Xperia E teszt – Tartozékok, külső, benyomások

by Chabee

Xperia E

Az Xperia E készülék (és kétkártyás változata, az E Dual) tavaly decemberben mutatkozott be, de még eléggé frissnek és ropogósnak számít, még épphogycsak kapható itthon. Az Xperia Tipo utódjának is tekinthető újdonság az alsókategóriát erősíti, vagyis nem fogja az ember hanyatt dobni magát a tudásától, de ez egyáltalán nem baj, nem árt, ha van a kínálatban olyan alternatíva is, ami ideális a kevesebb igényű, és/vagy szűkebb pénztárcájú felhasználóknak is. Nem mindenkinek kell Full HD-s filmek lejátszására, nagy teljesítményt igénylő alkalmazások futtatására, vagy fényképezőgép helyettesítésére alkalmas többmagos processzorú okostelefon, ami ráadásul sokaknak kellemetlenül nagy lehet.

Tartozékok

Egy helyes kis pici, fehér-piros dobozban érkezett a készülék, melynek tartozékai a szokásosak: egy micro USB adatkábel (EC450), egy GreenHeart töltőfej (EP800), egy átlagos fülhallgató (MH410C), és a kötelező papírhalom, amit csomagoltak a telefon mellé.

Külső

Az Xperia E dizájnja az Xperia J-hez hasonlít leginkább, úgy is fogalmazhatnék, hogy egy összenyomott Xperia J-ről van szó vagy annak kistestvére, de egyébként még a processzor és a grafikus gyorsító is ugyanaz. Adott a szokásos lekerekített téglaforma, de a hátlap enyhén ívelt, az előlap alsó és felső éle pedig döntött, más szóval le van csapva.

Xperia E kezben

Szemet gyönyörködtető a készülék, és kézben tartva érződik, hogy alsókategóriás mivolta ellenére nem a legolcsóbb modellel van dolgunk, bár ha úgy vesszük, akkor a 2013-mas Xperiák közül mégis ő lesz a legolcsóbb. A mérete 113,5 x 61,8 mm, azaz nem mondható nagynak, ugyanakkor egyáltalán nem is kicsi, főleg a saját Sony Ericsson Xperia ray-emhez vagy egy minihez képest. A vastagsága 11 mm, ami kiterjedéséhez képest pont ideális, se nem túl vékony, se nem túl vastag. Elég kényelmes kézben tartani a telefont, melyben szerepet játszik az enyhén homorú hátlap is.

Felszereltség

A készülék tetején a 3,5 mm-es jack csatlakozó található, a bal oldalán a fedetlen micro usb csatlakozó, míg a jobb oldalának felső részén a hangerőszabályzó gombok, alatta pedig a Sony mobilok lassan védjegyévé váló ezüstös, kör alakú bekapcsoló/képernyőzár gombot találjuk (ami eléggé hasonlít egy csavarra, az Xperia Z-n is hasonló van, csak ott nagyobb), míg az alsó részen egy egyállású kamerabillenyű is található, ami például az Xperia Z-n nincs.

Xperia E side Az előlapot szokás szerint egy egybefüggő üveglap borítja, legfelül középen a telefonhangszóró nyílása, a Sony felirat fölé egy picivel pedig az állapotjelző LED került. A kijelző 3,5 inch átmérőjű TFT panel, ami sajnos kicsit alacsony felbontást kapott a maga 320 x 480 pixelével. A pixelsűrűség így elég alacsony, 165 ppi értékű, ami feltűnően pixeles képet eredményez, bár ettől eltekintve a képminőség nem olyan vészes. Bravia Engine nincs, kétujjas multitouch van, napfényben nem különösebben jó az olvashatósága, a betekintési szögek közel 180 fokosak, bár elfordítva egy kis minőségromlással számolni kell. 

Xperia E hand 2

A mérete egyébként még pont ideális az egy kézzel kezeléshez, a hüvelykujjammal még pont elérem a túlsó sarkát. A képernyő alatt a szokásos három Android kezelőbillenyűt találjuk, melyek érintésérzékenyek és fehér háttérvilágítást kaptak. Az előlap alján kapott helyet a mikrofon lyuka. A készülék körül végigfutó ezüst díszcsík elöl egy LED-et is rejt, ami különleges fényjelzésként funkcionál például bejövő híváskor, valamint képek nézegetésekor a kép színéhez igazodva világít, az Xperia U-hoz hasonló módon, de csak visszafogott fényerővel.

Xperia E backAz egészen a díszcsíkig felnyúló hátlap igen kellemes borítású műanyag, felül egy 3,15 megapixeles, fixfókuszos kamerával, melyhez sajnos LED vaku nem jár. Középen egy Xperia felirat, alul pedig egy csík alakú nyílás található a hangszóró számára (ami viszonylag elfogadhatóan szól), melyek mellől már hiányzik Sony Ericsson logója. Ha levesszük a hátlapot, akkor megmutatja magát az 1530 mAh teljesítményű akkumlátor, a micro SD és a normál SIM kártyahely, illeve kiderül, hogy rendhagyó módon az oldalsó kezelőszervek gombjai is lejöttek a hátlappal együtt. 

Összeszerelési minőség

Az összeszerelési minőség kiváló, egyetlen dolgot leszámítva: a hátlap hajlamos picikét recsegni már enyhe nyomogatás hatására is (legalábbis a tesztkészüléken), ami kicsit zavaró, de még nem vészes a dolog. Az anyaghasználattal viszont egyáltalán nem akadt gondom.

A következő részben a hardverről és a szoftverről lesz szó.

Related Posts