Aspen – Első benyomások, külső és tartozékok

by pappfer

IMG_5460ps1jk

Első benyomások:

Cirka 3 hónapja azt hittem, hogy az X10-től nehezebben nem fog nálam beindulni egy teszt írása, nos ez megdőlni látszik. Adott a Sony Ericsson Aspen, a maga BlackBerry stílusú kinézetével, fektetett QVGA érintőkijelzőjével és QWERTY billentyűzetével, a maga nemében szerintem eszméletlenül jól néz ki. Mindenesetre egyelőre nem is ez a lényeg, hanem az, hogy mindezt elcsúnyítják a Windows Mobile 6.5.3-as verziójával.

Hogy őszinte legyek veletek most volt először nálam pár percnél hosszabb ideig ilyen rendszerű készülék, így teljesen pozitívan álltam a dologhoz, hiszen a Symbian OS-re is azt mondják, hogy elavult én mégis szeretem, mert logikus és stabil és még gyors is a maga módján, na ezek a Windows Mobile 6.5.3-ról nem mondhatóak el!

Nem a kezelésével van gond, azt meg lehet szokni, nem is a készülék kis kijelzőjével van a problémám, mert a helyzetek többségében így is kezelhető újjal, az esetek kis részében volt szükségem a ceruza használatára, egyszerűen csak rossz ez a rendszer. Aki használt anno UIQ rendszerű készüléket annak nem lenne ilyen szempontból gondja vele, itt a kijelző méretéből adódó hiányosságokra, problémákra gondolok.

Rengeteg eset előfordult, hogy meg megtorpant a készülék és nem csak alkalmazások futtatásánál, hanem egyszerűbb műveleteknél is, például üzenetek és névjegyzék megnyitása, az Office dokumentumokról nem is beszélve.

Nem tudom, hogy ez a rendszer vagy a hardver hibája, de gyanítom, hogy az előbbié, hiszen hardver szempontjából közel ugyanaz, mint az X10 Mini / Mini Pro páros.

Külső:

Fentebb már írtam, hogy az Aspen külsejével semmi probléma nincs, egyszerűen jól néz ki! Tökéletesen illeszkedik mind a Sony Ericsson aktuális készülékei, mind a GreenHeart vonal készülékei közé. Egyértelműen az Elm, Hazel által kitaposott vonalon halad design szempontjából.

Ami hatalmas tervezési bakinak tudható be, hogy a reset gomb és a microSD foglalat a hátlap alatt kapott helyet, ezzel az a baj, hogy az előbbire naponta egyszer biztosan szükség lesz. Az összeszerelési minőséggel abszolút nincs baj, ezt több tesztben is máshogy gondolták. Én próbáltam nyomkodni gyengébben, erősebben, de egy pici nyöszörgést sem tudtam kicsikarni belőle.

Ha szemből nézzük a készüléket, akkor legfelül a telefonhangszóró található, alatta a Sony Ericsson felirat és az alatt a 2,4 hüvelykes QVGA felbontású rezisztív érintőkijelző, ami egyébként 65000 szín megjelenítésére képes. Az előlap felső fele valami eszméletlenül tükröződik és sajnos az újlenyomatokat is jobban gyűjti, mint Columbo. A kijelző alatt található a hívások kezelésére szolgáló gombpáros, az ötirányú D-pad, a médiamenü gombja és az OK gomb. Ezek alatt található a 37 gombos QWERTY billentyűzet és a mikrofon nyílása.

Egy kicsit kitérnék a kijelzőre, a színek, a fényerő, az élesség és a betekintési szög is teljesen rendben van, azonban a tükrös felület az őszi napfénynél is nehezen olvasható, a nyáron biztosan nem tudnék rajta kültéren semmit csinálni. A QWERTY billentyűzet nyomáspontja egy kicsit keményre, mérete kicsire sikerült, de viszonylag jól elkülönülnek a gombok egymástól, úgyhogy elég magabiztosan kezelhető, bár egy SMS-től többet nem gépelnék rajta! Érdekes a magyar ékezetes karakterek előcsalogatása: először meg kell nyomni az alapkaraktert és utána a “sym” gombot.

Az Aspen jobboldalán csak a hangerőállító gombpáros van, míg a baloldalon egy microUSB csatlakozó árválkodik. A készülék tetejének középen helyezkedik el a 3,5 mm-es Jack csatlakozó, mellette pedig a bekapcsoló gomb, ami képernyő és billentyűzárként is funkcionál. Alul szokás szerint semmi nincs.

IMG_5475ps1jk

Hátul legfelül található a stylus silója és a 3,2 megapixeles fixfocus-os kamera, amit szerencsére enyhén besüllyesztettek a tervezők, mellette pedig a telefon hangszórójának a rácsa látható, mindezek alatt egy Sony Ericsson felirat és logó páros.

Az anyaghasználat első blikkre rendben van, bár műanyag az egész, de a kellemes tapintású fajtóból.

Tartozékok:

Nézzük, hogy mi van a dobozban!

  • természetesen maga a Sony Ericsson Aspen
  • akkumlátor (BST-41)
  • adatkábel (EC700)
  • töltőfej (EP800 GreenHeart)
  • stereo headset (HPM-60J GreenHeart)
  • papírok

A legfájóbb pont, hogy egy memóriakártya már nem fért a dobozba, nem hiszem, hogy sokkba került volna.

Konklúzió erről a részről:

Maga a koncepció jeles, a design jeles, még a csomag tartalmára is azt tudom mondani, hogy jeles (nem lehet mindent bepakolni a dobozba), egy probléma van ezzel a készülékkel és az pedig maga a Windows! A Sony Ericsson Aspen egy nagyon frankó telefon lehetne az X10 Miniken megismert “átalakítottAndroid rendszerrel!

Legközelebb kitérek részletesen a rendszerre és az alkalmazásokra!

Related Posts