Xperia XZ2 Premium – Vastagon ad a jóból

by Chabee

Bevezető

A 4K kijelző miatt kaptuk fel a fejünket anno a Z5 Premiumra, és azóta is csak a Sony tesz ilyen nagy felbontású kijelzőt okostelefonba, amire azért büszke lehet a gyártó. Hogy ennek a fícsörnek van e értelme, azt sokan vitatják, de tény, hogy igenis szembetűnő tud lenni a különbség a kisebb felbontású megjelenítőkhöz képest, legalábbis jobb látással rendelkező felhasználók körében.

A Premium variánsok mindig is kiemelkedő készülékek voltak, nem csak a 4K kijelző miatt, hanem a kiváló minőségérzet miatt is. Az XZ Premium tavaly igencsak ütősre sikerült, idén pedig szép lassan meg is érkezett az utód, lássuk, sikerült e méltó utódot letennie az asztalra a Sony-nak.

Külső

Az XZ Premium egyedi, szögletes dizájnja  és kellemes kecsessége immár a múlté, az XZ2 Premium egy egészen más irányvonalat képvisel. Ugyanis az XZ2 családdal bevezetett új dizájnnyelv szerint a készülékház mindenhol szépen le van kerekítve és meglepően vastag is. Számomra érthetetlen, hogy ha már a kijelzőt és ezzel együtt a készülék méretét növelték az elődmodellhez képest, akkor a vastagságot és a tömeget miért kellett ilyen erőteljesen növelni, ugyanis a 12 mm-es vastagságával és 236 g tömegével sajnos mindenképpen bumfordi lett az XZ2 Premium, ami egy kezes használatnál zavaró (már ha egy ekkora készüléket akarunk egy kézzel használni), hiába a kézbe illő, domború hátlap. Plusz az új, lekerekített dizájn számomra egy kissé sótlan, főleg az előd markáns dizájnstílusához képest. No nem néz ki rosszul (főleg ezüstben), szó se róla, csak dizájn alapján szerintem jobban sikerült az előd.

A szélesség- és magasságnövekedésre szerintem szintén nem volt szükség, mert az XZ Premiumra sokmindent lehetett mondani, de hogy nem elég nagy, azt aligha. Mert azért abba a készülékházba is fért volna nagyobb kijelző, ha már arra van szükség 2018-ban. Szóval 158 x 80 mm x 11,9 mm-es a kiterjedése a masinának, az egykezes használat esetén csak fogásváltással lehet csak elérni a kijelző felső részeit és még így is örülünk, ha nem ejtjük el, mert a hátlap sajnos csúszósabb a kelleténél.

Egyébként a minőségérzet remek: az összeszerelésre panasz nincs, az anyaghasználat is nívós: oldalt fém, elöl és hátul pedig üveg borítja a készüléket. Ujjlenyomatokat persze gyűjti a masina, de ezt már megszoktuk, törlőkendő használata javallott és kész.

Az előlap jól megszokott stílussal operál,  felül csak az előlapi kamera, az értesítési LED és a telefonhangszóró van, alulra költözött a Sony logó, és nagy részét az 5,8 hüvelykesre hízott, 4K felbontású IPS kijelzőpanel teríti be, ami mostmár HDR tartalmak megjelenítésére is alkalmas. A panel képminősége jó, bár a színkalibráció számomra egy kissé hűvös, még úgy is, hogy ez testreszabható a beállításokban. A szoftver maga az „csak” Full HD-ben fut energiatakarékossági okokból (bár pixelességről szó sincs), szóval a 4K adta extra pixelsűrűség itt nem, csak a média menüben, vagy Youtube-ozás közben használható ki és akkor szerintem elég megnyerő hatást kelt, bámulatosan élesek és részletesek lesznek a tartalmak. Szóval ha engem kérdeztek, a 4K felbontásnak van létjogosultsága, és könnyen kikövetkeztethető, hogy ez lesz a következő sláger kijelzőfelbontás a csúcstelefonok között.

A hátlap a legszebb pontja a készüléknek szerintem, itt nem rendezték le csak egy sima fekete festéssel az üveglapot, hanem van rajta valami szürkés árnyalat is, ami feldobja. Itt találjuk az Xperia mobilok történetében először megjelentő dupla kameralencsét, ami ízlésesen közre van fogva egy fekete keretben. Alatta pedig a jól működő, enyhén túl lentre pozícionált ujjlenyomatolvasót.

Belső

Mi más is kerülhetett volna az új flagship-be, mint az aktuálisan legerősebb Snapdragon proci, a nyolcmagos  845, kombinálva Adreno 630 grafikus csippel és immár 6GB RAM-mal a jövőállóság érdekében. A készülék természetesen nagyon gyors, a remekül optimalizált szoftverrel minden kiválóan, olajozottan fut rajta, viszont a média menüben előfordul, hogy enyhén kevésbé olajozott a görgetés, ezt orvosolhatnák. Akkumlátorból 3540 mAh áll rendelkezésre, hogy a monstrum tudja teljesíteni a szokásos 1-2 napos üzemidőt és a 4-5 óra kijelzőidőt, ami természetesen Stamina móddal hosszabbítható.

Szoftver

A teszt írásakor még Oreo volt a legfrissebb szoftver, mostmár viszont kijött a Pie frissítés is már rá.

A felhasználói felületet nagyon jól ismerjük már régóta, mélyreható változások itt nem történtek, de valahogy nem is érzem hiányát ennek, elég kiforrott már az egész.

A gyári Sony alkalmazások elég jópofák, de természetesen a Google Play-ről is tölthetünk bármit pillanatok alatt ami szem-szájnak ingere, a hardver-igényesebb játékokat is jól viszik a masinák.

Az Album alkalmazásban pillanatok alatt hozzáférhetünk egy régen készült fotónkhoz is, és viszonylag gyorsan be is töltődik teljes felbontásában a 4K kijelzőn.

A megszokott kínálat részét képezi továbbá – a  fontosabbak közül – a Zene alkalmazás, a Videó alkalmazás (kigyűjti nekünk a készüléken található videókat, így nem kell válogatni az Albumban ha csak a videók érdekelnek) , a PlayStation Store (PlayStation játékokat tölthetünk le konzoljainkhoz), a What’s new (tartalomajánló kliens), a Movie Creator (a fotóinkból tud kellemes kis zenés videót készíteni, el lehet vele szórakozni), a  Rajz alkalmazás (gyakorlatilag egy Paintet kapunk a telefonra, unatkozásra vagy jegyzetelésre megteszi), Spotify (internetes zenelejátszó szolgáltatás), Amazon Shopping, az Xperia Lounge (a Sony saját tartalomletöltő rendszere), és a 3D Creator (amivel be tudunk szkennelni tárgyakat és magunkat is egy 3D modell kreálása érdekében, jópofa dolog, csak ne jellemezné baltával faragottság az elkészült műveket)

Kamera

Szóval dupla lencsénk van, van egy 1/2,3”-es, immáron f/1,8-as rekeszértékű 19 megapixeles Exmor RS és egy színszűrő mentes, 1/2,3”-es, f/1,6-as rekeszértékű 12 megapiexeles optika, LED segédfénnyel. A képek minősége ismét a „jó, jó, de azért kicsit többet várnánk” kategóriába esik, noha az impozáns 4K kijelzőn megtekintve a felvételeket kompenzálódnak a hiányosságok némileg. Továbbra is jelen van az esti fényviszonyoktól kezdődő elsárgásodás, ami szerintem egy javítandó baki még mindig. Előlapi kameránk 13 megapixeles, fix fókusszal, és szelfieink hozni fogják az elvárható minőséget.

Videózási képességekben sem szégyenkezik a masina, korrekt minőségben lehet vele 4K-ban is videózni, bár csak 30 fps a maximum itt sajnos (igazán lehetne 60 fps lehetőség is, mert a hardver képes lenne rá), ha 60 fps-t szeretnénk, akkor marad az 1080p felbontás.

Összegzés

Nem igazán tudom hova tenni az új Premiumot, ugyanis a 4K kijelző szép és jó, de a hasonló árú és hardverű Xperia XZ3 OLED kijelzőjéből jelentősen többet profitál a felhasználó, mint a 4K által adott plusz pixelsűrűségből, és ugyanakkor még az XZ3 kézbarátabb méretű, kevésbé ilyen vastag, és sokkal kisebb kávákkal is rendelkezik, amitől jóval korszerűbb benyomást is kelt, mindössze a kamerája gyengébb némileg, de csak ez miatt nem javasolnám az helyett az XZ2 Premiumot.

Az elődmodellhez képest a fejlődést én nem találom elég számottevőnek, úgyhogy jelen pillanatban a 240 ezer forintos ár nagyban túlzás is érte, amikor sokkal olcsóbban elérhető az elődmodell. Az XZ2 Premium persze egyáltalán nem egy rossz telefon, a kamerája szép képeket lő és a 4K kijelző elképesztő részletességgel jeleníti meg a képeket, hardver iszonyat gyors és erős, és a prémium feeling is megvan, csak valahogy nem érzem úgy, hogy ezt a tudást pontosan így, ebben a formában és ilyen áron kellett volna a Sony-nak tálalnia, és pont akkor nem, amikor ilyen gyenge eladási adatokat produkál a gyártó. A végszó tehát az, hogy várjuk az XZ3 / XZ4 Premiumot, hogy valami ütősebbet hozzon össze a Sony. Az XZ3 már egy jó irány kezdete, talán ha a két készüléket egybegyúrnák valami jó kombinációban, az lenne a nyerő.

A tesztkészüléket köszönjük a Newdoor Communicationsnak!

 

Related Posts