Aspen – Hardver, Windows, Gyári alkalmazások

by pappfer

IMG_5478ps1jk

A teszt előző részében kitaglaltam a készülék legnagyobb problémáit, azonban a legnagyobbra majd most lesz szó részletesen, amit úgy hívnak, hogy Windows. Azonban mielőtt ebbe belemennék nézzük az Aspen-t a vas szempontjából.

Hardver, vas:

Az előző cikkben már említettem, hogy az Aspen a hardver szempontjából lényegében ugyanaz, mint amit már a Xperia X10 Mini párosnál megismerhettünk. A készülékben egy 600 MHz-es Qualcomm MSM7227 processzor teljesít szolgálatot, ez tökéletes választás volt az Android OS-t futtató csöppségekhez, itt viszont úgy tűnik, hogy nagyon kevés. RAM-ból 256MB jut és ROM-ból ugyanennyi, amiből cirka 220MB szabadon használható.

Tömören ennyi a lényeg! Összehasonlításképpen az elődben vagy nagytestvérben, ki minek tekinti, azaz az X2-ben egy 528 MHz-es Qualcomm M7200 processzor teljesít szolgálatot 256MB RAM és 512MB ROM társaságában és emlékem szerint valahogy mégis stabilabbra sikerült.

Windows és a gyári alkalmazások:

Ha már előbb említettük a Xperia X2-t, akkor itt említeném meg, hogy a Sony Ericsson ebben a készülékben is panelos jellegűre vette a figurát, bár már nem annyira erőltetetten, mint a két előd Xperia (X1; X2) készülékben.

Panelek:

Nos így néz ki a dolog! Összesen kapunk 6 panelt, amiből az egyik a gyári Windows (6.kép).

Az 2. és a 3. képen látható panelt a jól ismert SPB készítette és teljes mértékben testreszabható különböző widgetekkel.

A 4. képen látható a Facebook panel, ahol ismerőseink legújabb bejegyzései apró buborékokban jelennek meg és ha rákattintunk valamelyikre, akkor a kliensbe dob a rendszer és kommentálhatjuk is azt, összességében egész jól működik, a Facebook mániások ellehetnek vele sokáig.

Az 5. képen jól kivehetően a Skype kerül a főszerepbe, a panel megjeleníti az online ismerősöket, akikkel egy kattintást követően akár beszélhetünk is, természetesen csak akkor ha megvan a megfelelő sávszélesség, én EDGE hálózaton próbáltam és azon már használható, de 3G hálózaton már nagyon jól működik a dolog és észrevételeim szerint elég kevés adatforgalmat generál.

A 6. képen a gyár Windows panel látható, ez szerintem a legkényelmesebben használható, én is ezt használom.

A 6. panelről nem sikerült képet lőnöm valamiért, de az is SPB kreálmány.

A továbbiakba nem mennék bele a rendszer szidásába, hiszen mindenki tudhatja az előző cikk vagy egyéb hírek alapján, hogy egy eléggé elavult OS-ről van szó.

Menü

Maga a menü összességében jól kezelhető és teljes mértékben testreszabható, mindent oda pakolunk, ahová szeretnénk és itt még a sebességgel sem igazán van gond. Ami pozitív, hogy a kis képernyő ellenére jól kezelhető ceruza nélkül.

Beállítások:

Beállítások

Beállítási lehetőségekből akad szép számmal, bár meg kell jegyezni, hogy ennek több a hátránya, mint az előnye. Sajnálatos, hogy az egész túl van bonyolítva, sok menüpont piszkálása több hátránnyal jár, mint előnnyel. Az első két napban ezekkel szórakoztam és kis odafigyeléssel sokat lehet gyorsítani a készüléken, bár egyszer sikerült úgy átállítanom a rendszert, hogy csak a szoftverfrissítés segített. Mosolygó arc

Telefonkönyv és üzenetkezelés:

Telefonkönyv

Mind a telefonkönyv, mind az üzenetkezelés szerepét az Outlook tölti be. A fektetett, kis felbontású kijelző hátránya, hogy a névjegyzékben a kijelzőn csak 2 névjegy fér el (2.kép), bár a QWERTY billentyűzetnek köszönhetően azért eléggé gyorsan kezelhető. Természetesen van kedvencek menüpont (1.kép) és hívásnapló (3.kép) is. Smartphone lévén a névjegyek számának csak a belső memória szab határt, tehát elmondható, hogy végtelen, ugyanis nem hiszem, hogy valaki megtöltené a memóriát telefonszámokkal. A névjegyekhez rengeteg plusz adatot rögzíthetünk.

Elmondható, hogy ez a rész teljesen rendben van!

Üzenetkezelés

Az üzenetkezelés is tökéletesnek tekinthető, leszámítva azt a tényt, hogy nagyon kínlódik a menüpont megnyitásával a készülék. Van SMS, MMS és természetesen e-mail kliens is, ami elboldogul a csatolmányokkal is.

Internet Explorer:

Internet Explorer

A készüléken csak ez az egy böngésző található gyárilag, amit rendkívül ajánlott felváltani egy Operával. Mivel jellemezhető a gyári böngésző? Lassú, rosszul jeleníti meg az oldalak többségét, azonban van egy pozitív oldala is, méghozzá az, hogy rendkívül szépen jeleníti meg a Flash tartalmakat, bár a Sony Ericsson webes oldalával azért megszenvedett rendesen.

SNS alkalmazások:

Facebook & Skype

Természetesen van Facebook kliens, amihez mint fentebb írtam tartozik egy panel is. Összességében jól és könnyen kezelhető, szinte mindenre van lehetőségünk és ami pozitív, hogy meglepően gyorsan működik, leszámítva a panel és a kliens közötti váltást.

Van Skype kliens is és ehhez is tartozik egy panel. Egész jól működik a dolog, viszont ha ezt használjuk, akkor rendesen izzad a vas.

YouTube

Nem igazán SNS témakör, de mégis úgy gondolom, hogy ide tartozik a YouTube kliens. A megszokott funkcionalitással rendelkezik, gyors, nem hagy kívánnivalót maga után.

MSN cuccok:

MSN

Windows Mobile lévén van Windows Live, azaz MSN, ami összességében jól kezelhető, de véleményem szerint ekkora kijelzőn használhatatlan a dolog, csak a legfontosabb esetekben használnám. Van itt még MSN Money és MSN Wearher, az előbbi egy részvény és árfolyamfigyelő alkalmazás, míg az utóbbi természetesen egy időjárás figyelő.

Marketplace:

Marketplace

Az természetes, hogy van Marketplace, azonban nem árt óvatosnak lenni vele, ugyanis enged olyan alkalmazásokat is letölteni, amiket érdemben nem képes futtatni a készülék. Letöltöttem 20 alkalmazást, de ezekből 16 futtatására alkalmatlan volt az Aspen ugyanis nem QVGA kijelzőre voltak optimalizálva így csak a program közepe látszott a kijelzőn. Ez nem feltétlen a Sony Ericsson hibája, de kellemetlen dolog, nem beszélve arról, hogy a gyártó saját piacterén alig van fent alkalmazás, így a Windows Marketplace kikerülhetetlen.

Fájlkezelő:

Fájlkezelő

A fájlkezelő gyors, áttekinthető. logikus, teljesen rendben van.

Naptár:

Naptár

A naptár szintén teljesen rendben van, bár a nézetek váltásánál rendesen izzad a hardver, ami nem éppen jó jel. Egyéb tekintetben jól kezelhető, van éves, havi, heti, napi nézet, amik között egy kattintással válthatunk. Beállíthatunk emlékeztetőket, amik számának csak a belső memória szab határt. Teljesen rendben van.

Office:

Na ez az a program ami ezzel a telefonnal a vesszőparipám lesz! Adott egy tényleg jó funkcionalitású szövegszerkesztő program, ami olyan szinten akad 1-1 dokumentum megnyitását követően, hogy az egész teljes mértékben használhatatlan. Nem mondom, hogy az Aspen billentyűzetével neki állnék egy cikket megírni, de vannak helyzetek mikor jól jönne és pont ilyenkor használhatatlan a dolog. Sajnálatos baki! Egyébként “kezeli” az Office 2007 dokumentumokat is!

Van PDF Reader is, ami szintén az Office Mobile betegségeiben szenved!

Szinkronizálás:

Szinkronizálás

Szinkronizálás szempontjából jelest kap az Aspen. Természetes, hogy a repertoárban szerepel az ActiveSync Windows Mobile lévén, de a régi motoros Sony Ericsson tulajoknak jól jöhet a Sony Ericsson Sync. Mind a kettő megfelelő hatásfokkal és gyorsasággal működik!

Task Manager:

Task Manager

Ez az az “alkalmazás”, amit mindenképpen tudnod kell, hogy hova pakoltál a főmenüben, ugyanis gyakran kell használni. Ha odafigyel az ember, hogy a nem használt alkalmazásokat bezárja, akkor elkerülheti a napi többszöri lefagyásokat. Aki korábban használt UIQ rendszerű készülékeket, azoknak természetes lépés lesz. Mosolygó arc

Mobile Security:

Mobile Security

A készülék repertoárjában szerepel az F-Secure Mobile Security is. Azt hogy mennyire működik nem tudtam kideríteni, mert nem talált soha semmit (ami elvileg jó). Rövid beállításokat követően azonnal használható a program és meglepően gyorsan működik. Ami még fontos lehet, hogy ha háttérben futtatjuk sem lassul be a készülék.

TrackID:

TrackID

A Sony Ericsson zenefelismerő programja régi ismerősünk, ami ezúttal egy kicsit újabb design-t kapott. Még mindig jól működik.

Google Maps & Universal Search

A Google Maps már régi ismerősünk, a készülékbe épített GPS pár másodperc alatt megtalálja a jelet, meglepően gyorsan működik. Van még itt egy Universal Search nevű okosság, ami a legismertebb oldalakon keres és belistázza nekünk a Google, a Wikipedia, a Twitter és a telefonon található dokumentumok eredményeit egy helyen, ez tényleg pofás dolog.

Játékok:

Games

Játékok tekintetében nem vagyunk túlzottan eleresztve! Van a régi ismerős Pasziánsz (4.kép), van az Experient 13 (3.kép), ami egy labirintus jellegű logikai valami 3D-s grafikával, ezzel pár percig el lehet lenni és van az EcoMate (2.kép), amire nem jöttem rá, hogy mi is a lényege! Szaggatást csak az EcoMate esetében tapasztaltam!

Média:

A médialejátszás szempontjából szerencsére több lehetőséget kaptunk.

Windows Media

Adott természetesen a Windows Media Player, a maga fapados módján, a nehézkes kezelésével és a rossz erőforrás kezelésével. Valahogy nem nyerte el a tetszésem!

Második lehetőségnek pedig itt van a Sony Ericsson Média menüje, amivel a korábbiakban megszokottak szerint elérhetünk minden média tartalmat, az üzeneteket, a játékokat, a videókat, a naptárat, a rádiót és természetesen a zenéket. Ami talán sokaknak a legfontosabb lehet az a zenelejátszó, ami egy szóval jellemezhető: fapados, bár lényegesen kezelhetőbb, mint a Windows Media Player.

Egyéb:

Ébresztőóra Express News

Az ébresztőóra jelenléte gondolom senkit nem lep meg! 3 időpontot állíthatunk be, amiknél beállítható a riasztások napja is. Van még egy Express News nevű hírolvasó, egy alapfunkciós számológép és egy Gikovo nevű navigációs szoftver, amit nem tudtam működésre bírni.

Ennyit az alkalmazásokról, elmondható tehát, hogy szoftveresen nagyon rendben van a készülék, sajnálatos azonban, hogy a legfontosabbak szinte használhatatlanok.

A következő cikkben a fényképezőgépre térek ki!

Related Posts