Xperia mini pro – A kicsi nagyágyú!

by pappfer

A Sony Ericsson Xperia mini pro nem csak hardveresen, hanem szoftveresen is nagyon sokat változott az elődhöz képest, hiszen ezen a készüléken is, akárcsak a gyártó többi idei modelljén Android 2.3.3. OS teljesít szolgálatot. Ebbe a méretbe, ekkora hardvert belezsúfolni, egyszóval … ütős!

01

A megújult négysarkos UX UI sokat javult az elődhöz képpest. A sarkokba az eddigi 1-1 ikon helyett akár 4-4 is pakolható, a kezdőképernyő oldalaira, sőt már oldalanként nem csak 1-1 alkalmazásfelület helyezhető ki, hanem amennyi kifér. A tervezők azokra is gondoltak, akik nem szeretnék a sarkokba helyezni az ikonokat, ugyanis, ha  telepakoljuk a kezdőképernyőt alkalmazásfelületekkel, akkor egyszerűen eltűnnek a sarkokból az ikonok (példa a 6. képen), de ez akár oldalanként eltérhet, tehát mindenki úgy pakolhatja tele a képernyőt, ahogy tetszik neki.

Újítás továbbá, hogy a készülék már témázható, előretelepítve 7 színséma közül választhatunk, pozitív, hogy így az almenük sem kékben pompáznak, hanem olyan színben, amilyenben csak szeretnénk. Egyelőre nem bővíthető a portfólió, de ez valószínűleg csak idő kérdése.

02

Leszámítva a kezdőképernyő változásait minden funkciót megkapunk a mini pro-ban is, amit a nagyokban (arc, neo, PLAY), a menüben az ikonokat ugyanúgy kedvünk szerint rendezhetjük, sőt még az alkalmazások többsége is ugyanaz, tehát csak röviden térek ki ezekre.

03

Azt gondolom mondanom sem kell, hogy a mini pro már a Facebook inside Xperia funkcióval érkezett a boltokba, amibe valaki beleszeret, valakinek az agyára megy. Jelentem én az első kasztba tartozok, ugyanis ez egy olyan funkció, ami valódi Facebook mobillá varázsolja a Sony Ericsson készülékeit, de nem erőltetik rá a felhasználókra, ha valaki használni szeretné az használja, akit zavar az kikapcsolja. Az alábbi videóban megpróbáltam kicsit összefoglalni az új kezelőfelület változásait, valamint a Facebook inside Xperia funkcióból is kaphattok egy kis ízelítőt, ha ez nem lenne elég, akkor a PLAY tesztelésekor részletesen is kitértem rá!

A videó valahogy a szokásostól is rosszabb minőségűre sikeredett sajnos, amiért ezúttal is elnézéseteket kérem! Mindent félredobva nézzük az előretelepített alkalmazásokat!

SNS szempontból ott van a jó öreg Facebook kliens, a már korábban említett Facebook inside Xperia, valamint a Timescape, ami ismételt örömömre nem az akadós régi, hanem a felturbózott új verzió. 🙂 Google alkalmazásokból is akad jó adag természetesen: van Gmail, Talk, Search, Navigáció (ami már működik itthon is), Maps, Koordináták, YouTube és természetesen Market.

04

Alkalmazások beszerzésére több lehetőségünk is van. Mint előbb említettem adott a Market, bekerült a repertoárba egy Alkalmazások és egy Játékok menü, valamint van a PlayNow. Az alkalmazások és a játékok menüben Market linkek találhatóak, azonban ha ez érthetetlennek is tűnik, a lényeg annyi, hogy amiket a Sony Ericsson letesztelt, azok kerülnek be a menübe, így ha itt kutakodunk, akkor biztosan nem veszünk zsákbamacskát.

Játékok tekintetében kapunk egy Pop Cap demó gyűjteményt, amiben benne van a fantasztikus Plants vs Zombies, a Chuzzle és a Peggle. Sajnos mind a három csak próbaverzió.

05

A böngésző, akárcsak a nagytestvérek esetében: “atoműberjó” kategória. Meg sem röccen, mikor flash-t lát a csöppség, bár azért ennél a készüléknél már nem igazán mertem bevállalni a CityVille-t, ugyanis már az arc esetében is nehézkes volt az irányítása. Mindenesetre a böngésző szépen tördeli az oldalakat, nincs problémája semmilyen beágyazott tartalommal, nem volt olyan oldal, amit ne tudtam volna teljes körűen használni.

06

Akárcsak a többi Android 2.3 rendszerű Sony Ericsson, úgy a mini pro is tökéletesen használható hotspot-ként, volt alkalmam vonaton kipróbálni Miskolc és Budapest között, tökéletesen megállta a helyét. Bekerült a menübe egy Update center menüpont, ahol a készülékre elérhető frissítéseket ellenőrizhetjük, valamint van egy telepítővarázsló is és egy bővítménykereső is, amivel a nem támogatott formátumok megnyitásához kapunk némi segítséget. Ezen felül megtalálható a készüléken előretelepítve a McAfee vírusirtó is biztos ami biztos alapon.

A naptár szokásos Sony Ericsson minőség, amit akár a Facebook profilunkkal is szinkronizálhatunk. Van még FM Rádi, ami nem sok kommentárt igényel, tökéletesen működik. Kapunk egy hír és időjárás keresőt is, ami különböző szempontok szerint rendezi a friss híreket, valamint a GPS pozíciók alapján mutatja az időjárás előrejelzést is. Előretelepítve megtalálható a LiveWare kezelő is, amivel különböző kiegészítők csatlakoztatásához állíthatunk be különböző profilokat, alkalmazásokat.

A galéria a már megszokottá vált 3D-s verzió, szokásos módon innen érhetjük el a képeinket, a Facebook inside Xperia képeket, valamint a videóinkat is. A zenelejátszó is a már többször mutogatott idei verzió, amiben már van hangszínszabályozó is.

Végül pedig nézzünk egy hands on videót, ami készítésénél szintén nem voltam a helyzet magaslatán, amiért ismét sorry!

A következő körben pedig kamerázunk … 😀

Related Posts