Xperia U – Kezdeti ismeretek…

by Lasy

Kicsit meglepett voltam, mikor a futár a kezembe adta a papírt, mert nem ezt a készüléket vártam. Igaz ez nem jelentett gondot. Kinek mi fog tetszeni.

Amikor kibontottam a dobozból, meglepetten fogadott az Xperia S kinézet, csak kisebb méretben.

Az U készülékbe normál SIM tartó helyezkedik el, így mellékeltek hozzá egy Micro SIM átalakítót is. Remélhetőleg a Micro SIM átalakító alap tartozék lesz a többi készülékhez is. Én magam az átalakítással nem foglalkoztam, mert egyből ki szerettem volna próbálni, és így könnyebb volt beletenni az internetes SIM-em.

A doboz kibontásakor a következőket találtam a csomagban:

  • Micro SIM átalakító
  • Xperia alsó műanyag (rikító rózsaszín, és fekete)
  • 850mA-es Green Heart töltő
  • Adatkábel (EC450)
  • Gyári kijelző védő fólia
  • Használati útmutató
  • Headset (MH410c)

A készüléket két színben forgalmazza a gyártó, feketében és fehérben. Nekünk a fekete jutott. Nem mondom, hogy a rózsaszín kiegészítővel milyen készüléket kapunk, de az biztos, hogy még a lányoknak sem tetszett a pink/fekete párosítás.

A kijelző:

  • 480×854-es felbontás
  • 280 ppi pixelsűrűség
  • TFT LCD kijelző
  • LED világítás
  • 3,5 hüvelykes képátló
  • 11,2 cm x 5,4 cm x 1,2 cm
  • 110 gramm

Méretével többeknél tarolni fog meglátásom szerint. Belekerült a már alapszolgáltatásnak mondható mobile BRAVIA Engine is. Meglepetten fogadott, amit az „S”-ben nem találtam, hogy az automatikus fényerő szabályozást ki és be lehet kapcsolni. Több napi használat után arra lettem figyelmes, hogy ebben az automata fényerő szabályozásban valami nem jó. Volt, hogy működött, de volt olyan is hogy nem. Arra nem tudtam rájönni, még, hogy mitől lehet, de remélem javulni fog. Billentyűzárnál jó pont, hogy az órát el lehet tolni balra, és megjelenik a zenelejátszó vezérlése. Éppen ezért már nem nagyon van szükségünk alternatív billentyűzárra sem.

A SIM tartó része a hátlap alatt az USB csatlakozó alatt található. Ez jó, mert simán lehet cserélni a SIM kártyát akár bekacsolt állapotban is, a telefon ezt egy újraindítással elismeri. Memória kártya tartót ne is keressünk, rajta mert beépített memóriát kapott. A beépített memória 4 GB belső tárhely, és 1,6 GB telefon memóriára osztódik. Nem egy nagy durranás, de bőven elégnek kell lennie a képeknek, és alkalmazásoknak.

Érdemes megemlíteni az 1Ghz-es kétmagos ARM-Cortex A9 processzort is, mely nagyon jól teljesít.

A kijelző alatt a már az „S”-ből megszokott átlátszó sáv kapott helyet, melyben a három szabványos Android gomb ikonja található. Fölöttük a három pici pont, ami az érintő helye.

A készülék bal oldalán csak az USB csatlakozó kapott helyet, ami zavaró lehet benne, hogy az égvilágon semmi nem védi. Viszont ezen az oldalon helyezkedik el a SIM csatlakozó is, amit kívülről nem láthatunk.

A készülék tetején kapott helyet a fülhallgató csatlakozó, amely egy 3.5-ös jack csatlakozót kapott, ami jó is lenne, de sajna a régi Sony Ericsson fülesemmel csak akkor szeretet kommunikálni amikor megnyomtam a felvétel gombot.

A jobb oldalán kicsit zsúfoltan a bekapcsoló, hangerő fel, hangerő le, és a kamera gombok helyezkednek el. Azért mert zsúfolt még egy kis szimmetriát is kapott.

A hátlapot egybe tervezték mind a három oldallal. Ez kicsivel jobb lenne, ha fémes vagy ténylegesen fémborítást kapott volna, mint az Xperia P esetében.

A készülék aljára kaptunk pluszba kis takaró műanyagot, amivel vidámabbá és egyedibbé tehetjük kis kedvencünket. A fekete, és rózsaszín közül, én inkább a feketét választottam, de egy kép erejéig feltettem a pink-et is. Ezen műanyagban helyezkedik el a mikrofon is, és itt tehetjük fel a nyakba akasztót is.

Mivel nem olyan vastag a készülék, szépen és kényelmesen lehet egy kézben is fogni, és kezelni. Nincs olyan nagy kezem, mégis simán átértem az egyik oldalról a másikat. A kijelző alján helyezkedik el az átlátszó üvegből készült kis csík, mely a Sony készülékek ezen csoportjának mondhatni védjegye lett.
Vannak olyan alkalmazások a PLAY-en amivel ezen ledet(eket) lehet vezérelni. Ilyen például az Illumination Bar Notification. A programot kimondottan az U-ra optimalizálták, de már belekerült az S, és P társa is. Lehet benne állítani az SMS értesítést, és a nem fogadott hívás értesítését. Nagyon praktikus, mert a jobb felső sarokban lévő töltés led sajnos nagyon halványra sikeredett.
Amit még érdemes megemlíteni erről a ledről, hogy galériában mindig olyan színre vált, ami az éppen aktuális képen domináns. Erről pár képet szeretnék megmutatni nektek.
Mint látható itt a piros szín a domináns. Ez egy zöldségesnél csináltam.

Ezen a képen látható, hogy a felhő ami kék a legtöbb, így a hősök terét világoskékkel jelzi.

 

Hamarosan folytatjuk a menürendszer felépítésével, és a kamerával.

Related Posts