Xperia U – menü, zenelejátszó és kamera

by Lasy

Menü

A menürendszer felépítése a már megszokottnak mondható Xperia stílus. Véleményem szerint sokkal jobban használható mint a 4 sarkos menü. De nézzünk is egy kicsit mélyebb szintre benne.
A fő képernyőn az eddig megszokott 5 oldal maradt, amiből a középső az alap. Én még mindig hiányolom a kedvenceket. Hogy ez miért nem került bele sajnos nem tudom, de alternatívnak beletettem a Top Contacts nevű alkalmazást. Nagyon jól testre szabható, és csak azt csinálja, ami nekem kell.

A widget kapcsolók szerintem nagyon szépre sikerültek, és az a kis animáció amivel feldobták… be/ki lehet kapcsolni egyből a Wifi, Bluetooth, háttér világítás, adatfolyam, hang, GPS, szinkronizálás, repülőmód, Wifi HotSpot, és az adatroaming szolgáltatásokat. Az egész csak 1×2 ikon helyet foglal el, viszont mikor rákattintatsz, kinyílik teljes képernyőre.

Az időjárás alkalmazást is az Xperia S-ből kapta meg. Akinek ez még nem ismerős, annak leírom, hogy egy 1×4 sávos ikonból áll, és rákattintva teljes képernyős lesz benne az előrejelzéssel együtt.
A fényképek és videók widget egy 2×4 es ikont kapott, melyen szépen láthatóak a képek, rákattintva pedig egyből a galéria nyílik meg.
A zenelejátszó widget teljesen minimális dizájnt kapott, de nem is kell neki több.

Ami a menüben nagyon megfogott, hogy végre elkezdtek gondolkodni a Sony-nál, és a Bluetooth fogadásánál, már be lehet állítani, hogy mennyi ideig legyen felderíthető a készülék. Ebbe beépítették az állandót is.

Wifi beállításaiba is került egy kis újdonság, ha esetleg a router támogatja a WPS-t, akkor a telefonról adhatunk ki egy jelszót, amit a gépen beírva egyből csatlakozni tudunk a netre.
Természetesen létrehozhatunk Wifi HotSpot-ot is , melyet érdemes levédeni ha nem akarjuk, hogy útközben mindenki más is használja a mi mobil netünket.
A megjelenítések között fellelhetjük az automata fényerő szabályozást is, de sajnos én nem vettem észre, hogy ez rendesen működne.
A téma választásban kicsit jobban felkészültek, mert a beállítások menüben is színeztek csöppet. Nekem ez nagyon tetszett, mert így jobban feldobja a készüléket.

Zenelejátszó:
Mi mást is lehetne mondani, mint hogy az Xperia S zenelejátszóját kapta meg.
Ezt már minden felbontásban elérhető, ha jól tudom, legalábbis a fórumokon ezt láttam, és a Live With Walkman-re is rápakoltam. Igaz, így eredetiben sokkal szebben szól. Sokan panaszkodnak a hangzásra, de én ebből semmit nem vettem észre.
Kapott EQ-t is a telefon, de a legjobban a CLEAR BASS fogott meg. Sőt még talán ennél is jobban a térhatás fejhallgatóhoz. Egy szép fejhallgatóval igazi studió hatást érhettem el.

Böngésző:

A gyári böngésző teszi a dolgát rendesen. Beépített flash lejátszással nincsenek gondjai, simán a Dolphin böngészőt le is lehet cserélni rá, aki szeretné használni a flash részét.
Ami fejlesztést láttam benne, az a sortördelés. Eddig ezt nem vettem észre a gyári böngészőkön. Itt viszont egyből. Pár képpel illusztrálva, miről is beszélek.

Kamera:
A kamera gombbal nem voltam megelégedve. A fókuszálás tökéletes volt, de amint meg szerettem volna nyomi, hogy fotózzon is, olyan erőt kellett kifejtenem, hogy féltem, leszakítom a gombot. Így a kijelzőn elhelyezkedő ikont tudom ajánlani. Lehet ez csak egyedi gond nálam, vagy még új a készülék, de ha ez biztosra így van, akkor hamar cserélni kell ezt.

Az előlapi kamera VGA felbontást tudja. A hátlapival simán HD felvételt tudunk csinálni 720p felbontásban. Az 5 megapixeles kamerával 2592 x 1944 pixeles felbontású képeket lehet készíteni. Sajnos a készülék az Exmor R kamerát nem kapta meg, viszont kapott autófókuszt és LED segédfényt is.

A kamera beállításaiban sok lehetőség közül lehet válogatni. Például a mosolyfelismerés mértékét, fotófényt, önkioldót, sőt meglepően tapasztaltam, hogy a zárhangot is ki lehet kapcsolni, holott egy pár országban még mindig tilos a rejtett kamerás fotózás.

Miután felvilágosítottak, hogy mi az a gyors indítás, már értem a használatát is. Ez egy olyan funkció, ami akár billentyűzár alatt is indítható. 5 másodpercig nyomva tartjuk a kamera gombot, és már lehet is fotózni. 3 fő beállítás van:

  1. Indítás és felvétel (elindítja a kamerát, és csinál egy képet. Hátránya, hogy a fotófényt nem tudja bekapcsolni.)
  2. Csak indítás (csak elindítja a kamerát, de semmi mást nem csinál)
  3. Kikapcsolva (amennyiben ezt a funkciót nem is szeretnénk használni, ki is lehet kapcsolni)

A kamerával készült képeket itt nézhetitek meg a videókat pedig itt. Szerintem elég jók lettek. Számomra egy telefonba felesleges is nagyobb kamera. De persze ugye itt is megoszlanak a vélemények. Erről bővebben a fórumon tudtok rákérdezni, vagy itt hozzászólásban.

Related Posts