Xperia active – Ez a döfi nem a Defy

by pappfer

DSC09156

Megérkezett 2008 óta az első strapabíró Sony Ericsson modell (legalábbis, ha a nemzetközi modelleket nézzük), igen volt már ilyen a Cyber-Shot C702 személyében, a régi Ericsson készülékekről meg ne is beszéljünk. Tény, ami tény nem egy kategória a két készülék, de mégis mutat némi hasonlóságot a két modell, hiszen anno a C702 elég extravagánsan kitűnt az akkor annyira jellemző ezüstszínű készülékek tömegéből, míg a Sony Ericsson Xperia active nem az egyszerű téglatest kialakításáról ismerszik meg!

Az active egy az egyben tekinthető az Xperia mini strapa verziójának, hiszen mind hardveresen, mind szoftveresen egy az egyben ugyanaz a két készülék, sőt még méretügyileg sem túlzottan nagy a különbség. Ugyan a gyártó mini sorozatának még 2 év elteltével sem akadt komoly konkurenciája, de ez az Xperia active esetében egy kicsit máshogy áll, hiszen a Motorola magasra helyezte a mércét a 2010-es Defy-vel, valamint a 2011-es Defy Plus-ról sem szabad megfeledkezni. A két Motorola meglehetősen jól fogy még a mai napig is, nem olyan régen a Samsung is kijött a maga strapa Galaxy készülékével, bár az sem a Motorola, sem a Sony Ericsson strapabíró modelljének sikerét nem fenyegeti, sőt még segíti is azokat! Na de már nagyon elkanyarodtam, térjünk vissza a Sony Ericsson Xperia active-hoz.

DSC_0020

A külső, mint tudjuk nagyon szubjektív dolog, de az active szerintem eszeveszettül dögösre sikeredett, mondom ezt úgy, hogy a képek alapján kifejezetten csúnyának találtam, de mindez élőben teljesen megváltozott, valahogy így volt ez 2011 tavaszán az Xperia neo esetében is. A készülék elejét a 3 hüvelykes, 320*480 pixel felbontású kijelző uralja, ami amellett, hogy megkapta a Bravia Mobile Engine-t, még Gorilla Glass karcálló védőüveggel is felvértezték, bár ez egy aktív életmódhoz tervezett készülék esetében el is várható. A megjelenítő felett helyezkedik el a hanghívásokért felelős hangszóró, valamint a szenzorok (fényérzékelő, közelségérzékelő). A megjelenítő alatt találhatóak a szokásos Android gombok érintős verziói, amik szerencsére háttérvilágítással is rendelkeznek.

A készülék oldalára nem került semmi extra, jobboldalon találhatóak a hangerő szabályozó gombok, valamint a kamera exponálásáért felelős gomb, fent nincs semmi, baloldalon pedig a képernyőzárként is funkcionáló bekapcsoló gomb található. Ez utóbbi elhelyezése eszméletlenül furcsa, hiszen a legtöbb ember már megszokhatta, hogy ez a készülékek tetején van az esetek döntő többségében elhelyezve. Legalul található a vízmentesen zárható micro USB és a 3,5 mm-es Jack csatlakozó, amiknél kifejezett öröm, hogy külön nyithatóak. Aranyos plusz, ha lehúzzuk töltőről a készüléket, akkor figyelmeztet is minket, hogy jól zárjuk be az ajtócskát, mert ellenkező esetben beázhat a csatlakozó, ha valakit ez zavarna, akkor kikapcsolható a figyelmeztetés. A kis ajtók mellett helyezkedik el a Sony Ericsson Xperia active jellegzetes dumója, ami a karpánt elhelyezésének ad helyet, bár inkább design elem, amitől kicsit küklopszos kinézete van a telefonnak, bár nekem kifejezetten tetszik.

DSC09148

A hátsó szekció kifejezetten puritán, bár ha szebben szeretnék fogalmazni, akkor azt is mondhatnám, hogy letisztult. A felső szekcióban foglal helyet az 5 megapixeles kamera a LED villanó társaságában, a zajszűrésért felelős másodlagos mikrofon és a kihangosításért felelős hangszóró. A hátlap alsó szegmensében egy már megszokott Sony Ericsson logo kacsintgat ránk, valamint alatta egy mart Xperia felirat található. Anyaghasználat tekintetében teljesen rendben van a készülék, ahogy az összeszerelési minőségre sem lehet panasz, bár egy strapabíró készülék esetében ez természetesnek kell, hogy legyen. Az előlap kerete szálcsiszolt fém, ami eszeveszettül szép kidolgozást kapott, a készülék oldala és hátulja jó minőségű műanyag, szerencsére nem a csúszós, zsírfoltokat gyűjtögető fajta, hanem kellemes tapintású matt felülettel van dolgunk.

DSC09152

A másik jó pont, hogy tartozékokkal is szépen ellátták a készüléket, ezek a következőek:

  • EP800 töltőfej
  • EC450 adatkábel
  • ET650 csuklószíj
  • MH650 stereo headset, szerencsére ehhez a készülékhez jó minőségű, hallójáratba plasztikázható fülest kapunk, amihez jár 2 méretben fülpánt is, így kocogáshoz is tökéletesen alkalmas
  • CA650 sporttok
  • 2GB microSD
  • 2 hátlap (fehér és fekete)

A következő részben a szoftveres és a kamerás tulajdonságokat veszem górcső alá, valamint amennyiben szabadidőm engedi, akkor strapázom is kicsit az Xperia active-ot! 🙂

Related Posts