Xperia arc – Első benyomások, külső és tartozékok

by pappfer

DSC09000

Sony Ericsson Xperia arc. Mivel is kezdhetném? Milyen jelzőkkel jellemezhetném? Nehéz dolog! Nem szeretném milliószor leírni róla, hogy gyönyörű, eszméletlen érzés kézben tartani, a legjobb jellemzés talán az, hogy légies. Az Xperia arc olyat hoz ki az emberből, amit kevés készülék. Meglepő módon mindenki elismerően bólogatott, mikor kézbe vette az íves szépséget, még az elvakult “konkurens rajongók” is, akik korábban bármit megtettek volna, csak Sony Ericsson-t nem dicsértek volna.

2 nap után is eszméletlen élmény mikor felvillan a kijelző, a látvány mindent megér, ugyanis a megjelenítő eszméletlen színekkel operál. Tényleg élmény használni ez arc-ot, engem az első este fotózásra késztett. Ha van egy kis időm, akkor azon kapom magam, hogy céltalanul is a készüléket nyomkodom, mindegy, hogy mit csinálok csak a kezemben legyen a telefon. Szerintem azt mondanom sem kell, hogy a gyengébbik nem képviselői vissza sem akarták nekem adni. Olyan lányok kezdtek el vele fényképezgetni, akik ilyet telefonnal soha nem tennének, főleg nem egy ekkorával.

Elkerülhetetlen, hogy egy kicsit belemenjünk az Xperia család történetébe, hiszen a brand aktuális csúcsmodelljéről van jelen esetben szó. Az első Xperia készülék, az X1 még 2008-ban jelent meg, szerintem sokan emlékeznek még a debütálást megelőző reklámhadjáratra, azokra a pillanatokra, mikor a fórumokon azon veszekedtek, hogy a készülék jó-e vagy sem. Az X1 volt az a készülék, ami még a márka rajongóit is megosztotta. 2009 végén, 2010 elején jött az utód X2, amit nemrég “szerencsém” volt letesztelni, sajnos ez is csalódás lett, azonban már közel sem jellemezte akkora hírverés, mint elődjét. Ezek után jött a 2010-es év, mikor megjelent a Satio utód Vivaz / Vivaz Pro páros Symbian fronton, valamint megjelentek az első Android rendszerű Sony Ericsson készülékek, amik már az Xperia termékcsaládba lettek sorolva: Xperia X10; X10 Mini; X10 Mini Pro és X8. Mind a négy készülék valamilyen szinten előrelépés a Sony Ericsson szempontjából. Az X10 hosszú idők óta az első, valóban nagyon jó felsőkategóriás Sony Ericsson készülék, az X10 Mini a csöppségével és könnyű kezelésével hívta fel magára a figyelmet, amihez az X10 Mini Pro esetében társult a QWERTY billentyűzet is, az X8 pedig elhozta a mindenki számára elérhető Android készüléket, hiszen több szempontból is magamögé utasítja a többi olcsó Google rendszerű okostelefont. Nem szabad elfelejteni a frissítések körüli mizériát, ami mára úgy tűnik, hogy megoldódni látszik.

A CES 2011 alkalmával nagyon meglepődtem, hogy bejelentettek egy Sony Ericsson készüléket, jelen írásunk alanyát az arc-ot, itt már biztosra vehető volt, hogy az MWC is tartogat meglepetéseket, ami így is lett, hiszen leleplezésre került az Xperia neo, pro és PLAY. Mind a négy 2011-es Xperia készülékkel más célcsoportot szeretne elérni a gyártó, előreláthatólag sikerrel. Na ennyit a múltról, térjünk vissza az arc-hoz!

DSC09007

A készülék tetején csak a HDMI csatlakozó és a bekapcsoló gombként, valamint képernyőzárként funkcionáló gomb található. Az előlapon legfelül a fényérzékelő valamint a hanghívásokért felelős hangszóró található, alatta pedig az elmaradhatatlan Sony Ericsson felirat. A felirat alatt terpeszkedik a 4,2 hüvelyk méretű, 480*854 pixel felbontású, LED háttér világítású, multitoch kijelző. A megjelenítő, mint már írtam: gyönyörű képet ad, napfényben is jól olvasható, szép színekkel operál. A Bravia Mobile Engine is szépen teszi a dolgát képnézegetésnél és videózásnál. Érdekességképpen megemlítendő, hogy a Bravia képjavító kikapcsolható energia megtakarítás céljából.

A kijelző alatt mosolyog ránk az elmaradhatatlan gomb trió. Kicsit furcsa volt, hogy a vissza gomb a balszélre került, két nap után is rendszeresen az opciók gombot nyomkodom, de ez fordítva is igaz! 😀 Még jó, hogy a menü gomb maradt középen. A billentyűk alatt látható Xperia felirat büszkén hirdeti az arc hovatartozását.

A készülék alján csak a mikrofon és a nyakba akasztó nyílása található. A készülék jobboldalán legfelül egy parányi LED van, ami akkor világít, ha éhes a kicsike, alatta a fedetlen microUSB csatlakozó, azalatt pedig a hangerő szabályozó gombpáros található, valamint szintén ezen az oldalon legalul a kamera exponáló gombja. Baloldalt legfelül csak a 3,5 mm-es Jack csatlakozó árválkodik. A készülék gerincén végigfutó króm csík szépen beleilleszkedik a dizájnba, és csak jobban hangsúlyozza a készülék ívességét, gyönyörű.

DSC09013

A készülék hátlapjának a színe enyhén átmenetes, de nem annyira kontrasztosan, mint az X8 esetében. A színátmenet kékes, szürkés, ezüstös, feketés, attól függ, hogy milyen szögből verődik rá a fény, szép. A hátsó szekció felső részén foglal helyet a kamera objektívje, a LED villanó, valamint a videózásért felelős mikrofon nyílása, plusz halványan megbújik egy HD betűpáros. Kicsit szokatlan a gyártótól, hogy a kamera abszolút hangsúlytalan, nem hivalkodó, pont az arc-hoz illik. A hátlap közepén a homorú részben csak egy Xperia felirat látható, legalul pedig egy Sony Ericsson logo, valamint a hangszóró.

DSC09010

Anyaghasználat szempontjából teljesen rendben van az Xperia arc, ugyan nincs fém hátlap, de a műanyagok mindenhol nagyon jó minőségűek, kellemes tapintásúak. Az összeszerelési minőség is példás, nem nyekereg erősebb nyomkodásra sem. Az egyedüli hely, ahol figyelni kell, az a hátlap, ugyanis sok kis fog fogja, így óvatosan kell visszatenni, hogy az masszívan a helyén maradjon. Kezelés szempontjából csak a kamera exponáló gombjával akadt problémám, ugyanis az meglehetősen apróra  lett tervezve, valamint nagyon szélre került, bár ez is csak megszokás kérdése.

Tartozékok szempontjából átlagos a csomag. Kapunk a készülékhez egy EP800 töltőfejet, egy EC600R adatkábelt, egy nagyon jó minőségű MH650 stereo headset-et, valamint egy 8GB-os microSD kártyát. Nekem a dobozból egy dolog hiányzik nagyon, a HDMI kábel.

Jelen cikk végszavaként bátran kijelentem, hogy az Xperia arc nem egy újabb rókabőr, mint azt sokan gondolják. A Bravia Mobile Engine és az Exmor R pedig minden, csak nem parasztvakítás. Hamarosan folytatjuk … 🙂

Related Posts