Xperia neo – Az én váram!

by pappfer

IMG_7718ps1jk

Szerintem a címből is kitűnik, hogy a Sony Ericsson Xperia neo engem megvett kilóra. Biztos vagyok benne, hogy nem egy ember úgy gondolja a specifikációk alapján, hogy ez ugyanaz, mint az Xperia arc, csak egy kicsit kisebb és olcsóbb, így kérdéses a helye a boltok polcain. Őszintén megvallom, hogy én is így gondoltam, amíg a kezeim közé nem vettem a Vivaz utódot. Az tény, hogy összességében nem sok a különbség az arc és a neo között, de mégis az embert valahogy más érzés fogja el a két készülék esetén. Az Xperia arc egy nívós dizájnnal megáldott anorexiás nagyágyú, amire ha ránéz az ember azonnal tudja, hogy nem egy középkategóriás darab. A neo egy sokkal átlagosabb kinézetű készülék, valahogy középkategóriásabb, így közelebb áll az ember szívéhez, legalábbis ez az én esetemben így van. Persze ezzel nem azt akarom kifejezni, hogy egy arc nem férne el a zsebemben, de ha odajutok, hogy megveszem valamelyik Xperia újdonságot, akkor bizony a neo felé billen a mérleg nyelve.

Mint az minden Sony Ericsson rajongónak egyértelmű az Xperia neo a tavalyi Vivaz utóda, ami leginkább a kinézeten érhető tetten, ugyanis sok helyen visszaköszönnek az előd stíluselemei, belső tekintetében viszont otthagyta az Entertainment Unlimited családot, nagyon is. Fontos megjegyezni, hogy az Xperia neo nem csupán egy újabb Xperia készülék, hanem egyben a második GreenHeart okostelefon is (az első az Aspen volt), ebből adódóan a gyártó a készülék tervezésénél különösen odafigyelt, hogy gyártásával a lehető legkevésbé terhelje a környezetünket, ami remélhetőleg a legtöbb vásárlónál szempont lesz a jövőben, ahogy a többi gyártónál is annak kellene lennie (tisztelet 1-2 kivételnek).

IMG_7697ps1jk

A készülék szemből nézve egy szappanosított Xperia X10, engem legalábbis arra emlékeztet a leginkább. Az előlap legfelső részén van a hanghívásokért felelős hangszóró, a fényérzékelő és a video hívásokért felelős kamera, amit az elődökből sokan hiányoltak. Ezek alatt az elmaradhatatlan Sony Ericsson felirat látható. Egyértelmű, hogy szemből a készülék nagy részét a 3,7 hüvelyk méretű, 480*854 pixel felbontású reality display uralja. Igen, a neo is megkapta a Sony Bravia Mobile Engine-t. A megjelenítő teljesen rendben van, szépek a színek, éles a kép, jó a betekintési szög, napfényben is tökéletesen olvasható. A megjelenítő alatt a már szokásosnak tekinthető Xperia gomb trió található, ami kicsit mosolygósabbra sikeredett, mint az Xperia arc esetében, valahogy aranyosabb. Legalul pedig az elmaradhatatlan Xperia felirat, valamint azalatt a mikrofon nyílása kukucskál.

A készülék tetején foglal helyet a fedőlappal védett microUSB és HDMI csatlakozó, valamint a védelem nélküli 3,5 mm-es Jack csatlakozó. A neo baloldalán nincs semmi, a jobboldal viszont annál érdekesebb.

IMG_7711jk

A készülék jobboldalán legfelül van a bekapcsolásért is felelős képernyőzár gomb, alatta egy parányi LED, a hangerő szabályozók és a kamera kétállású exponáló gombja. Na ez az a pont, ahol a legjobban megkavart az Xperia neo. Azt már pont kezdtem már megszokni az Xperia arc teszt jóvoltából, hogy a képernyő alatti 3 gombnál felcserélték a vissza és az opciók gombot a korábbi modellekhez képest, de a képernyőzár gombjának az oldalra költöztetését még 2 hét után is szokatlannak tartom. Van, hogy egy kicsit nem figyelek és a HDMI csatlakozó fedelét nyomkodom, aztán meg csodálkozok, hogy most mi is van !? 😀

IMG_7708ps1jk

A készülék hátulja a már megszokott domború Human Curvature design tekintetében fogant. Középtájon kukkol a kamera 8 megapixeles objektívje, ami Exmor R mobile CMOS szenzorral van felvértezve, mellette egy LED villanó, illetve egy Xperia és egy HD felirattal. A hátlap jobb szélén kukucskál a másodlagos mikrofon nyílása, ami a zajszűrésért felelős, valamint videófelvételek készítésénél a stereo hangért is ez felelős. Legalul az elmaradhatatlan Sony Ericsson logo kacsintgat ránk, valamint alatta a kihangosításért felelős hangszóró, ami meglepően erőteljesre sikeredett.

Tartozékok tekintetében átlagosnak tekinthető az Xperia neo. A doboz tartalma egy EC450 USB kábel, egy EP800 töltőfej, egy nagyon jó minőségű MH650 stereo headset, amolyan hallójáratos verzió és egy pici papír. Ennyi, se több, se kevesebb! Ja, dehogynem, majd elfelejtettem, hogy a készülékben terpeszkedik egy 8GB-os microSD is. 😀 Mint az Xperia arc esetében itt is kicsit hiányolom a HDMI kábelt.

Hamarosan folytatjuk …

Related Posts