Xperia arc – Kamera

by pappfer

DSC09013A Sony Ericsson Xperia arc januári bejelentésekor amire leginkább felkaptam a fejem az az Exmor R kamera. Miért? Szerintem egyértelmű, hiszen ezelőtt a készülék előtt csak egy telefonban volt ez az érzékelő: a csak Japánban elérhető Sony Ericsson Cyber-Shot S006-ban, bár abban a 16 megapixeles változat van. Ha őszinte akarok lenni, akkor szerintem 16 megapixel már tényleg felesleges egy mobiltelefonba. Na de már nagyon elkanyarodtam, térjünk vissza a tesztünk alanyához! Szóval Exmor R!

Maga az Exmor R for Mobile CMOS szenzor lényege, hogy rossz fényviszonyok mellett is értékelhető minőségű képeket készíthetünk. A technológia arra ugyan nem alkalmas, hogy koromsötétben teljesen használható képeket alkothassunk, de arra mindenképpen alkalmas, hogy szürkületkor még ténylegesen értékelhető műveket alkothassunk. Akárki akármit mondhat, de egyértelműen szebb képeket készít az arc, mint a korábbi modellek.

Fényképezőgép szoftvere:

Xperia arc - Kamera 01

Xperia arc - Kamera 02

Maga a kamera szoftvere bőségesen ad nekünk lehetőséget, hogy piszkálhassuk a képek minőségét! Felvételi módból kapunk hármat: normál, mosolyfelismerés, témafelismerés. A felbontást négy méretben variálhatjuk: 8 megapixel (4:3), 6 megapixel (16:9), 2 megapixel (4:3) és 2 megapixel (16:9). Van lehetőségünk érintő fókuszra is, bár mikor én ezt a lehetőséget próbálgattam, mindig bemozdult a készülék, úgyhogy részemről én maradok az exponáló gombnál. Motívumprogramokból a megszokott mennyiséget kapjuk: tájkép, éjszakai portré, sport, dokumentum, portré, éjszakai felvétel, tengerpart és hómező, parti. A LED villanót több módon is használhatjuk, van derítő vakuzás a könnyebb fókuszálás érdekében, valamint vörösszemhatás csökkentő mód is. Természetesen van önkioldó is, amit állíthatunk 10 és 2 másodpercre. A fókuszálási üzemmódot is piszkálhatjuk: egyszeres autofókusz, folyamatos autofókusz, makro, arcfelismerés, végtelen és a már említett érintős fókuszálás. A fényérték állítását alapvetően automatikusan állítja be a készülék szoftvere, de állíthatjuk manuálisan is. A fehéregyensúly állítására csak előre definiált motívumprogramok állnak a rendelkezésünkre: auto, izzó, neon, napfény és felhős. A fénymérés lehet középre súlyozott, spot és átlag. Van digitális képstabilizátor és geo tagging funkció is.

Maga a kamerakezelő szoftver, akárcsak az arc bármilyen funkció terén elképesztően gyors. Az elkészült képeket a másodperc törtrésze alatt menti a készülék.

A fényképezőgép akcióban:

Annak ellenére, hogy az Xperia arc nem kapott Cyber-Shot nevet egyértelműen a fotózás nem egy másodlagos extra funkció a készülékben, ennek érdekében összevetettem a kis Sony kompaktommal.

arc vs S750

A képrészletek 100%-os nagyítás mellett lettek kivágva, mind a két készülék esetében ugyanazokat a beállításokat használtam! Az első két kép esetében egyértelműen veri az arc a Sony kompaktot, a harmadik (virágos) képnél azonban a kompakt a nyerő, ugyanis az íves szépségnél felfedezhető némi kromatikus aberráció. Mindezt az egy bakit félretéve a Sony Ericsson Xperia arc alkalmas egy átlagos kompakt fényképezőgép kiváltására, főleg ha az ember nem használja a fényképezőgépén az optikai zoom funkciót.

Éjszaka ilyet alkot az arc (a kép kattintásra nő):

További a készülékkel készült képeket itt találjátok!

Ha már fotózás, akkor alkottam egy kis time lapse videót a készülék segítségével, amihez röpke 872 képet használtam!

Videó felvevő szoftvere:

Xperia arc - Kamera 04

Videós oldalról is kapunk beállítási lehetőségeket szép számmal. Motívumprogramok: tájkép, tengerpart és hómező, parti, portré, éjszakai üzemmód, sport. A videók felbontása lehet HD (720p), FWVGA (480p), VGA (480p), QVGA (240p) és MMS. A fényértéket a videózásnál is manuálisan piszkálhatjuk, bár az automatika szinte mindig jól belövi a dolgot. A fókusz lehet egyszeres autofókusz, arcfelismerés és végtelen. A LED villanó a videózásnál is használható, mint videófény. A fehéregyensúly állításánál ugyanazok a lehetőségek, mint a fényképek esetében, akárcsak a fénymérés és az önkioldó. A videózásnál is van digitális képstabilizátor.

Öröm látni, hogy a Sony Ericsson nem csak az OS kapcsán tanult a korábbi hibájából, hanem a videózásnál is, ugyanis a készülék hátoldalára elhelyeztek egy másodlagos mikrofont, így kiküszöbölték a Vivaz és a Vivaz Pro esetén sokak által szidott hangminőséget.

Videózás akcióban:

Nézzük egy alkonyati és egy éjszakai videón, hogy mire is képes az az Exmor R! Szerintem egyértelmű a véleményem! A videónál a hangnál ne ijedjetek meg, voltam olyan okos, hogy a hangszóróra raktam a telefont, ezért ennyire torz!

 

Konklúzió: Rengeteg oldal szerint az Xperia arc kamerája nem emelkedik ki a kategóriája mezőnyéből. Ez így is van a nappali képek és videók tekintetében, azonban, ha figyelembe vesszük az éjszakai funkciókat, akkor bizony az íves okosság nem egy átlagos darab!

Related Posts