Xperia tipo – kicsi és okos?

by Lasy

A pontos címen még nem tudtam elgondolkodni, de az Android 4.0 operációs rendszerrel felszerelt kis tipo-nak ezt a találó nevet lehetne adni első kinézetre.
Ahhoz képest, hogy csak egy 800 MHz-es processzor került bele, semmi gondja nincs a 4.0-s Android rendszerrel. De ne is itt kezdjük el az egészet…

Első a kicsomagolás, mint minden készüléknél. Gondolkodtam egy kicsomagolós videón is, de olyan videókkal a Youtube, és társai is tele vannak. Én inkább a fotózás híve vagyok, hogy látszódjon minden. (No meg persze nincsen olyan kamerám amivel a videózást meg tudnám oldani rendesen.)

Nézzük is mit tartalmaz a doboz. Méretét tekintve elég kis kompakt, mindössze 87 x 110 x 70 mm a doboz. A készülékről a fólia már le volt szedve, de nem bírtam ki, így tettem rá egy másikat. A dobozban található még egy EP800-as töltő ami ugye 850mA-es, egy EC450-es adatkábel, maga a készülék, egy akkumulátor ami 1500mAh-ás, és a hozzájuk tartozó sok papír: német nyelvű leírás, SAR információ ennél a készüléknél ez a Sony tesztelése alapján a legmagasabb érték a fülnél 1.62 W/kg (10g bőrfelületen).

Akkor nézzük a doboz tartalmát:

Ezek után térjünk is rá a telefon kinézetére.

Külső megjelenés

Mint látható lesz a képeken, a készülék minden oldalra mindenhol lekerekített, ez személyem szerint egy jó pontnak könyvelem el. A fekete külső kis eleganciát ad neki, de ahogy az alábbi képeken is látszik, a hölgyekről sem feledkezett meg a gyártó.

Jelenleg a szolgáltatóknál fekete, és fehér színben kapható az Xperia tipo.

A hátlap egy kellemes tapintású bevonatot kapott, amitől nem csúszik a kézben, és egy kis eleganciát ad neki. A készülék méreteit tekintve (103 x 57,4 x 13 milliméter) eléggé kicsinek mondható, de az alsó kategóriához képest jónak számító 320 x 480-as felbontású kijelző került bele, mely 3.2 hüvelyk méretű kapacitív TFT. Méretéhez képest a súlya csak 99,4 gramm. Ez egy teljesen könnyű és zsebben is elférő készülék. Nem kell majd nyáron azon gondolkodni hová is tegyük az ingünkben a telefont.

Sok készüléknél elő szokott jönni recsegő hang, ennél a készüléknél akkor jön elő, ha megnyomkodom az oldalát, de ez természetes lehet, hiszen az egész hátlap egyben van.

A készüléket körbenézve a bal oldal alján találhatjuk az USB csatlakozót.

Jobb oldalon a hangerő fel le gombot, és az alsó felén a nyakba akasztó lyukacskáját. (Ezt én szívesen kihagytam volna.)

Felső részén a bekapcsológomb, és a 3.5-es fülhallgató csatlakozó helyezkedik el.

Az alsó részére szerencsénkre semmit nem tettek. Viszont innen lehet levenni a hátlapot.

A hátsó részen található meg a kamera ami 3,2 megapixeles. Középen a megszokott SE logó, alatta XPERIA felirat helyezkedik el, mely alatt a hangszóró kapott helyet.

Végre rátérhetünk az előlapra is. Itt az alsó fél centi egy szép XPERIA felirat helyezkedik el, ez véleményem szerint egy idő után le fog kopni. A kijelző alsó részén van 3 gomb vissza, home, és menü. Kijelző fölött láthatunk egy SONY feliratok a hangszóró alatt. és ha a jobb szélét jobban meglessünk, itt lesz egy LED amin láthatjuk az eseményeket, és a merülést.

Belső tulajdonságok

Az Xperia tipo Qualcomm MSM7225A chipset-én egy egymagos 800MHz-es Cortex-A5-ös CPU és egy Adreno 200-as grafikus chip kapott helyet.

Mindehhez 512 MB RAM-ot is kaptunk, és a telefon belső tárhelye 2,5 GB, mely teljesen szabadon felhasználható. A készülék memóriáját tovább bővíthetjük microSD kártyával, maximum 32 GB-ig.

Menü és alkalmazások

Ahogy azt korábban már említettem, ezen a készüléken egy Android ICS operációs rendszer fut, ebből is a 4.0.4-es. A menürendszer a már megszokott gyári, de ebben is lehet látni egy kis újdonságot.

Ez az újdonság az SMS számláló. Hmm egy kicsit furcsállottam  hogy ilyen is megtalálható, mivel én nem sok SMS-t küldök. Ami praktikus, hogy kapott hozzá widget-et is. Nézzük is mit tud ez a kis program, mely a beállítások menüpontba lett beleépítve.

Külön alkalmazásként nem fogjuk megtalálni így ne is keressük. Widget-ként ki lehet tenni, mely mindig értesít minket hol is járunk jelen:

  

Mint láthatjátok elég sok mindent lehet rajta állítani: pl. havi vagy heti ciklusban mérjen, a számlálási időszak mikortól kezdődjön. Figyelmeztetési szint, és a maximális korlát is állítható. Persze mint minden beállítást ezt is ki lehet kapcsolni, ha nem kellene, vagy nem lenne rá szükségünk.

Íme pár kép a menüről, de ezt mindenki ismerheti már. Esetleg ha root nélkül szeretnénk kipróbálni más Sony Launchert akkor kezdjük is az Xperia T-jével. Kicsit másabb, és ha nem tetszik akkor csak letörlöd azt a néhány APK fájlt, és máris a megszokott jelenik meg.

 

 

 

 

Ami extra még feltűnt, hogy a widgetek kirakásánál a menü kissé animáltabb lett, ezt úgy értelmezzük, hogy mintha a középső része előrébb lenne, tehát ilyen 3D-s hatása van, ami nekem kimondottan tetszett.

Az értesítési sáv eléggé jól sikerült. Mint amit már az ICS-től megszokhattuk, simán egy oldalra húzással el lehet távolítani amit nem szeretnék látni.

Nézzük egy kicsit mélyebben ezt az Ajánló appot. Ugye ennek is van egy widgete. Soha életemben nem használtam, de most hajtott a kíváncsiság mi is lehet ez, így elindítottam. Hírek, alkalmazások, és játékok vannak rajta. Pontosabban nem rajta van, hanem egy kis leírás mellett eljuthatunk a PLAY-re hogy beszerezzük. Szép szép, de értelmét még most sem látom. De azért az elején megkérdezi, hogy dobálhat-e ki a Facebookra dolgokat az én nevemben. 🙁

Energiamegtakarítás.apk

Igen ez egyre több telefonban jelenik meg, ezen menüpontban akár időzíteni is lehet „profilokat”. Igaz a gyárilag beépített 3 profil mind ugyanazt tartalmazza, max.  a fényerőn változtatnak. Ez jól jöhet pl. ha beállítjuk neki, hogy 10% alatt kapcsolja le minimumra a világítást, és a netet is szakítsa meg, illetve a wifit is ki tudjuk kapcsolni. Tehát adunk egy kis esélyt, hogy hazáig ki tudjuk bírni.

Óra, ébresztő

Igen tudom sok mindenki más és más appot használ erre, de itt a gyáriban tetszik számomra a kikapcsolás. Persze a szokásos módon lehet állítani mindent rajta, de a kikapcsolás megjelenítése nekem bejön.

Sok alkalmazásban egymás mellett van ez a két gomb (szundi és elvetés), itt egymás felett. Nem sok készüléknél láttam ezt. Nektek ez mennyire tetszik?

A teszt hamarosan folytatódik…

Related Posts