Xperia go teszt – összegzés (Gingerbread vs. ICS összehasonlítás)

by Lasy

Sokunkban felmerül az a kérdés, hogy megéri-e a 4.0-ás frissítést elvégezni vagy sem. Személy szerint sokkal többet bírt az akkum 4.0.4 alatt mint 2.3.7 alatt. Igen, ez számomra is meglepő volt, de sok kis változást lehet felismerni a 2.3.7 és 4.0.4 között. A legtöbb apró kis módosítás, mégis fontosnak tartom őket. A legelső, ami az embernek feltűnhet, hogy míg a 2.3.7 ROM-ban az akku ikon mellett nem volt %-os akku kijelzés, a 4.0.4-ben már van.

Android 2.3.7

Android 4.0.4

Ahogy láthatjátok az óra is nagyobb és vékonyabb lett, sokaknak talán ez fel sem tűnhet, viszont elsősorban az idősebb embernél ez már számottevő lehet. (Remélem még nem vagyok azon a szinten. 🙂 ) Az akkumulátor jelző ikonja is változott valamelyest, ezen kívül sok ilyen kis módosításon esett át a felső sáv, amelyek csak akkor láthatók, ha ugye emlékszünk még milyen volt a 2.3.7 ROM.

2.3.7 alatt volt egy Energiamegtakarítás alkalmazás, amiben be lehetett állítani igen sok dolgot, ezt nagyon leegyszerűsítették a 4.0.4-en, mert csak egy bekapcsolás van, és semmi más. Ebben felhívja a figyelmedet, hogy minden adatkapcsolatot megszakít egy bizonyos idő elteltével, ha elmegy a világítás.

2.3.7-ben látható enegriamegtakarítás

Az én megítélésem szerint maradhatott volna benne, csak esetleg kicsit jobban testre lehetett volna szabni, és akkor még felesleges appokat sem kellene letölteni külön a Play-ről.

A menürendszer is teljesen lecserélődött. A 2.3.7 alatt még felugró ablakok voltak, és alul lehetett állítani a menü kinézetét, a 4.0.4-be viszont már az elforgatható menü került, és a widgeteket is a jobb felső + jellel lehet kitenni.

2.3.7

A FigureRunning app a 4.0.4 ROM-ból kimaradt, ez jó pont, hiszen használni sem lehetett. A flash player sincs benne a 4.0.4-ben mert ugye annak befejezték a frissítését, és nem lesz többé. Viszont el lehet fordítani a főmenüt és a menüben is lehet oldalt lenni.

Még egy kis változás, amit ugye az ICS felhasználók már nagyon jól tudnak. Míg a 2.3.7 ROM-ban a kikapcsoláskor megjelenő menüben volt a képernyőfelvétel addig ezt az ICS gyorsgombbal oldotta meg, hangerő le+bekapcsoló gomb együtt 5 másodpercig.

Ezután már csak egy apróság a háttérkép beállításánál, eddig egy nagy képet lehetett kijelölni, most viszont ezen megoldással látható, hogy mi lesz fektetve, és állítva a kijelzőn.

Üzemidő

A készülék mikor hozzám került csak 9,5 órát bírt, aztán a legtöbb esetben a 18-22 órát, de volt olyan nap is az elérhetőségek között amikor 1 nap 3 órát is kibírtam vele. Ahhoz képest, hogy folyamatosan a neten voltam, és szinte mindent használtam amit lehetett, így ez az akkumulátor idő elfogadható lehet egy 1300 mAh-s akkuhoz. A legtöbb időt Wi-fi-n netezéssel értem el. Sokan azt mondják a Wi-fi sokat eszik, itt felhívom a figyelmüket arra, hogy a mobilnet sokkal jobban eszi az akksit, és ez eddig is így volt. Mobilneten a legtöbb idő amit ki tudtam hozni a készülékből az 10-11 óra volt.

Strapa teszt

A legvégére hagytam az olyan „extra” tesztet, mint a vízállóság, és porállóság.

Egyből meg is nézhetitek, hol is találtam meg a kicsikét. 🙂

Nagyon jól bírja az Xperia go készülék. Számomra egy olyan készüléket sikerült a Sony-nak összehoznia, amit munkába is szívesen viszek magammal. A készülék nagyon jól bírja a vizet a havat, és a homokot is. Itt azért nem azt kell nézni, hogy dobáltam a sárba, de megfordult a fejemben.

Ezeken átesett szegényke, de kibírt minden strapát.

Sör

Homok

 

Víz

További képek, és a készülékkel készült tesztképek Picasaweb oldalunkon érhetők el.

Tesztvideókat pedig a Youtube csatornánkon találjátok.

Találtok a Youtube csatornán 4 HÉV-es videót, azok együtt, egy időpontban lettek készítve, így össze lehet könnyen hasonlítani a Xperia go, a Xperia tipo, az Xperia E, és az Xperia T készülékeket.

Xperia go összegzés:

Kinek is ajánlanám a készüléket? Pl. olyan személyeknek akik nagyon féltik a telefonjukat. Ezen készüléknél rájöhetnek mennyire nem kell félteni. 🙂
De most pontosan saját magamnak tudom ajánlani. Kamera jó képeket készít, videózni is jól lehet vele, esővel is tudom használni a tetőn ha pl. kint kell dolgozni, illetve nem kell féltenem, hogy a gyerek a homokozóban lapátnak használja.

A készülék jelenleg a mobilpiacon 52-60000.- forintos áron érhető el.
Dominó csomagban 61191.- forintért is elhozható, de előfizetéssel akár 0.- forint is lehet.
Telenornál 66535.- forintért lehet elhozni Praktikummal, de előfizetéssel akár 0.- forint is lehet.
Vodafone-nál sajnos nem elérhető, pedig még 2012. szeptemberében a sola készülékkel együtt lett bejelentve. 🙁 Ez számomra sajnálatos.

 Pozitívumok:

  • vízálló
  • porálló
  • egyszerű kialakítás
  • eléggé gyors menü, és rendszer

Negatívumok:

  • vékony (feltehetőleg könnyen törő) hátlap
  • XLOUD bekspcsolásával is halk (vízállóság végett)

10 pontos értékelés:

  • Design: 8
  • Kijelző: 7
  • Anyaghasználat és az összeszerelés minősége: 8
  • Kezelhetőség, sebesség: 8
  • Telefon funkció: 10
  • Adatkommunikáció: 8
  • Kamera: 8
  • Zene és videó lejátszás: 8
  • Akkumlátor üzemidő: 6
  • Ár / érték arány: 5

Összesen: 7,6

A tesztkészülékért köszönet a Sony Magyarországi képviseletének!

Related Posts