Xperia Z2 teszt – Hardver, Szoftver

by Chabee

A burkolat alatt

A legfrissebb csúcsmobil trendeknek megfelelő, bivalyerős hardveres arzenállal büszkélkedhet az Xperia Z2, melyet már régebbi számítógépek/ olcsóbb laptopok is megirigyelhetnének. A Z1-hez képest egyébként csak egy enyhén tuningolt hardverről van szó. A Z1 négymagos, 2,2 GHz-es Qualcomm MSM8974 (Snapdragon 800) processzorának utódja, az MSM8974AB (Snapdragon 801) teljesít szolgálatot a készülékben, immár 2,3 GHz-es órajelen. A grafikus gyorsító változatlanul az Adreno 330-as chip, RAM-ból pedig 1-gyel több, immár 3 GB van. 16 GB belső memóriával rendelkezik a készülék, melyet bővíthetünk 64 GB-ig Micro SD kártyával.

A kiszedhetetlen akkumlátor 200 mAh-val nagyobb, 3200 mAh kappacitású lett. Az üzemidő viszonylag elfogadható, tapasztalatom szerint a készülék kibír egy napot intenzív fotózással, videózással, bár folyamatos használat közben sajnos körülbelül percenként esik egyet az akkumlátor-indikátor százalékértéke, vagy kicsit lassabban. Szerintem 1-2 nap után már biztosan töltést igényel a masina. A már megszokott Stamina mód persze némileg segíthet a dolgon, aktiválása után biztosan javulni fog valamelyest az üzemidő.

A szoftverről

z2 2

A Z2 már Andoid 4.4.2-es (Kit Kat) szoftvert futtat, ami nem meglepő módon villámgyorsan teszi a dolgát használat közben. Nincsenek akadások, gyorsan betöltődnek a programok, és fut az összes játék maximum grafikán is (bár egyébként egyszer-kétszer egy pillanatra előfordult nagymértékű FPS esés a kedvenc játékom, a Smash Hit futása közben).

Tetszik az új, csillámporos animációval díszített képernyőzár feloldás és a kezdőképernyő widgeteinek lapozásakor azok 3 dimenziós animációja. A korábbi Xperia modellekből ismerős felhasználói felület köszön vissza a Z2 Kit Kat-jén, ami csak egy ráncfelvarrás a 4.3-mas Jelly Bean-hoz képest, vagyis nincsenek radikális változások, de ez így jó is szerintem, én nem hiányolok semmi ilyesmit. A Sony felhasználói felülete nagyon kellemes, szépek a widgetek és az ikonok, szépen van animálva és logikusan használható. Az almenük hátterét viszont nem fehérre állítottam volna, a téma háttérképe sokkal jobban mutatna. És itt érdemes megemlítenem, hogy mióta a Sony kiadta az Android 4.3 és újabb rendszerekre saját téma motorját, megjelentek különböző jópofa, letölthető témák az Xperia készülékekre, amiket a Google Play-ről szerezhetünk be, és azok minden hátteret megváltoztatnak, még a 3 Android gomb stílusát is.

z2 homescreen

Kezdőképernyőből alapértelmezetten 5 darab áll rendelkezésre, ami kiegészíthető 7-re is. Ezekre kedvünk szerint nagyon egyszerűen kihelyezhetünk widgeteket, parancsikonokat és mappákat. Gyorsindító felületektől kezdve a hírcsatornákon keresztül a többféle órákig számos widget áll rendelkezésre.

Előre telepített alkalmazások

z2 menu

Javarészt a már jól ismert előre telepített Androidos és Sony-s alkalmazás arzenált lelhetjük fel a főmenüben lapozgatva, a legfrissebb verzióban. Ezek nagyrészét kitehetjük widget változatban a kezdőképernyőkre is.

Böngészőnek a Google Chrome-ot kapjuk, ami korrekt, egész gyorsan betölti az oldalakat.

A Walkman zenelejátszó egy remek alkalmazás és elég kellemes felülettel rendelkezik. A zenék listájában úgy bögészhetünk, hogy egy szám elindítása után nem jön be teljes ablakban a zenelejátszó, csak alul jelenik meg kicsiben, ami előnyös. Van még Clear Audio+ hangzásjavító, equalizer, és vizualizációk is.

z2 media

A Galériában böngészhetünk a készülékre töltött képek és a kamerával lőtt fotóink között egy kellemes felületen. A képek betöltése gyors, igaz egy picit várni kell, hogy éles legyen. A képeket megnyithatjuk a gyári képszerkesztővel is alapszintű módosítások eszközölésére.

A Filmek alkalmazás adott a filmek lejátszására, szintén jól néz ki a felülete, a legutóbb megtekintett film előnézetét is lejátssza a fejlécben.

A szokásos szervezőfunkciókon kívül a Google alkalmazáscsomagja (Youtube, Play áruház, Térkép, Google+, Fotók, Keresés, Hangalapú keresés, Hangouts, Drive, ) illetve a Sony Select (A gyártó által egybegyűjtött Play alkalmazások), Facebook, Socialife (közösségi oldal böngésző), Track ID (zenefelismerő) és Track ID TV (tv adás felismerő), Update Center (frissítés letöltő), RDS funkciós FM rádió, Office Suite (dokumentum megtekintő), Intelligens csatlakozás (csatlakoztatott tartozék esetén megnyíló alkalmazás beállítása), Xperia Lounge (videó és cikk böngésző), Biztonsági mentés / visszaállítás, Garmin navigáció (30 napig ingyenes), valamint File Commander (fájlkezelő) áll a felhasználó rendelkezésére.

A rajz nevű jópofa alkalmazás vicces rajzok készítésére vagy fotóink kidekorálására ad lehetőséget, míg a feljegyzések alkalmazás jegyzetpapír helyett jöhet jól.

A következő részben a kamerás képességeké lesz a főszerep, továbbá megosztom veletek a konklúziómat is a készülékről.

Related Posts