Xperia E teszt – Hardver és szoftver

by Chabee

A burkolat alatt

A szoftver jellemzése előtt még pár szót ejtenék a hardverről. A készülék lelke egy egymagos, 1GHz-es processzor, mely chipsetének a típusa Qualcomm MSM7227A Snapdragon. A grafikai teljesítményt az Andreno 200-ra bízták a tervezők, belső memória 4 GB (2,7 GB felhasználható, de bővíthető micro SD-vel), RAM-ból pedig 512 MB található a burkolat alatt. Az alsókategóriába ez igazából elég, csak egy kicsit kár, hogy a 2011-es Xperia mini szintjétől picit lemarad.

Szoftver

Az Xperia E-n már egy viszonylag új Android fut, vagyis a Jelly Bean művésznéven futó Android 4.1.1, ezért érthetetlen, hogy a 2011-es Xperiákra miért nem hozta ki a Sony. A szoftver sebessége meglepően gyors, ami nyilván a kis felbontású kijlezőnek, de a Jelly Bean project butter funkciójának is köszönhető, ami a felhasználói felület folyamatosságát és sebességét igyekszik javítani. Igaz, azért mégis előfordulnak apró akadások a menü lapozgatásakor, de alig észrevehetőek.

Bár Jelly Beanról van, szó, nincsenek olyan különösebb újdonságok, mint az Xperia T vagy a Z esetén, így az embernek az az érzése, minha még Ice Cream Sandwich vagy Gingerbread futna a telefonon.

Xperia E homescreen

A szokásos vízszintes húzással feloldható képernyőzár után fogadó, fixen 5 oldalas kezdőképernyőt díszíthetjük widgetekkel, parancsikonokkal, és mappákkal, a widgetek előnézetét megtekinthetjük, mielőtt kitennénk őket. Ezek helye természetesen tetszőleges.

Xperia E satusbar-activitymenu-themes

A kijelző legfelső felső sorából lehúzható értesítő felületről az ICS óta már az adatkommunikációt is szabályozhatjuk.

A háttérképeken kívül a szoftver színvilágát (téma) is testreszabhatjuk, a képernyőzár feloldásakor az adott téma színével egyező világítást produkál a készüléken található LED.

Xperia E main menu

A főmenüben oldalanként 3×4 ikont lapozhatunk, ezek sorrendjét bármikor megváltoztathatjuk a következő módokon: egyéni, betűrendben, legtöbbet használt, és legutóbb telepített.

Előre telepített alkalmazások

Xperia E Chrome

Két böngészőnk van, a gyári mellett a Chrome is előre fel van telepítve. Utóbbi alapból ismeri a teljes webcímeket is, nemcsak a Google-re irányító találatokat dob ki a beírt cím részlete után. Az oldalak betöltési sebessége nem különösebben gyors, de használható és jól kezelhető mindkét böngésző. Netezésre nagyjából alkalmasnak mondható a készülék.

Xperia E WalkmanWalkman 2

A zenelejátszó az egész korrekt WALKMAN kliens. Van rendes hangszínszabályzó, ami a zenei műfajoknak megfelelő beállításokon kívül kézi állítást is kínál. Mindössze az alap hangerő megnövelésére szolgáló Xloud-ot és pár térhangzást kapunk beállításokban, vizualizációk sincsenek például. Szerkeszthetjük a zeneszámok adatait, és kerestethetünk a szoftverrel lemezborítót.

Xperia E album

Az Ice Cream Sandwich-ben bemutatkozott új Galéria alkalmazás teljesen rendben van. A képek fülön ömlesztve láthatjuk a telefonon található összes képet, a térkép fülön a képek készítésének helyét vehetjük szemügyre, míg az online fülön a közösségi oldalak fotói vannak mappákba rendezve. Az összes album ikonra bökve mappákban találjuk a kamera és a belső memória fotóit. A képek ikonjai között böngészve egy egyszerű balrahúzással lehet is növelni az ikonok méretét, jobbrahúzással pedig csökkenteni. Az adott kép megtekintésekor annak fő színével világít az előlapi LED, de különösebben nem eye candy a dolog. A filmek megtekintésére a Filmek alkalmazás hivatott, bár HD, és Full HD filmeket nem visz a készülék, bár nem is várjuk el tőle.

A Google alkalmazásainak jól ismert csomagja (Play Áruház, Térképek, Gmail, Google+, Csevegő, Navigáció, Helyek, Keresés, hangalapú Keresés, YouTube) mellett olyan megszokott alkalmazások várják a felhasználót, mint a Facebook, a Track ID zenefelismerő, az RDS funkciós FM rádió, és az Office Suite. A Play-ről természetesen továbbiak tölthetők le.

Energia megtakarításra szolgáló kliens nem volt telepítve, de a fogyasztó funkciókat az arra megfelelő widgetről is ki tudjuk kapcsolni.

Szervezőfunkciók

Xperia E organiser

A szintén szokásos szervezőfunkciók (a könnyen beállítható ébresztőóra (ébresztések), a napi, heti és havi nézetű naptár, az alap és tudományos funkciókkal ellátott számológép, és a feljegyzés) is rendben teszik a dolgukat.

Nagyjából ennyit tartottam fontosnak megjegyezni az Xperia E szoftveréről, a következő (utolsó) részben kamerázunk, és egyuttal összegzem is a készüléket.

Related Posts