Xperia Z1 Compact – Hardver, Szoftver

by Chabee

A burkolat alatt

A Z1 Compact biztosan nem szenved hiányt a bivalyerős hardverkomponensek tekintetében, hiszen szerencsére a mezei Z1-ből származó egységek kerültek beépítésre. Vagyis a processzor a 2,2GHz-en pörgő, 4 magos Qualcomm MSM8974 (Snapdragon 800), a grafikus gyorsító az Adreno 330, illetve van még 2 GB RAM. A belső memória 16 GB (12 GB felhasználható), melyet bővíthetünk 64 GB-ig Micro SD kártyával. Egyébként ugyanez a hardver dolgozik a Z Ultra phabletben is, de a Z2-től is alig van lemaradva. Ez bizony már olcsóbb laptopok/régebbi számítógépek szintje.

Az akkumlátor egy 2300 mAh kappacitású telep, szemben a Z1 3000 mAh-jával, mivel a Compact-nak a kisebb méretű és felbontású kijelzőjéből adódóan elég a kisebb akkumlátor is. Az üzemidőt átlagosnak mondanám, nem merül különösebben gyorsan vagy lassan, szerintem 1-2 nap után már biztosan töltőre kell lógatni a masinát. Persze ott a már megszokott Stamina mód a beállításokban, melyet aktiválva némileg javulhat az üzemidő.

A szoftverről

z1 compact 4

A szoftver sebessége a vártaknak megfelelően nagyon a top-on van, elképesztően gyors a masina, akadásokat nem tapasztaltam, és a játékok is tökéletesen elfutnak maximum grafikán is.
A készülék még Android 4.3 Jelly Bean szoftverrel került piacra, jelenleg pedig már a legújabb, Kit Kat fantázianevű Android 4.4.2 dolgozik rajta. Ez egy újabb ráncfelvarrást jelent az előző verzióhoz képest, radikális változások ezúttal sincsenek (nagyon nincs is rájuk szükség szerintem).

Tetszik az új, csillámporos animációval díszített képernyőzár feloldás és a kezdőképernyő widgeteinek lapozásakor azok 3 dimenziós animációja. A Sony felhasználói felülete nagyon kellemes, szépek a widgetek és az ikonok, szépen van animálva és logikusan használható. Az almenük hátterét viszont nem fehérre állítottam volna, a téma háttérképe sokkal jobban mutatna. És itt érdemes megemlítenem, hogy mióta a Sony kiadta az Android 4.3 és újabb rendszerekre saját téma motorját, megjelentek különböző jópofa, letölthető témák az Xperia készülékekre, amiket a Google Play-ről szerezhetünk be, és azok minden hátteret megváltoztatnak, még a 3 Android gomb stílusát is.

z2 homescreen

megjegyzés: a készülék nem tud 4K videót, a képernyőképek a z2-ről származnak

Kezdőképernyőből alapértelmezetten 5 darab áll rendelkezésre, ami kiegészíthető 7-re is. Ezekre kedvünk szerint nagyon egyszerűen kihelyezhetünk widgeteket, parancsikonokat és mappákat. Gyorsindító felületektől kezdve a hírcsatornákon keresztül a többféle órákig számos widget áll rendelkezésre.

Előre telepített alkalmazások

z2 menu

Javarészt a már jól ismert előre telepített Androidos és Sony-s alkalmazás arzenált lelhetjük fel a főmenüben lapozgatva, a legfrissebb verzióban. Ezek nagyrészét kitehetjük widget változatban a kezdőképernyőkre is.

Böngészőnek a Google Chrome-ot kapjuk, ami korrekt, egész gyorsan betölti az oldalakat.

A Walkman zenelejátszó egy remek alkalmazás és elég kellemes felülettel rendelkezik. A zenék listájában úgy bögészhetünk, hogy egy szám elindítása után nem jön be teljes ablakban a zenelejátszó, csak alul jelenik meg kicsiben, ami előnyös. Van még Clear Audio+ hangzásjavító, equalizer, és vizualizációk is.

z2 media

A Galériában böngészhetünk a készülékre töltött képek és a kamerával lőtt fotóink között egy kellemes felületen. A képek betöltése gyors, igaz egy picit várni kell, hogy éles legyen. A képeket megnyithatjuk a gyári képszerkesztővel is alapszintű módosítások eszközölésére.

A Filmek alkalmazás adott a filmek lejátszására, szintén jól néz ki a felülete, a legutóbb megtekintett film előnézetét is lejátssza a fejlécben.

A szokásos szervezőfunkciókon kívül a Google alkalmazáscsomagja (Youtube, Play áruház, Térkép, Google+, Fotók, Keresés, Hangalapú keresés, Hangouts, Drive, ) illetve a Sony Select (A gyártó által egybegyűjtött Play alkalmazások), Facebook, Socialife (közösségi oldal böngésző), Track ID (zenefelismerő) és Track ID TV (tv adás felismerő), Update Center (frissítés letöltő), RDS funkciós FM rádió, Office Suite (dokumentum megtekintő), Intelligens csatlakozás (csatlakoztatott tartozék esetén megnyíló alkalmazás beállítása), Xperia Lounge (videó és cikk böngésző), Biztonsági mentés / visszaállítás, Garmin navigáció (30 napig ingyenes), valamint File Commander (fájlkezelő) áll a felhasználó rendelkezésére.

A rajz nevű jópofa alkalmazás vicces rajzok készítésére vagy fotóink kidekorálására ad lehetőséget, míg a feljegyzések alkalmazás jegyzetpapír helyett jöhet jól.

A következő részben a kamerás képességeké lesz a főszerep, továbbá megosztom veletek a konklúziómat is a készülékről.

Related Posts