Xperia arc – Szoftverek, alkalmazások, Android 2.3

by pappfer

DSC09007

A Sony Ericsson az új Xperia készülékek bejelentésével nem akarta ugyanazt a bakit elkövetni, mint az elődöknél, ennek érdekében nem toldozgattak 2.2-es rendszert az újdonságokra, hanem rögtön a legfrissebb 2.3-as rendszerrel kerülnek a boltok polcaira. Persze nem csak ez a különbség szoftveres oldalról az elődökhöz képest, ugyanis maga az UX kezelőfelület is sokkal jobban kezelhető, mindezek mellett több testre szabási lehetőséget is kínál, mint elődje!

Xperia arc - Home screen

A kezdőképernyőnk 5 lapból áll, amiket telepakolhatunk különböző mini alkalmazásokkal, ikonokkal (amiket akár mappázhatunk is). Az oldalak alján 5 ikonnak van hely, ami minden oldalon ugyanaz marad, ebből 4-et szabadon módosíthatunk, sőt ide is tehetünk mappákat, amibe elrendezzük ikonjainkat. Az Xperia arc kezdőképernyői lényegesen jobban testre szabhatóak, mint az előd Xperia X10 esetén.

Xperia arc - Menu

Változott a menü is, ami már több oldalra van osztva, mint az X10 Mini / Mini Pro és X8 esetében. Lényegesen jobban, gyorsabban kezelhető, mintha ömlesztve lenne minden 1 lapon. Az ikonokat itt is kedvünkre rendezhetjük: van lehetőség egyéni rendezésre, betűrendben való rendezésre, a használat gyakorisága szerinti rendezésre, valamint azt is beállíthatjuk, hogy a legfrissebb alkalmazások kerüljenek előre.

Az arc sebességével sincs semmi gond, sehol nem akad, nem gondolkozik, minden azonnal történik, még a Timescape esetében is. 2 hete nálam van a készülék, de lassulást még nem sikerült kicsikarnom belőle.

Xperia arc - Galéria

A galéria gyorsan működik, látványos animációkkal feldobott és áttekinthető. Innen elérhetjük a kameraalbumot, az egyéb képeinket és a videókat. Nagyon jól kezelhető!

Xperia arc - Böngésző

A böngésző nagyon jó! Gyorsan működik, szépen tölt be az oldalakat, több lapot is kezelhetünk vele, kezeli a flash tartalmakat. Leszögezem, hogy a flash játékok is szépen mennek, bár 1-2 esetben az irányítással akadnak gondok.

Xperia arc - Óra

Az Xperia arc megkapta az Xperia PLAY esetében sokat mutogatott órát is, ami a játékra kihegyezett készülék esetén a DK300 dokkoló esetén nyer értelmet, tehát nem elképzelhetetlen, hogy az íves szépséghez is érkezhet valami dokkoló. 🙂

Xperia arc - Telefon & üzenetek

A telefonfunkciók és az üzenetkezelés szintén hibátlan, minden a helyén van. Az üzeneteket az elődökhöz hasonlóan chat szerűen jeleníti meg az arc is. A névjegyek számának csak a belső memória szabhat határt, tehát korlátlan. Kapcsolataink szinkronizálására több lehetőségünk van: Sony Ericsson Sync, Google Sync. A megrögzött Sony Ericsson rajongóknak a legkézenfekvőbb az előbbi.

Xperia arc - Timescape

Mint azt már fentebb írtam a Timescape meglepően gyorsra sikeredett, semmilyen esetben nem sikerült elérnem, hogy akadjon, ezt már így kellett volna az elején is. A Timescape megjeleníti az üzeneteket, a Facebook bejegyzéseket, a Twitter bejegyzéseket és a nem fogadott hívásainkat. Sajnálatos, hogy még mindig nincsenek kihasználva az alkalmazásban rejlő lehetőségek, Facebook esetében jól jönne a like lehetőség, illetve hogy kommentezhessünk, Twitter esetében pedig nagyon hiányzik a Retweet lehetőség. Ennek fényében a Timescape még mindig csak egy nagyon látványos SNS alkalmazás.

Xperia arc - Facebook

Másik előretelepített SNS alkalmazás a Facebook. Az alkalmazás a megszokott módon jól használható, az alkalmazásokon, teszteken kívül mindent elérhetünk vele.

SNS szempontból még a készülékre került a Hanashi is, ami egy olyan app, amivel egy helyen kezelhetjük üzeneteinket, Facebook és Twitter életünket. Összességében nagyon jópofa.

Xperia arc - LiveWare

Az Xperia arc-on megtalálható egy LiveWare nevű okosság, ami segítségével beállíthatjuk, hogy egy adott kiegészítő csatlakoztatásakor milyen alkalmazás induljon el. Példának okáért, ha a készülékhez csatlakoztatunk egy fülhallgatót, akkor elindíthatjuk a zenelejátszót, ha headset-et csatlakoztatunk hozzá, akkor a névjegyzék, ez mindenkinek a fantáziáján múlik!

Xperia arc - PlayNow & TrackID

Az arc-on helyet kaptak a megszokott Sony Ericsson sajátosságok is, a PlayNow és a TrackID is. Az utóbbit szerintem senkinek nem kell bemutatni, még most is jól működik. A PlayNow esetében történt némi változás, ugyanis a gyártó ide is beköltöztette az infinite gombot, azaz mielőtt megvásárolnánk egy tartalmat egy gombnyomással ellenőrizhetjük, hogy szükségünk van-e rá. Jól jöhet ez a lehetőség zenevásárlás előtt, hiszen mielőtt pénzt adnánk a tartalomért meghallgathatjuk azt a YouTube segítségével.

Xperia arc - YouTube

A YouTube alkalmazás is frissült az elődökhöz képest. Alapállapotban a videó alatt lapokra osztva megtekinthetjük a tartalom információit, a kapcsolódó videókat, valamint a megjegyzéseket.

Xperia arc - Zene

A zenelejátszó szokásos Sony Ericsson minőség. A zenéinket rendezhetjük ID3 szerint, van infinite gomb is, valamint hangszínszabályozó. Természetesen az arc kezeli a lejátszási listákat is valamint szerkeszthetjük is őket. Kihangosítva szépen szól az íves nagyágyú, de messze nem a legjobb amit hallottam, jó pont, hogy nem torzít. Mindezeket félretéve egy sztereó hangszórópár elfért volna a készülék hátoldalán. Összességében zenehallgatásra tökéletesen alkalmas a készülék.

Xperia arc - Rádió

A bátyóval ellentétben az arc már kapott FM rádiót is. A kezelőfelület már ismerős lehet a kistestvérekből. Természetesen RDS funkciók vannak, valamint összekapcsolták az alkalmazás a TrackID szolgáltatással is, így egy érintéssel megtudhatjuk, hogy mit hallgatunk éppen.

Szervező, üzleti alkalmazások tekintetében is jól áll az arc: van egy nagyon jól használható naptár, aminek van napi, heti, havi nézete, beállíthatóak események, valamint azokat szinkronizálhatjuk is. Van számológép is, ami speciális műveletek elvégzésére is alkalmas.

Megtalálható a készüléken az OfficeSuite alkalmazás is, ami kezeli a Microsoft Office 2007 valamint Office 2008 for Mac fájlokat is, azonban szerkesztésre nincs lehetőség, ehhez meg kell vásárolni a Pro verziót.

Van még egy Postcard nevű alkalmazás is, amivel sajátkészítésű e-card-okat küldhetünk mail-ben, nem egy nagy eresztés, de mindenképpen jópofa.

Játékok tekintetében csak a Let’s Golf! került a készülékre, ami Gameloft minőség, szép grafikával. Mindezeken felül az Xperia arc-on helyet foglalnak a szokásos Google alkalmazások is (Maps; Gmail; Talk; Navigáció; Places; Latitude; Search; Voice Search).

Mindezek tekintetében szerintem mindenki egyetért azzal, hogy szoftveresen nagyon jól áll az Xperia arc.

Related Posts