Xperia Z2 teszt – Bevezető, tartozékok, ergonómia, külső

by Chabee

Bevezető

A tavalyi Xperia Z csúcsmobil nagy durranásnak számított. Legelőször rendelkezett rendkívül nagy ppi-vel megáldott Full HD kijelzővel, melynek fizikai mérete is szokatlanul nagy, 5 inches méretű volt; az első Xperia volt 4 magos processzorral; valamint üdvözölhettük a víz- és porálló borítást egy nem kifejezetten strapabírásra tervezett okostelefonon is.

Aztán fél évre rá jött a Z1, ami csak egy – de nem elhanyagolható – frissítése volt a Z-nek, a legújabb hardverkomponenseket, Triluminos kijelzőt és egy spécibb kamerát építettek bele.

Aztán megint eltelt fél év, és idén januárban már bemutatkozott a Z2, ami különösebben forradalmi újításokkal szintén nem rendelkezik, viszont a Z1 javított változatának, ráncfelvarrásának tekinthető, és igazából nem is volt nagy szükség eget rengető fejlesztésekre.

A Z1 kritikus pontjain reszeltek a fejlesztők és egy csöppet erősebb lett a hardver is, így sikerült idén is versenyképesnek maradni és közelebb kerülni a tökéletes csúcsmobilhoz. Hogy mennyire, az majd a teszt végére kiderül.

Méret, ergonómia

xperia-z2-hero-white-

Mikor először kézbe vettem, hiányzott a Z1 Compact kézbarátabb mérete, túl nagynak találtam a készüléket. Aztán miután elkezdtem használni, ezt a hiányérzetet valamelyest elkezdte ellensúlyozni a remek, óriási kijelző, és így nekem már könnyebb komprumisszumot kötni.

Az Xperia Z2 mérete 146,8 x 73,3 x 8,2 mm, ami elég nagy, viszont örvendetes, hogy a Z1 144 x 74 x 8,5 mm-es méretéhez képest csak a hosszúság növekedett egy parányit, az újdonság 7 tized mm-rel keskenyebb és 3 tized mm-rel karcsúbb lett, miközben a kijlezőmérete 2 tized inch-el növekedett, azaz 5 helyett már 5,2 hüvelykes a kijelző.

Egy kézzel kezelni nem könnyű mutatvány egy ekkora készüléket, egyszerűen a lapátkezűek sem tudják hüvelykujjukkal beérni a kijelző minden pontját csúsztatás nélkül. Én úgy vagyok vele, hogy valamit valamiért, legalább van egy szép nagy kijelző. Aki meg nem szereti a péklapáthoz közelítő méretű okostelefonokat, annak még mindig ott van például a Z1 Compact, melynél a hardveres erőben sincs hiány.

Külső

z2

A Sony egyedi, már megszokottá vált ikonikus formatervével találkozunk a Z2 esetében is, ami sokat nem változott a Z óta. Nem mintha ez baj lenne, a Z2 is legalább annyira vonzza a tekintetet, gyönyőrű, letisztult dizájnnal rendelkezik. A Z1-hez képest a legszembetűnőbb változások, hogy picit jobban lekerekítették a négy sarkot, valamint örvendetes módon picit vékonyabb lett a készülékház és végre jó vékony lett a kijelző körüli káva. A Z1 remek anyaghasználata megmaradt, fém keret veszi körül az üveglapok által borított csúcsmobilt, a minőségérzettel tehát szokás szerint nincs probléma. Az összeszerelési minőség csak majdnem tökéletes, ugyanis nyomkodásra nagyon picit mozog a hátlap, remélem csak a tesztpéldány hibája.

Tartozékok

A tesztkészülék dobozában egy töltőfejet, egy adatkábelt és egy átlagos fülhallgatót találtam, vagyis átlagos az arzenál. Egyébként egyes változatokhoz minőségi, zajszűrős MDR-NC31EM headsetet csomagolnak.

Felszereltség

z2 3

Az Z2 szintén IP 58-as védettséget élvez, vagyis porálló és kibír 1 méter vízben fél óra ázást. A védelem miatt az összes csatlakozót ajtócskák rejtik, kivéve a készülék tetején található 3,5 mm-es jack csatlakozót és a bal oldalon található mágneses dokkoló csatlakozóját. Bal oldalon egy közös ajtó alatt lapul az USB csatlakozó és a microsim foglalata, ami sötétben még világítást is kapott. Jobb oldalt található a micro SD kártya foglalatának ajtaja, mellette a tipikus kör alakú bekapcsoló/képernyőzár gomb és a hangerőszabályzó gombok, lentebb pedig a kétállású kamerabillenyű, ami sokkal jobban kezelhető, mint a Z1 Compact-on.

A készülék alján található 3 pötty nem más, mint a mikrofon nyílásai, de van még egy mikrofon a tetején is.

z2 4

A leszedhetetlen hátlapon lelhető a LED vakus 20,1 megapixeles kamera, az NFC (párosítás esetén ide kell érinteni az eszközt), a Sony, és az Xperia logók.

Az előlapon egy 2,2 megapixeles előlapi kamera és egy fényérzékelő veszi körbe a Sony logót. Jó pont, hogy a Z2 már sztereó hangszórókkal van ellátva, melyek ezúttal az előlap alján és tetején két vékony csíkban helyezkednek el, a felsőn villannak fel az értesítő fényjelzések is, az esemény típusától függő színekben. Kihangosítva szerencsére viszonylag jól szól a készülék.

Kijelző

z2 2

Az 5,2 hüvelyken terpeszkedő TFT képernyő a Z-hez és Z1-hez hasonlóan Full HD, azaz 1080 x 1920 pixel febontású, mely 424 ppi pixelsűrűséggel büszkélkedhet. Ez annyit tesz, hogy kifejezetten tűéles a megjelenített kép, mégha a sasszeműek közelről esetleg ki is szúrhatnak parányi recés éleket. Ezúttal – a Z1 Compacthoz hasonlóan – TN+film helyett szerencsére már IPS kijelzőt találunk a Sony csúcsmobiljában, így a betekintési szögek tökéletesek, már kicsit sem változik meg a kép közel 180 fokos szögből szemlélve sem. A Triluminos kijelző képe lenyűgözően szép, rendkívül kontrasztos, élénk színekkel gyönyörködteti a felhasználót, viszont az olvashatósága napfényben csak átlagosnak mondható és a fekete lehetne mélyebb. Az X Reality engine gondoskodik a fotók és videók képminőségének javításáról, a színek és a kontraszt optimalizálásával valamint a képzaj csökkentésével, bár szerintem egy kicsit mintha túl erős lenne az algoritmusa.

A teszt következő részében a hardverről és a szoftverről lesz szó.

Related Posts