Aspen – Kamera

by pappfer

IMG_5477ps1jk

Elérkeztünk a Sony Ericsson Aspen közel leggyengébb részéhez, a kamerához. Itt természetesen nem a 3,2 megapixeles felbontásra gondolok, nem is a VGA videofelvételre, egyszerűen úgy le van csupaszítva a beállítások lehetősége, hogy én még ilyet nem láttam (tudom, ezt írtam a Zylo esetében is, de akkor még nem ismertem az Aspen képességeit).

Na jó nézzük azért egy kicsit részletesebben is a dolgot! A fényképezőgép menüpontnál állíthatjuk az éjszakai módot, az időzítőt és a GPS koordináták mentésének a lehetőségét, ezen felül még van lehetőségünk a digitális zoom funkcióval és a fényerővel játszani. Videós oldalon sem jobb a helyzet: éjszakai mód, felbontás (MMS/VGA), mikrofon ki/be, fényerő. Beállítási lehetőségünk ennyi van, ami kicsit meglepő az, hogy még a fényképek felbontásán sem állíthatunk, csak 2048*1536 pixeles képeket lőhetünk.

Számomra kicsit érthetetlen, hogy miért csak ennyi beállítási lehetőségünk van, tény, hogy kevesen használnak kereteket és különböző hatásokat, de nem hiszem, hogy megerőltető lett volna beletenni a szoftverbe.

Nézzük 1-2 teljes méretűre nagyítható képet első körben:

PIC-00001 PIC-00002

PIC-00004 PIC-00005

A legnagyobb probléma talán a képek zajossága és az alacsony dinamikatartomány, de vannak itt persze egyéb problémák is. Hozzáteszem, hogy ezek a jobb minőségű képek, amit körülbelül 60-70 közül választottam ki. További tesztképeket találhattok még itt!

Végül pedig nézzünk 2 videót is, amik ezen gyöngyszemmel készültek. A maximális felbontás VGA, azaz 640*480 pixel, a másodpercenkénti képkockák száma pedig keményen 15.

Ami érdekes, hogy a videofelvétel közben nagyon szaggat a kép a kijelzőn és visszanézve is, ha olvastátok a Zylo tesztjét, akkor tudjátok, hogy az is ezzel a hibával küzd. Az azonban elmondható, hogy nappal eléggé korrekt videót lehet készíteni, sötétedés után természetesen alkalmatlan ezen feladat minimális ellátására is.

A kamera képességeiről ennyit, legközelebb jön az összegzés és a pontozás!

Related Posts