Xperia pro – Szoftver, multimédia, GPS, akku

by pappfer

Úgy gondolom elég időt volt nálam a pro, hogy megismerjem szoftveresen.

A home, az alkalmazásfelület és a menük is nagyon gyorsak, jó érzés használni. Természetesen kapunk továbbfejlesztett Timescape felületet widgetestől, Facebook integrációt a Facebook inside Xperia(tm) fényjelzése alatt, valamint LiveWare kezelőt. Utóbbiban beállíthatjuk, hogy töltő, fejhallgató illetve headset csatlakoztatása esetén milyen program induljon el automatikusan. Ezek a SE különlegességek, most jöjjenek a többiek, a teljesség igénye nélkül.

Az alap Android programokon kívül kapunk egy SE E-mail klienst, egy jólked használható kamerát, egy TrackID-t(Shazam-hoz hasonló zenefelismerő), egy „Hírek és időjárás” nevű hírolvasót, egy „Fun&Downloads” fantázianevű alkalmazás-, illetve játékletöltőt, egy 3D kamerát és albumot, egy Xperia Hot Shots nevű programot(6 teniszező világ körüli útját tudtjuk követni), egy DLNA klienst PS3 és BRAVIA kompatibilitással, egy FM rádiót, McAfee vírusirtót, egy OfficeSuite Pro dokumentumolvasó, és -szerkesztő alkalmazást(Thinkfree Office néven ismert), egy UEFA.com appot és egy PlayNow Store-t.

Nézzük őket sorban:

A kamera sokoldalú, ezerféle beállítási lehetőséggel, a motívumprogramoktól a fehéregyensúlyon és a fénymérésen át a zárhangig, amely sokak örömére kikapcsolható. Touch-fókusz nincs, ha kattintunk, akkor fókuszál középre, és fényképez. Viszont van kétállású kameragomb, amivel a fókuszálás és az exponálás idejét mi dönthetjük el, ez nagyon jó, ritka az androidos mezőnyben. Tesztképek és videó lent, a minőség a kameramodulnak köszönhetően igen jó.

A 3D kamera jópofa, jobbra-balra kell mozgatnunk a készüléket, hogy elkészüljön a kép, de sok értelme nincs, mert a telefonon tudjuk csak visszanézni, ráadásul szemüveggel, hacsak nincs épp véletlenül otthon egy 3D TV-nk.

A zenelejátszó jó minőséget biztosít, de megköveteli, hogy minőségi zenét rakjunk alá, különben nagyon rossz lesz az összhatás. A Youtube ripeket elfelejthetjük, a minimum a 320kbps MP3. Viszont sajnos ez a maximum is, ugyanis FLAC-támogatásról még nem hallottak a SE mérnökei. Ezért kapnak tőlem egy feketepontot. A zene egyébként kihangosítva és fülesen is megfelelően szól, elég hangos, tehát ezzel nem lesz gond. Az xLOUD is teszi a dolgát, szépen erősít. Hangszínszabályzó van, előre beállított sémák közül választhatunk, de sajnos egyéni EQ nincs…

A videolejátszás elég szegényes, mp4-ből a 720p-ig szépen megeszik mindent, viszont az mkv-t és az avi-t elfelejthetjük minden téren, külső programot kell hozzá használnunk. Van ezer alternatíva a Marketen, de az ingyenesek nem az igaziak.

A képmegjelenítőért óriási feketepont. Mind a kameraképekre, mind pedig az általunk letöltött képekre a beépített „Galéria” áll rendelkezésre, erről pedig illik tudni, hogy nem áll a helyzet magaslatán. Egy kép megnyitásakor elég sokat gondolkodik élesítés közben, zoomolás után pedig szomorúan vehetjük észre, hogy bizony csak egy képaránynak megfelelő lekicsinyítést láthatunk(egy 16:9-es képnél ez például 854*480, az eredeti felbontástól függetlenül). Tehát ha a 8MP-es képeinket teljes pompában akarjuk élvezni, akkor egy QuickPic vagy valami hasonló marketes alkalmazás segítségét kell kérnünk. Ez sem egy túl jó dolog. A zoomolás történhet gombbal vagy két ujjal, ezzel nincs gond, mappákba rendez, jól átlátható. 3D kapcsoló is van, nem kell kimennünk az alkalmazások közé, ha épp támad egy kis kedvünk 3D-zni, elég csak a kétszínű szemüveget előkeresni. Már ha van, ugyanis az nem tartozék.

A már említett OfficeSuite Pro nagyon pöpec, megeszik szinte minden dokumentumformátumot, de a sebességgel gondok vannak. Egy PDF-lap megnyitása 5 másodpercbe telik, zoomolás után az élesítés pedig -kapaszkodjunk meg- 10 másodpercig is eltarthat. Ezt egy 800MHz-es, régi architektúrás Samsung lazán lepipálja az 1 illetve 2 másodperces eredményével, reméljük szoftveresen a SE is ráfekszik majd. Igen idegesítő hiba, és nem csak itt jön elő, hanem pl. a Marketről letöltött Thinkfree Office Free-ben is.

A beépített billentyűzet minden igényt kielégít. Gépelhetünk rajta betűről-betűre, de az ujjunkat a képernyőn húzogatva is. Utóbbi esetben a beépített szótárat használja több-kevesebb(inkább több) sikerrel. Alternatíva erre a Swype, ami ugyan pontosabban eltalálja a szavakat, viszont meg is kérik az árát, tehát jó, hogy a SE erre is gondolt. Ékezetes betűk tárháza, nyelveket is támogat, amennyit csak kell, erre tényleg egy szavuk sem lehet a kedves Vásárlóknak.

Kapunk még egy 3 napos próbaverziót a WisePilot nevű navigációs rendszerből. Érdekes a természete, aktiválás után letölteti velünk a kívánt térképet netről, majd percre pontosan 3 nap múlva fogja magát, és egyszerűen eltűnik a menüből. De nem kell aggódnunk, a Google Maps már tud itthon is navigálni hangosan, csak győzzük adatforgalommal, ugyanis az offline navigáció még erősen gyerekcipőben jár Maps-részről, célszerű a folyamatos netkapcsolatot választani.

A GPS nagyon pontos és gyors, menet közben és épületen belül is 10 másodpercen belül talál jelet, részemről pozitív csalódás, mert bár sok hasznát nem veszem jelen pillanatban, azért jó tudni, hogy ott van, ha kell, és nem nekem kell nekiállni pofozgatni. Íme a bizonyíték: 2011-10-13 17:32 (katt a linkre)

Az akku meglepően sokáig bírja, folyamatosan bekapcsolt 2G mobilnettel, max fényerőn, nem kíméletes használat mellett simán elmenne 2 napot, de én nap végén 50% körül rá szoktam rakni a töltőre a biztonság kedvéért. Akinek fontos az üzemidő, nyugodt szívvel veheti ezt.

További szoftveres hibák/bugok, amiket jó tudni, de valószínűleg a következő pár frissítésben eltűnnek:

  • kinyitásnál lassan ébred
  • bejövő hívásnál későn ébred, a rezgés és a csörgés megkezdése után 2-3mp-ig csak egy kék hátteret látni
  • SMS-nél nem kapcsolja be a képernyőt, csak rezeg és csörög
  • ha két fényerő között „vacillál”, akkor zavaróan villog

Tekintve, hogy feltehetően a legelső verziós szoftvert kaptam meg(4.0.1.A.0.283, Android 2.3.4), még bőven időben van a gyártó, hogy a felsorolt apró hibákat javítsa, őszintén remélem, hogy sikerül is neki, mert a sebesség és a felhasználói élmény már így is bőven jó.

Related Posts