Sony Ericsson Vivaz – 2. rész

by pappfer

Hát újra itt. Az utóbbi egy hetem nem egyszerű eseményekkel volt megtűzdelve, így nem sok időm volt a Vivazról írogatni. Amit már az elején leszögeznék, hogy fényképezőm továbbra sincs, de ezen majd túltesszük magunkat valahogy. A másik dolog, amit szintén így az elején kiemelnék, az szintén a képi anyaghoz kapcsolódik. Nevezetesen a kijelzőképek. A Symbian S60v5-re kiadott képernyőlopó programja nevezetesen nem fut a Vivazon. Illetve pont azokon a helyeken nem készít fényképet, ahol szerettem volna. Ezeket majd kamerával lekapom, vagy a fene se tudja még. Az egészre Bocha hívta fel a figyelmem, sokat beszéltünk a készülékről, mivel előttem nála járt.

Kaptam egy levelet egyik fórumozónktól, hogy milyen megerőltető dolgoknak vetem alá a telefont. Neki válaszolnék most, így első körben. Semmilyennek. Miért? Mert a készülék azért van, hogy használjam. A végfokát megkeresik azok, akik ehhez értenek és akiket ez érdekel. Én a mindennapjaimat intézem erről a készülékről, pont mint eddig. Csak sokoldalúbban. Ha az általam kívánt dolgoknak meg tud felelni, akkor az átlagos használatot is bírni fogja. Tekintve, hogy én nem tartom magamat átlagos felhasználónak. Ahhoz túl magas a telefonszámlám.

Úgy döntöttem, hogy majd én itt a rendszerről írok nektek, de képek nélkül kicsit nehéz, pluszban már előttem százan megírták minimum, hogy mi is az a Symbian S60v5, így a dolgot ott rövidre is zárnám, hogy a Symbian S60 rendszerének érintőképernyős rendszere. Ehhez a Sony Ericsson párosította a saját ötleteit, ami áll egy főmenü-ikoncsomagból és egy főképernyőből. Utóbbi az érdekesebb, ugyanis 5 válaszható füle van, melyeket jobbra-balra húzogathatunk. Minden fülre más-más shortcut (gyors elérés) kerülhet, nem lehet két fülön ugyan az. Tehetünk a fülekre képet, flash fájlt (giroszkópos játék van rajta alapból), kirakhatjuk a téma háttérképét, a fényképalbumunkat, Twitter kliensünket, kedvenc kapcsolatainkat, parancsikonok cím alatt futó mini-menünket illetve hagyhatjuk üresen is az adott fület. Ha megvan az adott hátterünk vagy alkalmazásunk, akkor előtte találunk alul egy kis dobozt, melyben a dátumot, időt és az operátor nevét találjuk a felső sorokban. Alatta a zenelejátszó gyorsgombja, azalatt pedig a tárcsázómenü, a Média menü, az üzenetkezelés és a keresés gyorsgombjai vannak. Egyszerű és nagyszerű. Ha sok helyet foglal, akkor a zenelejátszóval megrövidíthetjük, ilyenkor egy kattintással visszaállítható az a gomb is. Zenelejátszás közben a háttér interaktívvá válik, nevezetesen egy általunk irányított flash tartalommá. Ahová tapicskolunk, ott fehér robbanás jön létre és úszik szét a kijelzőn. Értelme nulla, esztétikai értéke közepes, kikapcsolható.

A videó forrása: Mobilarena.hu

Miután a témát a videó teljesen jól szemlélteti, nem óhajtok róla többet beszélni. Ígéretemhez híven inkább a felhasználói dolgokra koncentrálok. Így ma bemutatok egy-két olyan alkalmazást, melyek direkt erre a felületre lettek írva, s melyekkel még egyszerűbb dolgunk lehet az életben. Ezek közül kettő alapból megtalálható a készüléken. A főképernyős Twitter kliens és az alkalmazások közé zsúfolt Facebook applikáció. Mindkettő használata baromi gyors és egyszerű, használatukhoz célszerű egy nagyobb internet-előfizetés. Aki ismeri a két social-networking témájú oldalt, annak nem kell bemutatni a programokat sem. Egyszerűen frissíthető a státuszunk, kereshetünk új ismerősöket, engedélyezhetünk bejelöléseket. Ám mindkettőnek van hátránya. Nevezetesen a szövegbevitel. A Twitter a Vivaz billentyűzetét használja, de nem a teljesképernyős QWERTY-t, hanem az alfa-numerikusat, azaz a hagyományos billentyűzetet. Ez egy rossz pont. A Facebook saját QWERTY billentyűzettel rendelkezik, ami amellett hogy kicsi, még máshogy is van elrendezve, így nem nehéz elgépelni dolgokat és szintén nem okoz gondot a félregépelt halandzsa küldése az éterbe. Kellemetlen.

A gyári billentyűzet, a fekvő képernyőn elterülő QWERTY amúgy tökéletes, a készülékben állítható az érintés visszajelzése (ez mondjuk mindenhol érvényes), így tudni, hogy mikor írtunk be karaktert és mikor nem. Egyetlen probléma, hogy nem hardveres, tehát egy 7-es buszon, a Thököly úti szakaszon lehetetlen beírni bármit is. Nem a magyar utakra tervezték.

Két alkalmazást szeretnék még ebben az postban bemutatni.Ezeket az Epocware Software nevű cég fejlesztetti, mindkettő fizetős alkalmazás, de 14 napnyi teljes értékű használatot biztosít a cég a telepítés után. Meglehetősen sokoldalú a cég portfóliója, a szótáraktól kezdve a hívásblokkolókig minden programot megtalálhatunk, de engedelmetekkel most csak azt a kettőt mutatnám be, amiket letöltöttem. Elsőként a Handy Taskman-t.

Amióta Symbian készüléket használok tudom, hogy kell egy feladatkezelő a készülékekre, hiszen gyakran a rendszerrel együtt kifagy a beépített taskmanager is. Anno N95-ön is ez a feladatkezelőm volt, működése meglehetősen egyszerű. Azon kívül, hogy bezárhatjuk vele alkalmazásainkat, nyomon követhetjük a RAM telítettségét valamint a tárhelyek kapacitását is. A program a gyári feladatkezelő helyére épül be, kezdőképernyőét feljebb láthatjátok. A Programok fülön az éppen futó és nemrég megnyitott programok láthatóak, előbbiek mellett kis szimbólum látható. A nemrég használt programok megjelenítése kikapcsolható, ha valakit ez zavarna. A Programok fülről átnavigálhatunk a Kedvencek fülre, ahol kedvenc folyamatainkat/alkalmazásainkat menthetjük el, így a menüben történő barangolás helyett egyből itt találjuk a számunkra oly fontos dolgokat.

A program a gyári feladatkezelőnél sokkal komplexebb, ára a webshopban $14.95, ami magyar pénzben 3000 Ft. Kérdéses, hogy az ára megtérül e, de a 14 napos próbaidőszakot mindenképpen megéri kihasználni.

A másik program a Handy Weather.

Ez az alkalmazás a legjobb időjárás-előrejelző jelenleg. Sokkal normálisabban fut, mint a Vivazra szintén elérhető AccuWeather kliens. Az időjárási adatokhoz megadhatunk több helyet is a Városlistában, de a készülék GPS adatok alapján is frissítheti az adatokat. A frissítés történhet automatikusan is, itt választhatunk időszakos illetve meghatározott időpont között. Mindkét módban lehetőség van a roaming alatti frissítések tiltására. Ez egy jó pont. Az adatokat megjeleníthetjük grafikon formájában, napi előrejelzésként illetve aktuális állapotként. A városok között ujjal navigálhatunk, hasonlóan mint a főképernyőn.

Ez az alkalmazás számomra meglehetősen hasznos és fontos, mivel híradót nem nézek, sőt semmilyen tévét, ezért én innen tudom hogy milyen idő lesz. Az ára viszont meglehetősen magas, $24.95, ami közel 5000 magyar pénz. A 14 napos próbaidőszak itt is él, viszont az ára magas, így nem éri meg megvásárolni, csak ha valaki tényleg ezzel akar foglalkozni életének minden percében.

Mára ennyi. Legközelebb pár játékot fogok bemutatni, utána viszont nagy kalandra indulunk a Vivazzal, nevezetesen egy hétig Olaszországba. Már beállítottam az RSS-feedeket, kezdem felkészíteni a kizárólagos telefonról történő netezésre és beállítottam a közvetlen Picasa elérést is.

Szóval még a közeljövőben jelentkezek egy kisebb írással, utána csak képekben leszek elérhető, ezeket a Picasa albumban lehet majd lecsekkolni, engem meg majd egy Twitter csatornán keresztül lehet követni, nem mintha ez bárkit is érdekelne, de azért majd az indulásom előtti postban belinkelem. Elvégre is ez a blog arról szól, hogy miként boldogulok a telefonnal. Lesz egy hetem PC nélkül, csak a Vivazzal. Meglátjuk.

Addig is pár hasznosnak mondható link:

Related Posts