Ubuntu for phones – új mobil operációs rendszer

by pappfer

Az Ubuntu Linux mögött álló Canonical tegnap jelentette be az Ubuntu mobiltelefonokra szánt változatát, az Ubuntu for phones operációs rendszert. Információink szerint az Ubuntu for phones is az Android kernel köré épült, de nem használ JVM-et (Java Virtual Machine), valamint ARM és x86 processzorokat egyaránt támogat. A Canonical bejelentése szerint csak a platform van kész, gyártókat keresnek, akik majd Ubuntuval ellátott mobilokat dobnak piacra.

Ubuntu telefonok egyelőre még nem elérhetők, de készek vagyunk arra, hogy partnerekkel dolgozzunk együtt, abból a célból, hogy még 2013 vége előtt kiadhassunk telefonokat.

A videók szerint a felület hasonlít az Ubuntu asztali verzióján megismert Unity-hez, valamint a Canonical blogja szerint az Ubuntu for phones rendszeren az Ubuntuban szintén megismert webes applikációk futtatására is lesz lehetőség.

Az Ubuntu, mely már évek óta a legnépszerűbb Linux operációs rendszer korábban is mutatott érdeklődést a mobilok irányába, gondoljunk csak a kevesebb mint egy éve bejelentett Ubuntu for Androidra.

Az, hogy a Sony Mobile fog-e a jövőben Ubuntu rendszerrel ellátott készülékeket szállítani, egyelőre rejtély. Jelenleg nem sok esélyt látni rá, de emlékszünk még arra, amikor az Androidra mondott nemet a Sony Ericsson? Soha ne mondd, hogy soha… 🙂

 

Related Posts