Xperia Z3 Compact teszt – Hardver és szoftver

by Chabee

Hardver

A hardveren is enyhén tuningoltak az elődmodellhez képest, igazából már ott sem volt okunk panaszra, hiszen remek erőben volt.

A készülék szíve a Qualcomm MSM8974 (Snapdragon 800) utódja, a Qualcomm MSM8974AC (Snapdragon 801) chip, ami négy darab – immár 2,5 GHz-es órajelre képes – Krait 400 magot tartalmaz, a grafikai teljesítményekért pedig változatlanul az Adreno 330 chip felelős, valamint RAM-ból is maradt a 2GB, belső memóriából pedig a 16 GB (amit már 128 GB-ig bővíthetünk Micro SD kártyával).

Az akkumlátor is combosodott egy picit, immár egy 2600 mAh kappacitású telep látja el energiával a készüléket. Azt mondanám, hogy átlagos az üzemidő, legfeljebb körülbelül 2 nap normál használatot bír a masina. A már jól ismert Stamina mód persze segíthet abban, hogy minél később jöjjön el a töltés ideje.

Szoftver

Xperia Z3 4

A tesztkészüléken a 4.4.4-es verziószámú Android Kit Kat futott, méghozzá villámgyorsan, akadásmentesen, tehát nem tudok belekötni a sebességbe, bár ilyen hardverezettség mellett ez azt hiszem el is várható. Egyébként már kijött az Android 5.1 Lollipop frissítés is, ami eltérő Android-funkciógomb dizájnnal, új témákkal, újragondolt gyorsbeállítások menüvel, valamint a menük és a gyári alkalmazások is kicsit módosított felülettel bírnak. (Az alábbi jellemzés vonatkozik már a Lollipopra is.)

A felhasználói felület továbbra is kísértetiesen hasonló a korábbi szoftverekhez, itt is igazából ráncfelvarrásról beszélhetünk, habár ez nem is baj annyira, mert megszoktuk és nekem bejön hogy nem változik sokat.

z3c homescreen

Ami leginkább feltűnik, hogy a Jelly Bean-hoz képest nagyobbak lettek az ikonok meg a gyári óra widget a kezdőképernyőn, ami pozitívabb benyomást eredményez. A Sony Timescape UI-ja nagyon kellemes, igényesen néz ki, szépen animált és logikusan használható.  Kár, hogy az almenük háttere nem a témához / háttérképhez igazodik mint régen, hanem csak simán fehér.

Kezdőképernyőből alapértelmezetten 5 darab áll rendelkezésre, ami kiegészíthető 7-re is. Ezekre kedvünk szerint nagyon egyszerűen kihelyezhetünk widgeteket, parancsikonokat és mappákat. Gyorsindító felületektől kezdve a hírcsatornákon keresztül a többféle órákig számos widget áll rendelkezésre.

z3c menu

Az előre telepített alkalmazások között böngészve szinte semmi meglepetéssel nem találkozunk, az Xperia készülékekből jól ismert alkalmazáscsomagot kapjuk előretelepítve, melyek javarészét widget verzióban is kihelyezhetjük a kezdőképernyőkre.

Böngészőnek a Google Chrome-ot kapjuk, ami korrekt, egész gyorsan betölti az oldalakat.

A Walkman zenelejátszó egy remek alkalmazás és elég kellemes felülettel rendelkezik. A zenék listájában úgy bögészhetünk, hogy egy szám elindítása után nem jön be teljes ablakban a zenelejátszó, csak alul jelenik meg kicsiben, ami előnyös. Van még Clear Audio+ hangzásjavító, equalizer, és vizualizációk is.

A Galériában böngészhetünk a készülékre töltött képek és a kamerával lőtt fotóink között egy kellemes felületen. A képek betöltése gyors, igaz egy picit várni kell, hogy éles legyen. A képeket megnyithatjuk a gyári képszerkesztővel is alapszintű módosítások eszközölésére.

A Filmek alkalmazás adott a filmek lejátszására, szintén jól néz ki a felülete, a legutóbb megtekintett film előnézetét is lejátssza a fejlécben.

A szokásos szervezőfunkciókon kívül a Google alkalmazáscsomagja (Youtube, Play áruház, Térkép, Google+, Fotók, Keresés, Hangalapú keresés, Hangouts, Drive, ) illetve a Sony Select (A gyártó által egybegyűjtött Play alkalmazások), Facebook, Socialife (közösségi oldal böngésző), Track ID (zenefelismerő) és Track ID TV (tv adás felismerő), Update Center (frissítés letöltő), RDS funkciós FM rádió, Office Suite (dokumentum megtekintő), Intelligens csatlakozás (csatlakoztatott tartozék esetén megnyíló alkalmazás beállítása), Xperia Lounge (videó és cikk böngésző), Biztonsági mentés / visszaállítás, Garmin navigáció (30 napig ingyenes), valamint File Commander (fájlkezelő) áll a felhasználó rendelkezésére.

A rajz nevű jópofa alkalmazás vicces rajzok készítésére vagy fotóink kidekorálására ad lehetőséget, míg a feljegyzések alkalmazás jegyzetpapír helyett jöhet jól.

A következő részben a kamerás képességeké lesz a főszerep, továbbá megosztom veletek a konklúziómat is a készülékről.

 

Related Posts