Sony Ericsson Xperia X10 – Android, vas és a gyári alkalmazások

by jelcstamas

IMG_3383ps1jk

Azzal szerintem már mindenki tisztában van, hogy a Sony Ericsson Xperia X10-en Android 1.6 operációsrendszer dolgozik és azzal is, hogy hamarosan érkezik hozzá a 2.1-es frissítés is. A tervezők a vasat sem bízták a véletlenre, ugyanis féltek a korábbi Smartphone-ok hibáitól. Mire is gondolok itt? A UIQ-s készülékek múltat idéző hardveréről, a 208 MHz-es processzorral, vagy az újabb okostelefonok rossz optimalizálására (X1, X2, Satio). Ezt elkerülendően a Sony Ericsson a Xperia X10-be tett egy 1GHz-es Snapdragon processzort, 256MB RAM és 1GB ROM társaságában és a rendszer optimalizálásával sincs különösebb probléma.

Az Android-al én korábban nem találkoztam pár percnél hosszabb időre, be kell vallanom azt is, hogy pozitívan csalódtam a rendszerben. Én korábban úgy gondoltam, hogy ez is egy túl hype-olt rendszer, akárcsak az iOS-re. A napokban szerencsém volt hosszabb időre az Apple üdvöskéjéhez is és hasonlóan érzek, mint az Android-dal kapcsolatban.

Az Android jó, sokkal jobb, mint én azt korábban gondoltam, könnyen kezelhető, rendkívül jól testre szabható, gyors és nem utolsósorban látványos. Tény, ami tény, voltak gondjaim a rendszerrel és kellet egy jó hét, hogy megszokjam és megtanuljam kezelni. Természetesen ehhez hozzájárult a Sony Ericsson is, ugyanis a napokban volt nálam egy Samsung Galaxy Spica, hát voltak vele gondjaim, példának okáért a tulajdonosával közösen sem tudtunk rájönni, hogy lehet képeket küldeni Bluetooth-on keresztül egy másik készülékre.

Na de nem is ez a lényeg, nem az Android népszerűsítése a feladatom, úgyhogy térjünk is vissza tesztünk alanyához.

Kezelőfelület:

Kezdőképernyő

A kezdőképernyő 3 panelból áll, amire kedvünk szerint rakhatunk ki különböző ikonokat, widgeteket, én a fent képen látható módon rendeztem be. A menüt a képernyő alsó részén látható vonalak felhúzásával érhetjük el, míg az elmulasztott eseményeket a felső rész lehúzásával tekinthetjük meg. Ami számomra egy kis megszokást igényelt, hogy a menüben az alkalmazások ABC sorrendben jelennek meg és nem a telepítés dátuma alapján, persze ez nem gond, csak számomra volt szokatlan dolog.

Timescape & Mediascape:

A Xperia X10 két nagy újítása egyértelműen a Timescape és a Mediascape. Kezdjük a Timescape-el.

Timescape

A Timescape működik, de nem az igazi. Nekem a vesszőparipám a Twitter és mivel külön alkalmazás nem került a készülékre, ezért elvileg a Timescape tekinthető a hivatalos kliensnek, hatalmas probléma, hogy nincs retweet funkció, továbbá az is zavaró, hogy a saját bejegyzéseimet nem látom. A Facebook kapott külön klienst is, így végül is egy látványelemnek jó a dolog. Sok tesztet olvastam már a készülékről és sok helyen panaszkodtak arról, hogy akadozik ez a funkciója a készüléknek, ezt a problémát én nem tapasztaltam. Tehát a Timescape egy jól kezelhető, látványos, de néhány szempontból hiányos alkalmazás.

Természetesen nem csak Twitter és Facebook bejegyzések áttekintésére használható az alkalmazás, van itt: zene, hívásnapló, üzenetek, e-mail, kamera. Ezeket kedvünk szerint módosíthatjuk, tehát ha valamit nem itt szeretnénk áttekinteni, akkor azt kikapcsolhatjuk.

Mediascape

A Mediascape már egy sokkal hasznosabb alkalmazás. Hasonlóan a Timescape-hez itt is fülekre vannak osztva a dolgok, bár itt csak 3 van (zene, videó, fénykép).

Nézzük a dolgot fülenként részletesen!

Zene:

A zene fül 5 részre van osztva, fentről lefelé:

  • Legutóbb lejátszott
  • Legutóbb hozzáadott
  • Kedvencek
  • Legtöbbször lejátszott
  • Véletlenszerű lejátszás

A jobb felső sarokban van egy “Egy…>” gomb, amire ha rábökünk, megjelenik az ID3 Tag-ek rendezett könyvtár, tehát szűrhetünk előadó, album, zeneszámok, műfajok alapján.

Zenelejátszó

Ami sokkal érdekesebb az a zenelejátszóban a szám adatai alatt látható fektetett nyolcasra hasonlító gomb, amire ha rábökünk, akkor megjelennek a kapcsolódó fájlok a memóriakártyán, a PlayNow szolgáltatásban és a YouTube-on. Maga a dolog nagyon jól működik és egyben hasznos is lehet bizonyos szituációkban. Ami hatalmas probléma, hogy nincs Equalizer és FM Rádió.

Videó:

Maga a videó rész teljes mértékben ugyanúgy 5 részre van osztva, akárcsak a zene.

videó lejátszó

Ha elindítjuk a videót, akkor behelyezhetjük a kedvenceink közé, vagy akár tovább is küldhetjük. Amit sokan felrónak a készüléknek, hogy nincs divX támogatás, bár ez könnyen orvosolható a Market-en keresztül.

Fénykép:

Ez a rész két nagyobb csoportba lett kategorizálva:

  • Saját fényképek: Ami tovább három részre van osztva (Legutóbb megtekintett, Legutóbb készített, Kedvencek)
  • Webes fényképek: Itt beállíthatóak Facebook, Picasa albumok.

Ha a képernyő jobb felső sarkában rákattintunk az “Egy…>” gombra akár megtekinthetjük az ismerőseink képeit is, ha a Timescape jól össze van hangolva a Telefonkönyvünkkel.

Konklúzió:

A Timescape-nek még van hova fejlődnie, de maga az ötlet nagyon jó, csak 1-2 funkcióval jó lenne kiegészíteni, hogy teljes értékű Facebook és Twitter kliensként is használható legyen.

A Mediascape már más tészta. Nagyon jól működik és kellemes alkalmazás, egyszerűen tökéletes. Méltó Android variánsa a zárt rendszerű készülékeken megismert Média menünek.

A zenével kapcsolatban még annyit, hogy az X10 kihangosítva kicsit erőtlenül, de szépen muzsikál. Egy kicsit féltem a dologtól a Vivaz Pro után, de szerencsére alaptalanul.

Facebook kliens:

Facebook1

Facebook2

A Facebook kliens ugyanolyan tökéletes, mint a Vivaz Pro esetében!

Ami hiányozhat sokaknak, az a tesztek hiánya, itt már működnek a linkek is a Vivaz Pro Facebook kliensével ellentétben. Ha egy szóval jellemeznem kellene a klienst, akkor azt mondanám, hogy: eszméletlen.

Android Market:

Android Market

Nem program, de úgy gondolom, hogy ide tartozik! Működik, gondolom ugyanaz, mint a többi Android alapú készüléken, bár összehasonlítási alapom nincs, egyelőre.

Böngésző:

Böngésző1

Böngésző2

A böngésző működik, az oldalak szépen jelennek meg rajta és tökéletesen használható. A képernyő forgatásának sebessége kielégítő, az oldalak nagyítása több lépésben állítható, így mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt. A böngésző támogatja a több oldalas böngészést is, én maximum 5 lapot hagytam nyitva, az röccenés nélkül ment neki.

Ha már az internetnél tartunk, akkor hozzátenném, hogy sokan panaszkodtak, több oldalon is, hogy a WiFi-vel sok a gond, akárcsak a Mini esetében, én ilyen jellegű problémával soha nem találkoztam, gyorsan találja meg a jelet és azt stabilan is tartja. Szándékosan több helyen is kipróbáltam, sehol nem akadt vele problémám.

Places:

Places

Egyértelműen a kedvenc alkalmazásom, amiről most szó lesz. A Places nevű okosság a GPS pozíciók alapján megkeresi a hozzád legközelebb található éttermeket, kávézókat, bárokat, hoteleket, látványosságokat, ATM-eket, benzinkutakat. Mindez több kevesebb sikerrel működik is. Egy menüponttal volt problémám: az ATM-ekkel, ugyanis a szoftver szerint a legközelebbi Görögországban található, mindezt úgy, hogy Miskolctól 15km-re lakom. 🙂 Mindezt félretéve egy rendkívül hasznos alkalmazást köszönhetünk benne én legalábbis nagy hasznát vettem egy egynapos kiruccanás során, mikor benzinkutat kerestünk. 🙂

Google Maps:

GoogleMaps1

GoogleMaps2

Sok szót nem fecsérelnék a dologra! Mindenki ismeri, itt is jól működik. Egy megjegyzésem lenne a programmal kapcsolatban: a GPS nagyon nehezen pozícionál a négy fal között, de csak ezzel a programmal. Cirka 2km-t tévedt csak! 🙂

GMail:

Gmail

GMail kliens! Szintén egy olyan program, ami nem sok szót érdemel. Működik, kényelmesen használható, kezeli a csatolmányokat. Mindent megtudsz itt is tenni, akárcsak a webes felületen.

TrackID:

TrackID

Szintén egy jól ismert program, ami talán annyiban változott a korábban megismertekhez képest, hogy megkapta a készülékhez illő design-t. Még mindig jól működik a dolog és még mindig sokszor hasznát veszem, úgyhogy köszönjük Sony Ericsson. 🙂

YouTube:

YouTube1

YouTube2

Még mindig jól működik, jól kezelhető. Beléphetsz a profilodba és akár újabb videót is feltölthetsz. Szeretjük! 🙂

Természetesen vannak még a készüléken további alkalmazások is:

  • Ébresztőóra (Korlátlan riasztás hozzáadható, amik címkézhetőek is a könnyebb kezelhetőség érdekében.)
  • Google Talk
  • Moxier feladatok (A Moxier programok sajnos a gmail adatokat nem fogadja el, új fiók regisztrálására pedig nem ad lehetőséget, így ezeket nem tudtam kipróbálni.)
  • Moxier levelező
  • Moxier naptár
  • Moxier névjegyzék
  • Moxier szinkronizáló
  • Naptár (Van napi, heti és havi nézet és beállítható napirend is és korlátlan figyelmeztetés is.)
  • OfficeSuite (A gyárilag telepített verzió csak a dokumentumok megnyitására alkalmas, szerkesztésre nem. Támogatott formátumok: DOC, DOCX, TXT. XLS, XLSX, CSV, PPT, PPTX, PPS, PPSX, PDF >>> ennyit volt alkalmam kipróbálni, ezeket hibátlanul kezelte. Ha nem lennél elégedett ezzel a verzióval, akkor a Professional változat, amivel szerkeszteni is lehet, csupán 13 Euro.)
  • Quadrapop (A már jól ismert Tetris jellegű játék.)
  • Számológép (Alapvető feladatokra alkalmas, támogat 1-2 “tudományos” funkciót is.)
  • Telefonkönyv (Rengeteg hozzárendelhető adat jellemzi és természetesen a névjegyzékek számának csak a belső memória szab határt.)
  • Wisepilot (Sajnos nem tudtam kipróbálni, mert a próbaidőt már letudták előttem. 🙁 )

Legközelebb pedig rátérek a kamera képességeire!

Related Posts