A Sony bemutatta a legújabb CMOS szenzorját

by jelcstamas

Sony new CMOS sensor

A Sony bemutatta a legújabb CMOS szenzorját, ami a korábbi Exmor R Mobile CMOS szenzorok alapjaiból építkezik, azonban a legújabb szabadalmak alapján a korábbi érzékelők méretébe lényegesen nagyobb érzékelővel felvértezett érzékelők helyezhetőek. A tömör lényeg, hogy a korábban már megismert szenzorok esetében az áramköri és a pixel-szenzor egy köztes anyaggal volt összepárosítva, míg az új CMOS szenzoroknál a köztes anyag kihagyható, ezzel az előállítás egyszerűsödik és olcsóbban nagyobb teljesítményű érzékelők lesznek előállíthatóak. További fontos jellemző, hogy az új érzékelők nagyobb sebességet produkálnak, valamint az energiafelhasználás is csökken. Ha részletesebben kíváncsi vagy az újdonságra, akkor itt bővebben olvashatsz róla!

Az új érzékelőknek 3 változata készül:

  • 8 megapixeles Stacked CMOS szenzor: 2012 márciusától lesz elérhető
  • 13 megapixeles Stacked CMOS szenzor: 2012 júniusától lesz elérhető, RGBW és HDR Movie funkcióval felvértezve
  • 8 megapixeles Stacked CMOS szenzor: 2012 augusztusától lesz elérhető, RGBW és HDR Movie funkcióval felvértezve

A júniusban és augusztusban megjelenő CMOS szenzorokat a Sony felvértezi RGBW kódolással is, aminek köszönhetően gyenge fényviszonyok mellett is éles és alacsony zajszintű képeket ígér a gyártó. Erről a lenti képen láthattok egy mintát.

RGBW

Szintén a júniusban és augusztusban megjelenő szenzorok esetében válik elérhetővé a HDR videózás lehetősége, ami segítségével akár napfénnyel szemben is értékelhető minőségű videók készíthetőek majd. Persze mindaz még kérdéses, hogy mindez egy telefonban miként fog kinézni, de kíváncsian várjuk! Addig is nézzünk meg egy bemutató videót! Az RGBW kódolásról és a HDR videózásról itt olvashatjátok el a Sony hivatalos szösszenetét!

Reméljük, hogy mihamarabb kézzelfoghatóan is megismerhetjük az újdonságokat, bár nagy az esélye, hogy első körben csak Japánban forgalmazott Sony készülékek lesznek ezekkel szerelve, ahogy az anno az Exmor R Mobile CMOS szenzorokkal is történt! Várjuk!

Related Posts