Xperia X8 – Android 1.6

by pappfer

IMG_6194ps1jk

Mint azt már korábban írtam, voltam olyan szerencsés, hogy a Sony Ericsson Xperia X8 tesztkészülék Android 1.6 rendszerrel a fedélzetén érkezett meg hozzám így lehetőségem van összevetni a 2.1-es verzióval. Első körben természetesen a régi OS-t vesszük górcső alá, hamarosan pedig jön a frissített verzióról is az írás.

Mindenek előtt viszont vegyük szemügyre a hardvert! Processzorból egy Qualcomm MSM7227-es került a gépbe, ami 600 MHz-en ketyeg, ugyanez a lapka már bizonyított az Xperia X10 Mini / Mini Pro párosban is. RAM és ROM szempontjából is a tesókra hajaz az X8, azaz mind a két esetben 256MB áll a rendelkezésünkre. Összességében semmivel nem éreztem lassabbnak az X10-től a kis Hófehérkét, teljesen rendben van a sebessége, minden megfelelően működik Android 1.6 alatt is. Lassulás egy helyen tapasztalható, bár ott mindig, a Timescape frissítése esetén, ha frissítjük a bejegyzéseket mindig belassul az X8, bár nem vészes a dolog. Ez valószínűleg a 2.1 telepítését követően meg fog változni, hamarosan erre is fény derül.

01 Kezdőképernyő

A kezdőképernyő a Minikből ismerős 4 sarkos verzió, egy biztos: piszkosul jól és gyorsan kezelhető. Minden érintésre azonnal reagál. Itt jön a képbe a Sony Ericsson Aspen, amiben ugyanez a hardver dolgozik, és mégis lényegesen lassabb, arra is Android kellett volna! Kacsintó arc

02 Telefon

A telefon funkciókkal nem akadt probléma, itt is minden rendjében működik. Jól kezelhető a telefonkönyv is, de a híváslista az ami egyszerűen a legjobban bejött, természetesen a tárcsázó is teszi a dolgát.

03 Timescape

A Timescape! Még mindig ugyanaz a problémám vele: egyszerűen nincsenek kihasználva a benne rejlő lehetőségek. Szépnek szép, pofásnak pofás. A Facebook résszel nincs problémám, a Twitter viszont nem az igazi, ugyanis külön klienst nem kapott, így ha reagálni akarok egy bejegyzésre, azt csak a böngészőn keresztül tehetem meg, és így nincs értelme a dolognak. Egyéb tekintetben én még mindig szeretem!

04 Főmenü

A főmenü több lapos, amik között oldalra tudunk mozogni, egy lapon egyszerre 12 ikon jelenik meg, teljesen rendben van, itt sincs probléma a sebességgel.

05 Böngésző 01

05 Böngésző 02

A böngésző nagyon jól működik, támogatja a több lapos böngészést, az oldalakat szépen tördeli, több lépésben nagyíthatunk. Ami viszont a legfontosabb, hogy gyors, a képernyőforgatásra is gyorsan reagál, teljesen rendben van. Ha már az internetnél tartunk, akkor érdemes megemlíteni a teljes adatkommunikációs arzenált: van GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA és WiFi is. Neten való szörfözésre teljesen alkalmas az X8.

07 Beállítások

A beállítási lehetőségek száma a rendszerre jellemzően megvannak, tökéletesen áttekinthető és használható. Nem kell professzornak lenni, hogy valaki eligazodjon benne (mint például a Windows Mobile esetében).

06 Album

Adott még a fényképalbum, ami szépen, időrendben rendezi a képeket, gyorsan és jól működik. Nagyítani úgy tudunk, hogy kétszer rábökünk a kijelzőre, ezzel csak annyi a problémám, hogy nincs lehetőség a fokozatos nagyításra.

08 Market

Nekem már alapból a megújult Android Market volt, ami változatlanul jól és könnyen használható.

09 Ez meg az

Van természetesen ébresztőóra, amiben beállíthatunk rengeteg időpontot. A kezelési útmutató Sony Ericsson szokás szerint a készüléken tanyázik, ami sokaknak pozitív lehet, mivel így mindig náluk van. Van még nekünk jegyzet menüpontunk is, a cetlikhez riasztást is beállíthatunk, így egyben az emlékeztető funkcióját is betölti. A naptár havi és napi nézet megjelenítésére képes, jól és könnyen kezelhető.

10 Rádió

Van még nekünk FM Rádió is, amihez az antenna természetesen a headset. A rádió RDS képes, gyorsan és jól működik, mindezen felül a kezelőfelülete is látványos.

11 Üzenetek

Az üzenetkezelés is teljesen rendben van, az SMS-eket chat szerűen jeleníti meg. A virtuális QWERTY billentyűzet jól használható, ami működik fektetett módban is. Érdekes, hogy az ékezeteket magának pakolja be a szoftver, tehát nem árt odafigyelni, hogy mit mire javít, de összességében jó hatásfokkal dolgozik.

12 Facebook

A Facebook app mindenki igényeit kielégítő, adott közel minden, ami a böngészős verzióban. Működik a Facebook chat is. Ami számunkra talán érvágás lehet, hogy hazánkban nem elérhető a Facebook Places, de gondolom enélkül mindenki tud élni, ha nem, akkor pedig ott van a Foursquare. Mondjuk ez nem is az X8 hibája. Mosolygó arc

13 Videó

A videó lejátszó a végletekig egyszerű, semmi extra, de legalább gyors.

14 Zene

A zenelejátszó valahogy nem az igazi, jól működik meg minden, de nagyon hiányzik a hangszínszabályozó. Ami viszont még mindig jó az az infinite gomb, ami segítségével összegyűjthetünk mindent az aktuálisan játszott számról a YouTube-ról és a PlayNow-ról. A hangminőség egyébként teljesen rendben van.

15 YouTube

A YouTube kliens működik, kezelhetjük a profilunkat, tölthetünk fel videót, ami viszont a legfontosabb, hogy meglehetősen kevés adatforgalmat generál.

16 Google Maps

A Google Maps jól működik. A legjobb, hogy adott a Latitude támogatás és navigálásra is alkalmas lenne hazánkon kívül, az útvonaltervezés az működik. Ja és az X10-zel ellentétben itt már a GPS is lényegesen gyorsabban (szinte azonnal) pozícionál.

17 Google

Android OS lévén természetes a Gmail és a Gtalk támogatás, mind a kettő tökéletes.

18 Ez meg az

A TrackID-t senkinek nem kell bemutatni, még mindig tökéletes. Van egy biztonsági mentés készítésére alkalmas programunk is, ami szintén könnyen használható. Az adatfigyelő sokaknak az egyik legtöbbet használt alkalmazása lehet a kezdetekben, ugyanis ezzel mindenki felmérheti, hogy a Timescape vagy akármelyik internetre kapcsolódó alkalmazás mennyi plusz költséget generál.

19 Ez meg az

Természetesen van időzítő, stopper és alapfunkciós számológép, mindegyik működik, több karaktert nem nagyon érdemelnek.

20 Games 01

20 Games 02

Játékokból adott a Crazy Penguin, amiben pingvineket dobálni, van még a Creatouch nevű értelmetlen valami, és a Tower Bloxx nevű felhőkarcoló építő alkalmatosság. Egyik sem fog minket 1-2 percnél tovább lekötni.

Mindezeken felül van lehetőségünk szinkronizálásra is, rögtön két alkalmazással: Sony Ericsson Sync, RoadSync, valamint a navigálásért felelős Wisepilot online verziója.

Mindezzel természetesen nem ért véget a lista, hiszen ott van nekünk a Market a maga több ezer alkalmazásával, így mindenki pótolhatja azt, ami hiányzik.

Pár napon belül jelentkezem az Android 2.1 írással!

Related Posts