Live with Walkman – Szoftver

by pappfer

Lassan két hete nálam pihen a Live with Walkman, úgy gondolom ez idő alatt sikerült kellőképpen kiismernem.

A fülhallgató a dekoráció része.

 

Kezdjük a dolog szoftveres részében, azon belül is a kezelőfelülettel. Nagyon könnyedén használható, gyors, és nem utolsó sorban gyönyörű felhasználói felületet sikerült összehozni a Sony Ericssonnak. Túl sok szót nem érdemel ez a rész, ugyanis mondhatjuk, hogy a launcher egy az egyben ugyanaz, mint amit az X10-családdal kapunk, csak pepitában.

Át is térnék a gyárilag telepített programokra. Van itt LiveWare-kezelő, amivel beállíthatjuk, hogy milyen alkalmazást nyisson meg a készülék. Kapunk egy elég komoly Facebook integrációt, ami itt Facebook inside Xperia néven fut. Szinkronizálja a névjegyeket, naptárakat, valamint a fényképalbumokat is. Zavaró tud lenni, ha egy adott ismerős nem osztotta meg Facebookon a telefonszámát, ugyanis akkor a névjegyzékből is eltűnik. Fekete pont. Természetesen megtaláhatjuk a jól ismert Timescape továbbfejlesztett verzióját is. Ezeken kívül van  TrackID(zenefelismerő szolgáltatás), hírek és időjárás, ami értelemszerűen az aktuális hírekről, és időjárásról informál minket.

 

A kamerában rengeteg beállítási lehetőséget kapunk, a touch fókusztól, a fényértéken át, a fehéregyensúlyig. A kamerahang itt is ki-bekapcsolható a LED vakuval egyetemben. Öt megapixeles képek készítésére képes, míg videót 720p-s HD minőségben rögzíthetünk. A kamera minősége egyébként közepes, sötétben nyilván zajos képeket készít, hiszen ez csak egy LED villanó, nem xenon. A videóminőséggel sem voltam különösebben megelégedve. Fakók a színek, a részletek elmosódottak. Sokra nem is kell számítani ilyen téren egy Walkman mobil esetében. Egyszerűen nem erre találták ki.

Walkman. Vagyis inkább egy alap zenelejátszó Walkman skinnel. ID3 tageket kezeli, van hangszínszabályzó, de csak előre beállított sémákat képes használni. Ezt a részét sem értem a dolognak, ugyanis már három éves Sony Ericsson telefonokban is volt kézi beállítású hangszínszabályzó. A készülékben van xLoud rendszer, ami valljuk be, sokat nem ér. A hangerőn csak egy kicsit emel, viszont külső hangszórón, teljes hangerőn eszméletlenül torzít. A gyári fülhallgató jó minőségű, kényelmes, fülkagylós kivitele ellenére szépen, tisztán szól. Csak az a baj, hogy egy Walkman telefonhoz nem éppen ilyen fülhallgatót illik adni. Lehet, hogy én vártam túl sokat, hogy valami brutális füles lesz a dobozban.. A zenelejátszóban találunk még „fényhatást” Ez annyiból áll, hogy a jack dugó körüli zöld(!) perem narancssárgán(!) villog a zene ritmusára. Az albumborító fölött a Mediascape gombbal rákereshetünk az előadóra Wikipédián, a dalszövegre Google-ön, valamint a zenei videóra Youtube-on. Sajnos bővebb véleményt nem tudok erről mondani. Jó, ha kétszer használtam, és bevallom, nem is tartom fontosnak. Apró, de irritáló probléma, hogy a Walkman gomb megnyomása után egyszer-egyszer megakad a telefon, és 3-4 mp-es késéssel nyílik meg a zenelejátszó.

Sajnálom, hogy ezt kell mondjam, de csalódás volt a zenei rész, sokkal jobbra számítottam.

GPS. Az alap Google Térkép mellé kapunk egy Wiseplot nevezetű navigációt. A készülék gyorsan talál műholdat, használható dolog, csak nem egészen pontos. Maradjunk annyiban, hogy nem bíznám rá az életem.

Maradt az akksi, és a hardverek. Az előbbit venném előbb boncasztalra. 1200mAh-s akksi lapul a telefonban. Masszív zenehallgatással, „Facebookozással”, és egy-két óra telefonálással sikerült egy nap alatt lemerítenem. Azt hiszem nevezhetem átlagosnak.

Na jöjjön a vas. A készülék a Quadrant benchmarkon 1450 pontot ért el, amit én nem neveznék kimagasló teljesítménynek. A legújabb 3D-s játékokat ne erőltessük rajta, tapasztalatból mondom, hogy elég rendesen meg lehet velük izzasztani a masinát. Egyébként zenehallgatásra, internetezésre, lightosabb játékok futtatására bőven elég a Snapdragon SoC és az 512 MB RAM.

Az apróbb hibái ellenére egy nagyon szerethető telefon. Ahogy a mondás is szól: „Nincsen rózsa tövis nélkül..”

Köszönöm a figyelmet, a teszt következő részében összegzem a leírtakat.

Related Posts