Xperia J teszt – szoftver és alkalmazások

by Lasy

Örülök, hogy újfent itt vagy és a tesztet olvasod. Számunkra az jön le, hogy érdekes lehet a telefon, vagy csak kíváncsi vagy mit is tud. Én például nagyon kíváncsi vagyok, mert nagyon sok ilyen alsó közép kategóriájú készülékkel kerültem kapcsolatba.

Hardver

  • 4-es kijelző már számomra nagynak mondható, de még épphogy átértem a kijelzőt.
  • Elviekben kapott Gorilla Glass felületet, de nem mernék megesküdni rá, hogy van is rajta. 🙁
  • A kijelző felbontása olyan mint az X10i-é, 854×480 pixel.
  • Súlya mint azt már az előző részből is megtudhattuk, csak 124 gramm.
  • Előlapi kamera mely VGA felbontást tud.
  • Hátsó kamera 5 megapixeles AF-es és fotófényt is tartalmaz.
  • 1 GHz-es Qualcomm MSM7227A proci.
  • Adreno 200-as grafikus gyorsító
  • 512 MB-os RAM

Mint látható nem a legfrissebb dolgokat tették bele, és nem is az olcsó kategória felé sorolhatjuk. 🙁

Szerintem a 4108-as eredmény jónak mondható.

 Menü és alkalmazások

Mint látható a menü a már megszokott SE menü, de itt pl én nem örültem annak, hogy ebben nem lehet elfordítva használni mint a go-nál. Kicsit csalódott voltam, de sok ember ezt jobban szereti, mint ha össze vissza ugrál. Nézzünk is pár képet a mondhatni már megszokott menüről. Hiszen az időjárás alkalmazást, már sokan X8-on is használják, régóta.

Mint láthatjátok sok változást nem kapott, és még mindig nem került bele egy fájlkezelő a rendes használat végett. 🙁
Ami viszont nagy előre lépés, hogy az értesítési sávba bekerelütlek az alap kapcsolók, mint némítás, Bluetooth kapcsolás, Wifi kapcsolás, és adaforgalom kapcsolása.

Mint látható, egy képernyő mentés látszódik rendesen, amit ha szeretnénk meg is tudunk osztani egyből. Ha ugyanitt egy nem fogadott hívásunk lenne, akkor ott megjelenik a visszahívás, vagy küldhetünk egyből üzenetet az illetőnek.

Intelligens csatlakozás

Mit is kínál nekünk ezen alkalmazás, azt ugye csak a képzeletünk lépheti túl. Számomra pl. arra volt jó, hogy ha este feldugtam a töltőre, akkor egyből bekapcsolta az ébresztőt. De jól jöhet pl. ha otthon bedugjuk a fejhallgatónkat, és válthatunk pl. profilt, és indíthatunk zenelejátszót egyből. Érdekes, ugye? Főleg használat közben az.

Igaz én a fejhallgatóra a 50languages progit állítottam be, hogy otthon tudjam használni pihenés közben. Tetszett, hogy nem kell menü, progi indítást csinálnom, hanem egyből indította is. Sőt hozzá kapcsoltam még azt, hogy ne legyen hangos mód, hanem csak egyes hangerőn csörögjön. Nem lett volna kedvem leugrani a fotelból ha csak úgy simán a fülembe ordibált volna a telefon. Az xLOUD-nak köszönhetően az utcán is csak 3-ason van a hangerő, és egyből ugrok a telefonhoz, mert simán hallom. Nem lesz hívásról való lemaradásom, ez fix.

Programokból ha egy böngészőt szeretnél megnyitni akkor a felugró ablak dizájnocskája is változott. Csak egyszer, vagy mindig felirattal meg lehet adni, hogy alapértelmezett legyen-e a választott böngésző, vagy csak most szeretnénk azt megnyitni. Ugye eddig csak egy pipát tettünk oda, és kész.

Böngésző

Mint látható, a fenti képen is a gyári böngésző mellett helyet kapott a Chrome böngésző is. Nem tudom ki az aki használja, én pl. PC-n használom, és kimondottan jól jött, hogy szinkronizálta a könyvjelzőimet. 🙂 Másra nagyon nem használtam, mert mint látható az Opera Minit nyomom. Mobilnettel még így is van, hogy kevés a 2 GB.

Gyári böngésző:

Chrome böngésző

Sajnos az Opera Mini-nél volt egy kis bug az elején, az első két napig bármit csináltam benne, és közben jött egy hívás, vagy SMS, azt megnézve, majd visszalépve a böngészőbe a képernyő teljesen sötét maradt. Tudtam írni, meg nyomkodni, de nem láttam mit. Ekkor nyomtam egy home-ot, hosszan a home-ot és bezártam az alkalmazást. Megnyitásakor megint az a felület fogadott ahol voltam, és amit csináltam folytathattam. A második nap után viszont ezen jelenség elveszett valahol, pedig nem volt frissítés a telefonra sem, és az Opera Minihez sem. Biztos megszokták egymást, és végre össze tudtak dolgozni.

Még a sonyselect alkalmazást be lehetne mutatni, de nagyon nem sikerül programot letölteni, mert nem ajánlotta fel. 🙁 Maga a progi ugyan úgy a Play-re irányít át, de előtte nézzünk meg még kettő internetes oldalt, hogy ne tudjuk letölteni még amúgy se. 🙁
Sajnos ez nekem nem jött be. Lehet a 4.1.2 frissítésnek „köszönhető”, de sajnos ennek az alkalmazásnak sem látom értelmét, mint az ajánlónak. Szépen kidolgozott, de felesleges. Pedig sokan sok időt öltek bele, azt hiszem.


Amit még megemlítenék az a letöltés. Amint le szeretnél tölteni valamit, akkor felajánl egy ilyet mint a képen. Amiben felhívja a figyelmedet, hogy itt, és itt megváltoztathatod. Látod a helyet? Gondolom igen, akkor kérlek nézd meg a telefonodban, hogy ott van-e? Sajnos nem találtam ott.

Nagy megdöbbenésemre a zseblámpa funkció kimaradt a repertoárból, de miért? Hiszen van neki fotófénye, és tudja is használni, ha kell. Zseblámpa alkalmazást telepítve simán tudtam használni, és semmi gondja nem akadt vele. Számomra érthetetlen miért maradt ki. Lehet, hogy csak figyelmetlenségből. 🙂

Említésre érdemes lehet a telefon alján található LED. Néhány videó róla: videó1, videó2

Következő részünkben a kamerával fogunk foglalkozni, és összegezzük is a telefont.

Related Posts