Sony Ericsson Vivaz Pro – Gyári alkalmazások

by jelcstamas

A mai körben megnézzük a Vivaz Pro-n található beépített, gyári alkalmazásokat. Sajnos voltak olyan alkalmazások, amikről nem tudtam képernyőfotót készíteni, köztük a két kedvencemről a Twitter kliensről és a Rally Master Pro-ról. Mindenesetre ne menjünk ennyire előre, haladjunk szépen sorban. A Vivaz Pro-n található alkalmazások mennyisége teljes mértékben kielégítő, mondhatnám úgy is, hogy szép a felhozatal. 🙂

Szerintem kezdjük a Social Networking programokkal.

Facebook

A képek nem hibásak, csak ki vannak vagdosva belőle bizonyos részletek. 🙂

Facebook kliens:

Akár egy szóval is jellemezhetném: Eszméletlen! Azért egy kicsit részletezném a dolgokat. 🙂 Szinte minden funkció elérhető a kliensen belül, ami a webes felületen is, bár egy kicsit szokni kell. Pár dolog, ami hiányzik a kliensből:

  • nem aktívak a linkek
  • akik teszt mániások azokat el kell, hogy keserítsem, ugyanis azok sem működnek

Azonban vannak itt plusz dolgok is, mint az utolsó képen látszik a kliensből indíthatunk hívást, küldhetünk SMS-t és mail-t, persze csak akkor ha az illető megadta a profiljában a telefonszámát, illetve az e-mail címét

A program gyors, bár egy kicsit sok adatforgalmat generál, de még mindig kevesebbet, mintha a böngészős verziót használnánk. Nagyon jól sikerült alkalmazás.

Twitter kliens:

Hát ez az amit nem tudok eléggé dicsérni, nagyon rendben van! Ami a legjobban tetszett benne, hogy rendkívül gyors és meglepően kevés adatforgalmat generál. Azonban ez sem tökéletes, ugyanis inaktívak a linkek, bár egy kattintás a kijelző felső sarkában és a webes felületen vagyunk. A használhatóság előnyei azonban kárpótolnak az inaktív linkek miatt.

YouTube kliens:

Tökéletesen működik, bár HSDPA hálózaton is elég csúnya a videók minősége, van még mit javítani a dolgon. Lehet Like-olni, megosztani, kommentálni, szinte mindent mint a webes felületen. Lényegesen fejlettebb, mint a zártrendszerű készülékeken található változat.

GoogleMaps

Google Maps:

Rég ismerjük, rég szeretjük! Számomra vannak újdonságok a Java verzióval szemben, ugyanis Symbian variánst utoljára a UIQ-s időkben használtam, tehát a Java verzióhoz hasonlítanám inkább.

  • Műholdas nézetben sokkal nagyobb részletességig lehet közelíteni
  • Van Latitude támogatás: a lényege annyi, hogy ismerőseiddel közölheted, hogy aktuálisan hol tartózkodsz és a közeledben tartózkodó barátaiddal a szoftver segítségével azonnal cseveghetsz vagy üzenetet küldhetsz neki. – 3.kép

Továbbá megmaradtak a szokásos dolgok is: útvonaltervezés, GPS-el való együttműködés, forgalom kijelzés stb.

Wisepilot

Wisepilot:

A Wisepilot egy NAVTEQ alapú navigációs program, de nem Offline, tehát a térképeket az internetről tölti. A program azonban nem csak navigálásra használható, készíthetünk a programmal “útinaplót”, van időjárás előrejelző kliens. Ha hírtelen nem tudjuk hol vagyunk jól jöhet, de állandó navigációs szoftverként nem ajánlott!

AdobeReader &Quickoffice

Adobe Reader:

Működik, de nem érdemes hatalmas méretű PDF-eket megnyitni vele. Én egy 2MB-os dokumentummal próbálkoztam, amit majd 3 perc alatt nyitott meg a készülék. Fekvő üzemmódban viszont nagyon jól és kényelmesen használható.

Quickoffice:

Sajnos a készüléken nem a teljes verzió található, tehát csak megtekinteni lehet a dokumentumokat, szerkeszteni nem. Támogatja a Microsoft Office 97; 2000; XP és 2007 formátumait és a jelszóval védett dokumentumokat is. Van Word, Excel és PowerPoint, de szerintem ez bőven elég, bár sajnálom, hogy nem a teljes verzió került a készülékre.

WorldMate

WorldMate:

A WorldMate egy … nem is tudom jellemezni program, persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy rossz vagy haszontalan csak egy szóval nem lehet jellemezni. Nézzük mit tud:

  • Világóra
  • Repülőgép menetrend
  • Repülési riasztás
  • Repülési helyzet
  • Nappali/éjszakai térkép
  • Műholdas képek
  • Időjárás előrejelzés
  • Árfolyam figyelő

Tehát egy összetett programról van szó, aminek sok mindenki hasznát veheti. Van még egy olyan funkciója a programnak, hogy beállítható úgy, hogy reggelente a friss időjárási adatokra ébredj. Na nekem ez a funkció jött be a legjobban. 🙂

PlayNow, TrackID & Radio

PlayNow, TrackID, Rádió:

Egyik sem érdemel sok időt, hiszen mindenki tudja miről van szó és mind hozza a Vivaz Pro-n is a szokásos Sony Ericsson funkcionalitást és minőséget. Talán a rádiónál érdemes annyit megemlíteni, hogy RDS képes és 15 csatorna tárolására elegendő memóriával rendelkezik.

Calendar & Clock

Naptár, óra:

Szintén szokásos Sony Ericsson minőség. A naptárnál van havi és heti nézet, bejegyzések mennyiségében nincs limit. Az óra is hozza a Symbian-től és a Sony Ericsson-tól elvárható minőséget, ébresztés esetében sincs limit a mennyiségben. Az ébresztőóra egyetlen hibája, hogy halk, remélem ez a jövőben javulni fog!

File manager

Fájlkezelő:

Ez sem a Sony Ericsson műve, a gyári Symbian változat, jól és gyorsan kezelhető egy kis biztonsági mentés funkcióval megspékelve.

Böngésző

Böngésző:

Címszavakban jellemezném: szépen jeleníti meg és jól tördeli az oldalakat, gyönyörű Flash megjelenítés (Flash Lite 3.0), weboldalak megnyitása új lapon. Persze ez sem lehet 100%-ig tökéletes, ugyanis a zoom-al már jóformán használhatatlanná válnak az oldalak. Ajánlott fekvő üzemmódban használni zoom nélkül!

WaterLevel

WaterLevel:

A WaterLevel nincs a gyárilag telepített alkalmazások között, egy dolog kapcsán azonban fontosnak tartottam, hogy betegyem ide, méghozzá azért, mert ez egy Capuchin alkalmazás.

Röviden a Capuchin alkalmazásokról: A Capuchin a Sony Ericsson saját alkalmazásfelülete, lényegében a Flash Lite és a Java ME keresztezése! Mire jó? Egyszerűbb programozhatóság, több grafikai lehetőség! A Capuchin Projekttel olyan programok készíthetőek, amik Flash Lite-tal nem valósíthatóak meg, mindazonáltal olyan grafika megjelenítésére van mód amire Java ME programozással csak ettől sokkal bonyolultabban van mód!

Tehát a Vivaz Pro kezeli a Capuchin alkalmazásokat! Egyelőre nagyon kevés ilyen alkalmazás van, de ezek száma ha lassan is, de folyamatosan bővül és ami a legfontosabb: mindegyik ingyenes.

Visszatérve a WaterLevel alkalmazásra, ha már betettem ide. 🙂 Egy vízmérték programról van szó, aminek én még nem vettem hasznát, de minden készülékre (ami futtatja) azonnal telepítem, hiszen soha nem tudhatjuk, hogy mikor lehet rá szükség.

NeoReader:

A NeoReader egy mobilkód olvasó szoftver. A mobilkód egy kétdimenziós vonalkód, amit nagyon egyszerű visszafejteni, így szinte minden kamerás készülék alkalmas rá (példa okáért már a K300 is). Ezek a kódok egyre elterjedtebbek és jól használhatóak. Természetesen leteszteltem egy moziplakáton, a lényeg annyi, hogy elindítod a szoftvert, készítesz a kódról egy közeli fényképet és azt rögtön le is fordítja. Pár másodperc alatt a YouTube-on nézhettem a film előzetesét és a hivatalos honlapot!

QuadraPop

QuadraPop:

A jól ismert tetris jellegű játék, egy kicsit szokatlan irányítással.

Rally Master Pro:

Eszméletlen jó játék, gyönyörű grafikával és többféle irányítási rendszerrel, amiben mindenki megtalálhatja a magának valót. Irányítható a gravitációs szenzorral, az érintőkijelzővel és a QWERTY billentyűzettel is. Sajnos képet nem tudtam róla készíteni, de a Fish Labs YouTube csatornáján található egy videó a Zeebo verzióról (100%-ig megegyezik a Symbian variánssal).

Mára ennyi lett volna! A videó és a zenelejátszó szándékosan maradt ki, arról jön legközelebb a post.

Related Posts