Sony Ericsson Vivaz Pro – Hardver és a Symbian

by jelcstamas

Mint az már köztudott a Sony Ericsson Vivaz Pro-n a Symbian S60 5th Edition teljesít szolgálatot, amit sokan lassúnak és elavultnak tartanak. Nem tagadom, nem a legújabb, leggyorsabb operációsrendszer, de a Sony Ericsson-nak sikerült egy olyan hardvert pakolni a rendszer alá és úgy optimalizálni azt, hogy teljes mértékben használható végeredményt kapunk. Sőt!

Vivaz Pro 1

Bocsi a képernyőfotókért, de a képlopó program nem tudott minden részről képeket készíteni, köztük a kezdőképernyőről és a főmenüről sem.

Először nézzük a hardvert:

Processzorból egy ARM Cortex A8-as került a készülékbe, ami 720 MHz-en ketyeg, mindezt megtámogatták egy PowerVR SGX grafikus chip-el (ilyen van az Apple iPhone 3GS-ben is) is. RAM-ból 256, míg ROM-ból 512 MB került a Vivaz Pro-ba.

Ezek fényében elmondható, hogy a Sony Ericsson nem bízta a véletlenre a dolgot! Annakidején Satio-t sokan bántották a gyakori belassulás miatt, ami itt abszolút nem tapasztalható! Tehát senkit ne befolyásoljanak a korábbi Symbian és UIQ telefonok tapasztalatai, eszméletlenül jól pörög a Vivaz Pro (itt persze nem azt mondom, hogy egy iPhone sebességét várják).

Több Symbian rendszerű készülékem volt már (Nokia 3250 és N70, SE P990, M600) de ilyen még nem volt, hogy a készüléket ne kelljen hetente többször újraindítanom, hogy megfelelő sebessége legyen és stabilan működjön, ma már 6 napja nem volt kikapcsolva és nem tapasztalható egy szemernyi lassulás sem.

Symbian:

Már említettem, hogy Symbian S60 5th Edition teljesít szolgálatot a Vivaz Pro-n, ugyanaz mint a Nokia 5500-án,
N97-en, N97 Minin a Sony Ericsson Satio-n, hogy csak az ismertebbeket említsem. A Sony Ericsson természetesen szokásához híven készített saját kezdőképernyőt, ami nekem nagyon elnyerte a tetszésem, nézzük miről van szó.

A kezdőképernyő 5 oldalból áll, amit váltogathatunk a képernyő húzogatásával és a fülek érintésével is. Gyári beállítás szerint balról jobbra az első a kedvenc névjegyek, a második a Twitter fantasztikus kliense (erről majd egy későbbi post-ban), a harmadik egy akvárium jellegű mozgásérzékelős semmiség (ami jól néz ki, de haszna nincs), a negyedik a fényképalbum az ötödik és egyben utolsó egy gyorsindító lista. Természetesen ezek változtathatóak, illetve felcserélhetőek.

Vivaz Pro 2

A menübe való bejutás számomra kicsit szokatlan volt, mert a UIQ készülékeknél hozzászoktam, hogy van ikonja a menünek a kezdőképernyőn, na én az első bekapcsolás után mindent nyomkodtam, csak a képernyő alatt látható 3 gombra nem gondoltam. A menübe a középső gombbal jutunk be, aminek egyébként van még egy funkciója, ha hosszan nyomjuk, akkor láthatjuk a háttérben futó alkalmazásokat.

Ezzel kapcsolatban egy kis érdekesség: A készüléken nekem pillanatnyilag 21 alkalmazás van telepítve, voltam olyan bátor, hogy elindítottam mindet és ezen felül a zenelejátszót, a fájlkezelőt, a telefonkönyvet és a böngészőt, mindezt a Vivaz Pro stabilan bírta, természetesen belassult a készülék, de még mindig használható sebességet produkált. Probléma akkor adódott, mikor a kamerát is elindítottam, na az már sok volt szegénynek és újraindult.

Mindezek fényében elmondható, hogy maximálisan elbír a készülék egy átlagfelhasználó elvárásaival, nem hiszem, hogy valaki 21 alkalmazásnál többet szeretne egyszerre használni.

Ha valaki nem ismerné a Symbian-t, akkor azok számára elmondanám, hogy egy nagyon jól testre szabható rendszerről van szó, aminek további és egyben hatalmas előnye, hogy rengeteg alkalmazás elérhető rá, természetesen köztük nagyon sok ingyenesen. Idő hiányában nem sok alkalmazás tesztelésére volt időm, de megpróbáltam minél több kifejezetten Nokiákra fejlesztett programot telepíteni és mindegyik hiba nélkül működött a Vivaz Pro-n, nem úgy mint az általam sokat emlegetett UIQ-s időkben.

Végszóként annyit mondanék a mai téma kapcsán, hogy a Vivaz Pro erősen elgondolkodtatott egy Symbian rendszerű készülék beszerzésén és azon is, hogy a következő telefonom ne az X10 Mini páros egyike legyen.

Legközelebb a gyári programokra térek ki!

Related Posts