Xperia X10 Mini Pro – Szoftverek, alkalmazások, Android 2.1

by pappfer

IMG_6872ps1jk

Megérkeztünk a Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro tesztjének második “felvonásához”. A mostani részben a csöppség szoftveres oldalára térek ki. Jelen tesztünk alanyán már az Android 2.1 teljesít szolgálatot. Maga a készülék észrevehetően gyorsult az 1.6-os rendszerhez képest, valamint most már fagyások sem fordulnak elő. Szerencsére itt nincsenek gondok a hardverrel sem, a 600MHz-en ketyegő Qualcomm MSM7227 processzor teljesen jól teszi a dolgát.

A készülék sebessége teljesen rendben van, sem akadások, sem megtorpanások nem észlelhetőek. Végső soron, valamint a végletekig egyszerűsítve teljesen jól használható az X10 Mini Pro a mindennapokban. Ahol esetlegesen gondok akadtak, ott minden esetben okolható a kicsi kijelző, amit vásárlás előtt mindenki el tud dönteni, hogy elegendő-e vagy sem. Hosszú távon nekem rengeteg gondom akadna a megjelenítő méretével annyi biztos. A legtöbb problémám nekem a virtuális billentyűzettel akadt, amit szerencsére orvosol a QWERTY billentyűzet, bár a sima X10 Minivel nem tudom, hogy mit kezdenék. Persze ezt nem rossz indulatból írom, ahol lehetett ott a tervezők úgy alakították a kezelőfelületet, hogy az a lehető legkényelmesebben használható legyen, itt emelem is a kalapom a fejlesztők előtt.

Kezdőképernyő 01

Az Xperia X8 esetében még nem nagyon értettem a négysarkos kezelőfelület értelmét, ami ugyan gyorsította a kezelést, de mégsem tartottam létfontosságúnak, ez a dolog itt nyeri el igazán az értelmét. Az X10 Mini Pro esetében olyan szinten meggyorsítja a kezelhetőséget, hogy az eszméletlen, komolyan mondom (vagyis írom), hogy a négysarkos kezelőfelület nélkül nagyságrendekkel lassabban lehetne haladni a készülékkel.

Kezdőképernyő 02

A kezdőképernyő a már megszokott módon különböző mini alkalmazásokkal bővíthető, a leghasznosabbak egyértelműen azok, melyekkel a különböző funkciókat kapcsolgathatjuk. Erre szükség is lesz, ugyanis a picúr üzemideje meglepően kevéske, nálam napi 1 óra mobilinternet kapcsolattal, 5-6 pár perces hívással, némi kamera és zenelejátszó használattal nagyon szűkösen bírja a 2 napot, ha erősebb igénybevételnek tettem ki, akkor este az első a töltőhöz való csatlakoztatás volt. Itt leszögezném, hogy rendkívül “agresszív” használat mellett is kibírt egy napot, ez pedig nálam nagy szó. Az utóbbi idők okostelefonjai közül csak az X8 és az Aspen bírta ezt ki, bár az utóbbi érthető okokból.

Menü 01

A menü is ismerős lehet már sokaknak. Az ikonok több lapon vannak elrendezve, egy lapon maximum 9 foglalhat helyet (3*3). Az Android 1.6-tal ellentétben itt már az ikonok sorrendjét is kedvünkre variálhatjuk, ez kifejezetten tetszik.

Menü 02

Most pedig nézzük az előretelepített alkalmazásokat!

A Sony Ericsson okosságai:

Sony Ericsson

A Timescape már régi ismerősünk, jól használható, ami nagyon pozitív, hogy nem akadozik, bár még mindig azt gondolom, hogy nincsenek kihasználva a benne rejlő lehetőségek. Mindent félretéve hasznos és nem utolsósorban látványos alkalmazás.

A PlayNow régi ismerőse azoknak, akik rendelkeznek vagy rendelkeztek már Sony Ericsson készülékkel. Lényegében egy alkalmazásbolt, bár senki ne gondoljon egy Market jellegű dologra, ami viszont pozitív, hogy itt pénzt is költhetünk, természetesen ha csak akarunk.

A TrackID-t tényleg nem jellemezném, van és működik! Ami nekem hiányzik, az az Xperia X10-nél megismert Mediascape.

Zene

Van RDS képes FM rádió, ami jól működik, gyorsan talál jelet. A kezelőfelület egyértelműen a kis kijelzőhöz lett tervezve! A zenelejátszó képes ID3 alapú szűrésre, van albumborító megjelenítés, sajnos equalizer nincs, viszont fut a háttérben. A hangszínszabályozó hiánya ugyan hiba, de a jó minőségű, mellékelt fülessel szépen szól, kihangosítva sincs gond a zenehallgatással. Természetesen van infinite gombunk, amivel az aktuálisan játszott zeneszám előadójának további albumait és YouTube videót tekinthetjük meg.

Az Android szerves részei:

Market

Egyértelműen a Market, ami először szót érdemel! Ez a rész volt, amitől a leginkább féltem, hogy mennyire lesz használható a parányi kijelzővel, jelentem, hogy teljesen jól. Az persze tény, hogy nekem szükségem volt a hardveres QWERTY billentyűzetre a kereséseknél, de ez az én hibám, nem a készüléké.

Google

Egyértelmű, hogy van Google Maps, amivel még ennyi idő után is sokat tudok szórakozni, minden jól működik. Itt megjegyzendő, hogy a GPS másodpercek alatt talál jelet a négy vasbetonfal között is, eddig ebből a szempontból a Mini Pro a nyerő, ami nem tudom, hogy az új rendszernek vagy ténylegesen a készüléknek köszönhető. A Google Maps rendelkezik Latitude támogatással is. Természetesen van Gmail kliens is, működik. Valamint van Talk kliens is, ami szintén működik.

Böngésző és szociális hálózatok:

Böngésző

A böngésző szokás szerint teljesen rendben van, jól kezelhető. Nem mondom, hogy képes lennék órákig netezni vele, de alapvetően megállja a helyét. Van nagyításra lehetőség és az oldalakat is szépen tördeli, valamint egyszerre több lapon is böngészhetünk. Arra teljesen alkalmas, hogy néha felugorjon valaki a Facebook-ra, vagy 1-2 hírt elolvasson. Az egyetlen igazán negatív dolognak a Flash támogatás hiánya róható fel.

Social Networking

Természetesen van Facebook kliens, ami még mindig nagyon jól használható, a játékokat és a teszteket leszámítva szinte minden elérhető a segítségével. Twitter kliens nincs, csak a Timescape, bár a Market segítségével ez pótolható. A YouTube kliens is a szokásos, bármit megtehetünk, amit a weben.

Üzenetkezelés és szinkronizálás:

Üzenetkezelés

Az üzenetkezelés természetesen 100%-os! Van SMS, MMS, e-mail. Az üzeneteket chat szerűen jeleníti meg az X10 Mini Pro, amit személyenként szűrhetünk. Gyors, jópofa és látványos, minden szépen el van különítve.

Szinkronizálás

Adataink szinkronizálására, biztonsági mentésére több lehetőségünk van. Van a gyári biztonsági mentést készítő alkalmazás, amivel a hívásnaplóról; a könyvjelzőkről; a Market alkalmazásokról; az üzenetekről; a névjegyekről; a PlayNow rendszerről letöltött alkalmazásokról; a rendszerbeállításokról készíthetünk mentést a memóriakártyára.

Szinkronizálásra pedig használhatjuk a Sony Ericsson, illetve a Google fiókunkat is, valamint visszaköszön a régi ismerős RoadSync is.

Szervező funkciók:

Szervező

Van ébresztőóra, naptár, megjegyzések, időzítő, stopper és számológép, aminek van néhány tudományos funkciója is. Mindegyik működik, több szót nagyon nem érdemelnek. Gyárilag Office támogatása nincs az X10 Mini Pro-nak, azonban ez a Market segítségével pillanatok alatt pótolható.

Használati útmutató

A használati útmutató régóta a készülékekre telepítve érhető el a Sony Ericsson modellek esetén, ez a Mini Pro esetében sincs másképpen.

Egyéb:

Navigációra a Wisepilot áll a rendelkezésünkre, ami egy online navigációs program, egyértelműen van jobb ettől. Ezen felül még néhány demó játék közül választhatunk, ha szórakozni kívánunk.

Összességben szerintem teljesen rendben van a felhozatal. Amire egy átlagfelhasználónak szüksége lehet az megtalálható gyárilag a gépen. Alapvetően, ami sokaknak még hiányozhat az pillanatok alatt, ingyen pótolható a Market segítségével.

A következő cikkben részletezzük a kamera képességeit!

Related Posts