Xperia PLAY – Élet a frissítés után!

by pappfer

Ha van előnye annak, hogy kishazánkban később jelenik meg a Sony Ericsson Xperia PLAY, akkor az a napokban települt frissítés, ami egy új funkció mellett rengeteg hibajavítást is hozott!

Első körben hatalmas gratula a gyártónak a frissítésért, ugyanis annak ellenér, hogy nem OTA update volt, tehát kellett hozzá egy számítógép is minden telepített alkalmazásom, minden beállításom, minden adatom a helyén maradt és a frissítést követően nem kellett órákat szánnom arra, hogy mindent a helyére pakoljak.

Jó hír, hogy amiről korábban már írtam: a kezdőképernyő minimális akadásai megszűntek, a frissítés óta a legminimálisabb lassulással, akadással sem találkoztam, ergo pörög, mint az arc és a neo. 😀

Ezzel a frissítéssel települt a PLAY-re a Facebook inside Xperia funkció is. Őszintén bevallom, hogy én majdnem a földhöz csaptam magam, mikor megkaptam a tesztkészüléket és sehol nem találtam a Facebook integrációra utaló jelet, ugyanis a PlayStation funkciók mellet ez volt az a dolog ami leginkább érdekelt, hiszen mikor az arc és a neo nálam járt még szó sem volt a funkcióról. 🙂

Tehát most nézzük meg, hogy milyen is a Sony Ericsson féle Facebook élmény, amit hamarosan minden Xperia X10, arc, neo, PLAY, pro, mini, mini pro, ray és active tulajdonos élvezhet! 😀 Szerintem az előző mondatból mindenki számára lejön, hogy én imádom a Facebook inside Xperia-t! 😀

Facebook inside Xperia 00

Már a főképernyőn fogad minket egy új Facebook widget, amin az ismerőseink legfrissebb média megosztásait láthatjuk, természetesen (mint a fenti képen is látszik) ezek leginkább YouTube videók, elvileg itt más nagy oldalak megosztásai is látszódnak, de ezeket az ismerőseim nem igazán használják, így marad a YouTube. Összehasonlításképpen a fenti képen megtekinthető a korábbi Facebook widget is, természetesen ez a frissítést követően is használható marad.

A menüben is megjelent egy újabb menüpont, ami a Médiakereső nevet kapta, ehhez kapcsolódik az új widget is. A nevéből is kiderül, hogy ez az az alkalmazás, ami összegyűjti ismerőseink friss médiamegosztásait.

Facebook inside Xperia 01

A Médiakeresőben van lehetőségünk szűrni is a bejegyzéseket. Szűrhetünk megosztások száma alapján (Top linkek), időrend alapján (Friss) és természetesen van lehetőség külön a saját linkjeink megtekintésére is. Ha rákattintunk egy adott bejegyzésre, akkor láthatjuk, hogy melyik ismerőseink osztották meg, illetve, hogy mennyi like, illetve hozzászólás érkezett rá. Természetesen nem lenne Facebook, ha nem lenne itt is egy like gomb, így a közösségi oldal meglátogatása nélkül is “tetszikelhetünk”. 😀

Mint a korábbi hírekből olvashattátok, a Facebook inside Xperia nem csak egy új alkalmazásban és a hozzátartozó alkalmazásfelületben merül ki, hanem beépül az újgenerációs Xperia-k galériájába és a zenelejátszójába is!

Facebook inside Xperia 02

A zenelejátszó esetében az egyetlen változás, hogy a jobb felső sarokban megjelenik egy like gomb, amire rátapicskolva, az rögtön egy bejegyzést repít a Facebook profilunkba. Az esetemben ez kicsit együgyűn sikeredett:

“Tamás Jelcs embernek tetszik Far from love – Missquerada”

Azt sem a Google-től, sem a Facebook-tól nem várom, hogy értelmes magyarsággal fogalmazzon, de ez tényleg kicsit butára sikeredett így. Ez az egyetlen funkciója a Facebook integrációnak, ami kifejezetten nem tetszik, ha ezt egy YouTube link beágyazásával oldották volna meg, akkor sokkal használhatóbb lenne a zenelejátszón belüli lájkolás.

A galériába való integrálás már lényegesen jobban összejött. A Facebook inside Xperia szépen, mappázva leszinkronizálja a galériánkba az összes képünket lájkostól, bejegyzésestől, mindenestül. Ezzel a készülékünk galériája segítségével is nyomon követhetjük a képeinkhez kapcsolódó lájkokat és bejegyzéseket.

Természetesen ezen funkciók ki is kapcsolhatók, ha nem szeretnénk használni őket, én a névjegyzékem esetében ezt a lépést meg is tettem, ugyanis rendszeresen csak plusz munkát csinál a Facebook és nem kevesebbet.

Ami viszont szintén pozitív, az a naptárunk szinkronizálása, ami segítségével minden Facebook ismerősünk születésnapjáról azonnal értesülhetünk, ezekhez pedig külön emlékeztetőket is beállíthatunk egy “gombnyomással”.

Összességében nagyon rendben van a dolog, ha a Sony Ericsson fejlesztői megoldanák, hogy az üzeneteinket is leszinkronizálhassuk, akkor fel sem kellene lépnünk a közösségi oldalra, hiszen tényleg mindent elintézhetnénk a telefonunkon. 😀 Ha valaki Facebook függő, akkor kötelező vétel egy 2011-es Xperia modell vagy egy 2010-es Xperia X10 (pár hónap múlva). Nekem már csak egy kérésem lenne: kérünk egy Twitter variánst is! 😀

A minap nálam volt pár órát egy tajvani ChaCha nevű készülék (gondolom mindenki tudja, hogy miről van szó), jelentem a Facebook inside Xperia lényegesen többet nyújt! A tajvani masinának egy előnye van a Sony Ericsson megoldásával szemben, az pedig a Facebook chat megoldás, minden másban használhatóbb és kényelmesebb a Sony Ericsson megoldása.

Related Posts