Xperia neo – Mit tud szoftveresen?

by pappfer

IMG_7697ps1jk

A Sony Ericsson Xperia neo szoftveres szempontból egy az egyben ugyanaz, mint az Xperia arc, ha akarnám alkalmazhatnám a ctrl+c ctrl+v funkciót úgy hogy azt senki nem venné észre, de azért ezt mégsem teszem.

Szerintem az már köztudott, hogy az Xperia neo-n, ahogy a többi 2011-es Xperia modellen is az Android 2.3 teljesít szolgálatot. A rendszer gyors, tökéletesen van optimalizálva, bár (ritkán ugyan), de előfordulnak kisebb akadások, de ezek maximum 1-2 másodpercesek. Arra azonban sikerült rájönnöm, ha 2 naponta újraindítom a készüléket, akkor többet ez sem jön elő!

Maga a kezelőfelület tökéletes, akárcsak az Xperia arc esetében maximálisan testre szabható. A főképernyőket teletűzdelhetjük különböző mini alkalmazásokkal, ikonokkal, névjegyekkel, valahogy számomra ez a legjobban hiányolt funkció a négysarkos kezelőfelületből. A menüben is piszkálhatjuk kedvünkre az ikonokat: egyéni rendezés, betűrendbe rendezés, legtöbbet használt, legutóbb telepített. Tehát ez a rész egy hatalmas pipa!

Xperia neo screen - main

A böngésző nagyon jó, én személy szerint imádom és utálom egyszerre! Miért utálom? Azért, mert így állandóan, ha van egy kis időm akkor már a telefonon is a CityVille-t nyomom! 😀 Az oldalak nagyítása több fokozatban állítható, valamint szépen is tördeli azokat, tökéletesen használható mindennapos internetezésre is.

A Timescape sokat javult az előző generációs Android rendszerű Xperia készülékekhez képest, gyorsabb és szebb lett, jobban is kezelhető, azonban sajnos a funkciókat még mindig nem bővítették, így ugyan szép meg jó, de SNS rajongóknak nem ajánlom.

SNS szinten még van a már megszokottá vált Facebook app, ami ugyan nagyon jól kezelhető, de mivel a neo-ban és még sok más telefonban már van Flash kezelés bizony a lehetőségek már nagyon bővítés után kiabálnak (például: CityVille). 😀

Szintén SNS app a Hanashi, amivel kapcsolódhatunk a Facebook és a Twitter fiókunkhoz is, nekem nem igazán jött be. A YouTube app már ebben a készülékben is a megújult kinézettel köszön ránk, akárcsak az arc esetében, bármit megoldhatunk vele a telefonon, akárcsak a webes felületen.

Xperia neo screen - options

Beállítási lehetőségek száma az Android rendszernek köszönhetően kielégítőek, ami viszont nekem még mindig nagyon tetszik, hogy akárcsak az arc esetében, úgy a neo-nál is van lehetőségünk a Bravia Mobile Engine kikapcsolására, ezzel rengeteg értékes energiát megspórolva.

Xperia neo screen - music

A zenelejátszó már itt is a szokásos Sony Ericsson minőség. A zeneszámokat szűrhetjük előadó, album, zeneszám és lejátszási listák alapján. Van hangszínszabályozó is több előredefiniált programmal, sajnos a kézi piszkálás kimaradt a repertoárból. Megjeleníti az albumborítókat és természetesen a háttérben is fut. Összességében nagyon jól kezelhető a zenelejátszó, valamint ami a legfontosabb, hogy kihangosítva is izmosan szól. Kimerem jelenteni, hogy az Xperia neo a maga mono hangszórójával szebben szól, mint a Yari a kettő darab sikítójával. Erre annyit tudok mondani, hogy végre egy új Sony Ericsson ami bizony kenterbe veri a Yari-t kihangosítva.

A neo-ban van FM rádió is, ami RDS funkcióval is rendelkezik. Működik, semmi érdekes. A galéria szépen animált, elérjük innen a kamera albumot és minden egyéb a készüléken tárolt képeinket, videóinkat. Ami viszont megjegyzendő, hogy rengeteg, több 100 képet tartalmazó albumnál kicsit nehézkes a keresés, így ha valaki ilyen készülék mellett döntene, vagy akármelyik 2011-es Xperia modell mellett annak ajánlom, hogy mappázza a képeit ne egybe szórja be! 😀

Xperia neo screen - market

Az Android Market nem tartogat újításokat, vagyis de, bár ez nem a gyártónak köszönhető, történetesen az, hogy már nálunk is elérhetőek a fizetős alkalmazások.

Xperia neo screen - store

Pénz költésére a másik lehetőségünk a megújult PlayNow, ami mostantól PlayNow Store névre hallgat. Vannak fizetős és ingyenes alkalmazások is. Ami kifejezetten ajánlott, hogy ha egy app vételére elszánnánk magunkat akkor nézzünk szét a Store-ban is, ugyanis vannak amik itt olcsóbbak, mint a Marketban.

Természetes, hogy megkapjuk a szokásos Google programcsomagot is: Maps, Gmail, Talk, Navigáció (hazánkban nem működik), Places, Latitude, Google Search (hangos keresés).

Szervező funkciókkal is jól áll az Xperia neo. Van naptár rengeteg nézettel, ébresztőóra rengeteg beállítási lehetőséggel, számológép, ami rendelkezik tudományos funkciókkal is, valamint jelen van az OfficeSuite, amivel ugyan szerkeszteni nem lehet, de olvasni igen. 

Xperia neo screen - time

Ezeken felül van még egy News & Weather névre keresztelt hírolvasó, egy Postcard névre keresztelt képeslap küldő is. Ha szórakozni támadna kedvünk, akkor pedig előretelepítve megtalálható a készüléken a Let’s Golf, ami minőségéről a Gameloft gondoskodik!

Mindezek fényében elmondható, hogy az Xperia neo szoftveresen semmivel nem nyújt többet (ami természetes is), mint az Xperia arc, de kevesebbet sem, ami dicséretes.

Hamarosan folytatjuk …

Related Posts