Xperia T teszt – Hardver és szoftver

by Chabee

A burkolat alatt

Mielőtt rátérnénk a szoftverre, tekintsük át, hogy milyen hardverrel áldották meg a masinát. Manapság már nyolcmagos processzorral ellátott okostelefonra is van példa, a négymagos megoldások pedig már szinte kötelezővé váltak a kategóriában. Az Xperia T csak egy kétmagos processzort kapott, bár hozzá kell tenni, hogy nem is igazán éreztem hiányát a plusz két magnak. A chipset típusa egy 1,5 GHz-es órajelű Qualcomm MSM8260A Snapdragon, a grafikai teljesítményért egy Andreno 225-ös chip felel, míg RAM-ból 1 GB áll rendelkezésre. Ez a hardver 2013-ban már csak igazából egy jó erős középkategóriának felel meg, de 2012-es szemmel nézve még csúcsmobilhoz méltó, és biztos vagyok benne, hogy sokaknak nem is feltétlen kell több egy okostelefonba.

Szoftver

Az Xperia T még Android 4.0 Ice Cream Sandwich szoftverrel került piacra, idén februárban pedig kijött rá a legújabb frissítés, a 4.1.2 Jelly Bean, így a tesztkészüléken is az fut már. Méghozzá meglehetősen szépen.

A sebességről annyit érdemes tudni, hogy alapvetően elég gyors, bár a project butter (ami a felhasználói felület animációinak sebességén és folyamatosságán hivatott javítani) ellenére néha előfordulnak apró szaggatások a kezdőképernyő és a főmenü lapjait lapozva, de ezek még nem zavaróak. Egyébként akkor lennék száz százalékban megelégedve, ha az alsókategóriás Xperia E tesztkészülék kezdőképernyőjén és főmenüjében nem lenne gyorsabb a lapozás, de egy picit az.

A három Androidos kezelőgomb az Xperia T-n már virtuális, és a kijelző alsó 96 pixeles sorát foglalja el, fektetett módban pedig a jobb szélső oszlopot. Ezek érintésekor rezeg egyet készülék (kikapcsolható), illetve egy kis fehér fényeffekt is megjelenik az épp megérintett gomb körül. A virtuális kezelőgombok hátránya, hogy ugyebár elvesznek helyet a képernyő tartalmából (bár fektetett módban képek és videók nézegetésekor eltűnnek), előnyei pedig, hogy így jól láthatók, és nem kell még lentebbre nyúlni a készülék előlapján, illetve még esetleg az említett effekt.

Xperia T lock-activity-statusbar

A jobb oldali kezelőgomb által elérhető tevékenység menü teljesen új, ezentúl nem kis ablak jön elő  megnyomásakor, hanem egy görgethető oszlop a jobb oldalon, ami különböző alkalmazások vagy menük gyorsindítására szolgál, valamint közvetlenül az Android kezelőgombok fölött egy fehér hátterű sáv, ahonnan úgynevezett kisalkalmazások indíthatóak el, ezekről bővebben még lesz szó.

A képernyő legfelső sorából lehúzható értesítő felület egy picit dizájnosabb az Ice Cream Sandwich óta, és azóta onnan is szabályozhatjuk a kapcsolatokat illetve a némítás és a beállítások is elérhető.

A Jelly Bean képernyőzárja teljesen megújult, a feloldó gomb megnyomása után már nem egy vízszintes sávot kell elhúznunk, hanem kapunk egy – külön a képernyőzár számára megadott – háttérképet, melyen függőlegesen kell egy húzást csinálni egy tetszőleges helyen, amit egy redőnyszerű animáció kísér, ezzel feloldva a képernyőzárat.

Xperia T homescreen

Kezdőképernyőből alapértelmezetten 5 darab áll rendelkezésre, melyek mellé ezentúl még plusz kettőt is igényelhetünk. Ezekre nagyon egyszerűen tehetünk ki widgeteket, parancsikonokat, és mappákat, és persze annyit, amennyi csak elfér (jó sok). Nekem a legjobban az animált időjárás widget tetszett, de van még a kapcsolatokat ki-be kapcsolgatótól kezdve a hírcsatornákon keresztül a többféle órákig szinte minden, amit csak szeretnénk.

Xperia T homescreen-themes

Természetesen állíthatjuk a szoftverben a témát is, azaz a színvilágot, de sajnos az almenük háttere az ugyanolyan szürke marad.

Az oldalra lapozható főmenüben engem egyvalami zavart kicsit, mégpedig az, hogy az ikonok alá egy szürke háttér réteg került, ami kevésbé átlátszó, s így kevésbé szépen látszódik a háttérkép. Az előző szoftverekben jobban látszódott a főmenüben a háttérkép.

Xperia T main menu

Az ikonokból oldalanként maximum 5 x 4 lehet. Ezentúl már kereshetünk is alkalmazásokat, ami hasznos dolog. Rendezhetjük őket tetszőlegesen is, de betűrendben, a telepítés dátuma, vagy a használat gyakorisága szerint is, valamint kaptunk egy gombot, amire rányomva az eltávolítás, megosztás, és testreszabás közül választhatunk.

Előre telepített alkalmazások

Xperia T browser

Böngészőből kettőt is kapunk, ugyanis már a Google Chrome-ot is megkapjuk gyárilag a Sony saját böngészője mellé. Mindkettő gyors és jól kezelhető, a Chrome annyival jobb, hogy a címsorba beírt betűkre egyből a teljes webcímet is fel tudja ajánlani. A 4,6 inches kijelzőméret okostelefonos berkekben kifejezetten ideális böngészésre.

A zenelejátszó szerepét az Ice Cream Sandwich óta a Walkman nevű alkalmazás vette át. Felül a már megszokott lejátszás és a saját zene fülek közül választhatunk. Előbbiben természetesen a legutóbb hallgatott zeneszámot indíthatjuk el, utóbbiban pedig szűrhetünk zenét pl. előadó vagy album alapján. Újdonság a vizualizáció, vagyis animációkkal is feldobhatjuk a zenei élményt. Természetesen a hangszínszabályzó sem hiányzik, amit az előre beállított hangszíneken kívül kézzel is piszkálhatunk.

WalkmanWalkman 2Szerkeszthetjük a számok adatait, és kerestethetünk albumborítót is. Az XLoud funkció bekapcsolásával növekszik az alap hangerő, a Clear Audio+ funkció bekapcsolásával pedig sokkal tisztábban szól a hangszóró, de a fülhallgatóval nem ajánlott bekapcsolni, mert ront a minőségen. Egy fekete pontot sajnos be kell véssek a telefonnak, mert többször előfordult, hogy a hangszórónak egyszerűen nem volt kezdve megszólalni, pedig nem volt lenémítva.

Xperia T album

Az Ice Cream Sandwich óta vadonatúj a galéria, ami már Album néven érhető el. Kaptunk két fület felülre, a képek fülön ömlesztve láthatjuk dátum szerint a telefonon található összes képet, míg a saját albumok fülön a közösségi oldalak, a kameraalbum, és a belső memória fotói vannak mappákba rendezve. A képek ikonjai között böngészve immár egy egyszerű jobbrahúzással csökkenteni lehet az ikonok méretét, balrahúzással pedig növelni. Az alkalmazás elég gyors, azonnal betöltődik minden. Ha filmeket szeretnénk nézni a készüléken, akkor az új, Filmek alkalmazás segítségével tehetjük meg, és persze igencsak patent minőségben élvezhetjük a mozizást.

A régi ismerős Timescape alkalmazás nem maradt ki ezúttal se, bár a helyét a Sony új Socialife alkalmazása veszi át.

A Google jól ismert alkalmazáscsomagja, a Maps, a Gmail, a Google+, a Talk, a Navigáció, a Helyek, a Search, a Google +, a YouTube, és a Voice Search is előre telepítve van, akárcsak olyan megszokott kliensek, mint a Facebook, a Track ID zenefelismerő, az RDS funkciós FM rádió, a Wisepilot (próbaverziós), a NeoReader, és az Office Suite. A Liveware kezelő mostmár Intelligens csatlakozás néven érhető el, ami arra képes, hogy elindítson egy alkalmazást egy csatlakoztatott tartozék esetén, például a fülhallgató esetén a zenelejátszót. Az Xperia Link kliens segítségével telefonunk Wi-fi-jét használva, Bluetoothon keresztül tudjuk csatlakoztatni a számítógépünket vagy táblagépünket az internetre. A biztonsági mentés / visszaállítás klienssel értelemszerűen a telefon tartalmát menthetjük ki, vagy állíthatjuk vissza.

A korábbi Xperiákon megtalálható energia megtakarító applikációt száműzték a fejleszők, sebaj, ott van helyette a fogyasztó funkciók kikapcsolására szolgáló widget.

A készülék képes a Smart Tagokkal kapcsolatba lépni, viszont ezzel kapcsolatos alkalmazást nem találtam, míg az Xperia S-sen ott volt a Címkék kliens.

Szervezőfunkciók

Xperia T organizer

Az ébresztőóra beállítása elég egyszerű, a naptár is rendben van, a szokásos havi, heti, és napi nézettel rendelkezik. A számológép a szokásos funkciókkal van ellátva (négy alapművelet és fektetett módban a tudományos funkciók).

Kisalkalmazások (Small Apps)

Xperia T small appsA fentebb már említett kisalkalmazások az Ice Cream Sandwich-ben mutatkoztak be, a tevékenység menüből indíthatók el. Ezek egy kicsiny ablakot tesznek ki a képernyőre, gyakorlatilag widgeteknek is hívhatjuk őket, viszont egyszerre csak egy ablak lehet kint, ami nem tűnik el a menüben és az almenükben sem, csak ha letesszük a „tálcára” (azaz lehúzzuk legalulra, ahol aztán megjelenik az ikonjuk) vagy be nem zárjuk. Közöttük már végre egy hangrögzítő is helyet kapott, de van egy feljegyzés író, egy időzítő és egy mini számológép kliens is. Egyébként további mini kliensek letölthetők a Sony saját Google Play oldaláról is.

Összegezve az egész szoftvert, sok helyen történt fejlődés az előző verziókhoz képest, úgyhogy a szoftveres rész szerintem összességében nagyon is rendben van.

A következő részben a kamerát vesszük gorcső alá, valamint összegzem és pontozom a készüléket.

Related Posts