Sony Ericsson Vivaz – 3. rész

by pappfer

Szép lassan telnek a napok, bár így a hét közepétől valamiért gyorsul a tempó. Ez talán köszönhető a jobb órarendemnek meg a szabad délutánoknak. Vivaz relatíve jól bírja, bár a neheze vasárnap délután kezdődik. Délután fogom leszedni a töltőről, majd vár rá fél óra vonatozás Pestre, majd utána 14 órányi út Olaszországba. Ám ezek után még egy napot ki kell bírjon töltés nélkül, hétfő estig nem is leszek konnektor-közelben. Több mint fél nap intenzív felhasználás. Lesz benne minden, a játéktól kezdve a filmnézésen át a zenehallgatásig. Minden. Kicsit se aggódok, nálam 2-3 napig bírja, igaz a 3G-t eléggé hamar kilőttem. Lefedettségi határon lakom, azaz itt már van UMTS, csak éppen minimális jelerősséggel. Így folyton ugrál a GSM és az UMTS hálózatok között, ami eszi az akksit rendesen.

Szóval energetikai szempontból semmi kifogásom nem lehet. Ez nem mondható el szoftveres oldalról. Az S60v5 egy nagyon pöpec dolog, ha szabad így fogalmaznom. Szerintem a leghasználhatóbb rendszer a Symbian, bár Android alapú készüléket huzamosabb ideig még nem használtam. Kétlem, hogy ez befolyásolná a véleményemet a jövőre nézve. A Symbiant nekem találták ki. Az N95 óta szerelmes vagyok a rendszerbe, az élvezeti faktora pont kielégíti egy velem egyidős ember igényeit. Kevésnek abszolút nem mondható, villogni természetesen jobban lehet egy Windows készülékkel, de ez most mellékes.

Szóval a Vivaz szoftvere. Eléggé kezdetleges állapotban van, teljesen nullszériás, lenne is mit javítani benne. Írnék egy kis listát az elmúlt időszakban tapasztalt problémákról, illetve egyszerűen csak zavaróan logikátlan dolgokról:

  • A készülék szaggat. Mindenhol. Néha a menüben áll meg másodpercekre, máskor alkalmazásokban üt be a tétlenség. Nem hosszú időre, épp csak észrevehetően.
  • A kamera, mint olyan, néha nem indul el. Tehetsz amit akarsz, de ha nincs fent feladatkezelő alkalmazásod, akkor még kikapcsolni se tudod, csak az újraindítás segít a problémán. A videofelvétel gyakran akad első próbálkozásra, tehát a Recording gomb megnyomása után megáll az élet és csak 1 másodpercet rögzít. Ilyenkor másodjára már rendben van minden.
  • A Vivaz képernyője bejövő hívásokkor aktívvá válik, így gyakran sikerült akaratlanul is felvenni beérkező hívásokat bármiféle előjel nélkül, így sokszor olyan emberek hallgathattak bele a beszélgetéseimbe, akiket nem akartam beavatni. A készülék a zsebemben önálló életre kelt, a hívás végeztével gyakran smseket is küldött random címzetteknek.
  • A zenelejátszóból hiányzik az equalizer. Ez még nem is lenne zavaró. De engem, mint Symbian felhasználót nagyon zavar a ’piros gomb’ funkciója. Ha megnyomom, a készülék bezárja a Média menüt. Más készülékeken ilyenkor a háttérbe dobja a futó alkalmazást. Sőt, ez minden más alkalmazással működik, csak a Zenelejátszóval nem.
  • Ha már Média menü. Nincs óra a kijelzőn zenelejátszás közben. Tudom, pitiáner dolog, de engem zavar, hogy ki kell lépnem, hogy megtudjam mennyi az idő, majd újra vissza. Ráadásul ez folyamatot igényel, ha nem akarom a zenét leállítani. Ilyenkor is zavaró a feljebb említett exit funkció.
  • Ha félbeszakítom a videó lejátszását, majd napok és újraindítások múlva megnyitom a videót, akkor ugyan ott folytatja, ahol abbahagytam. Eddig egyszer se láttam hasznát.
  • Zsebben nem tudsz számot váltani. Régen a +/- gombok hosszan történő megnyomásával lehetett anélkül, hogy a készüléket elő kellett volna venned. Ez már lehetetlen.

Eddig ennyit tapasztaltam. Természetesen vannak pozitív tulajdonságai is a készüléknek, a felhasználói élményfaktort ezek kompenzálják. Ezt szórakozásnak hívják és különböző vicces alkalmazásokon keresztül kárpótolja az embert. Ezeket az alkalmazásokat mi pedig játékoknak hívjuk. Ezekről egy kicsit később részletesen be fogok számolni, még az olasz út előtt. Addig íme három HD videó, bár a ma kikerült repülőset nem licitálják túl, de igyekeztem valami maradandót alkotni a fogorvosi rendelőben.

Íme a szokásos linkek:

Ui: a hátlap leszerelése egyenlő egy életnyi küzdelemmel. Pedig én csak szeretnék memóriakártyát cserélni.

Related Posts