Xperia ray – Szoftver

by pappfer

Az Xperia ray ugyanazt a jól bevált hardvert kapta, mint a többi 2011-es Xperia, tehát adott egy 1 GHz-es Qualcomm Snapdragon MSM8255-ös processzor,  egy Andreno 205-ös grafikus gyorsító, és 512 MB ram – tehát minden megvan a kellő szoftveres képességekhez.

A szoftveres részt kezdhetném azzal az elcsépelt mondókával, hogy a gyártó tanult a korábbi hibáiból, és már nincs elmaradva a frissítések kiadásával, mint az X10 család esetében.  De ebbe most ne menjünk bele, a lényeg az, hogy ezentúl mindig a legfrissebb szoftverrel érkeznek az Xperiák, ezen a készüléken a jelenleg legújabb, 2.3.3-as verziószámú szoftver, azaz Gingerbread fut (egyébként októberben jön 2.3.4).

Aki már látott Android 2.3-at futtató Xperia készüléket, az nem fog különösebben meglepődni az Xperia ray szoftverén. Teljesen ugyanaz a felhasználói felület fogadja a  felhasználót az Xperia ray bekapcsolása után, mint mondjuk az arc, neo, vagy PLAY esetén, csak a kis fizikai méretű kijelző miatt jóval kisebb minden, miközben felbontásra mégis ugyanakkora, mint a nagytesóké.

A szoftver alapvetően elég gyors, azonban az oldalak lapozásakor néha meg-meg akad, de nem különösebben idegesítő módon. Ezt leszámítva egy gördülékeny, könnyen kezelhető, és szépen animált kezelőfelületről van szó.

Öt kezdőképernyőnk van, melyekre szabadon kihelyezhetünk parancsikonokat, alkalmazásfelületeket, azaz widgeteket (pl. óra, facebook, időjárás, stb.), és mappákat. Ha ezeket el szeretnénk onnan távolítani, akkor csak rájuk kell bökni, majd az alul megjelenő szemetesbe belehúzni. Az alsó gyorsindító sáv négy ikonja is testreszabható, bármire kicserélhető.

A menü oldalra lapozható kialakítású, oldalanként 4 x 4 ikonnal, az ikonok sorrendje tetszőlegesen változtatható különböző módok alapján (egyénileg, betűrendben, legtöbbet használt, és legutóbb telepített).

A szoftver 2.3.3 verziójának egyik újítása a téma átállításának lehetősége, ezt a legegyszerűbben a hardveres menü gomb lenyomása után a Téma fülre bökve tehetjük meg. Előre telepítve 7 féle témát találunk (az alap kék árnyalattal együtt), ezek a felugró ablakokat leszámítva a szoftver összes hátterét megváltoztatják. Ha háttérképet szeretnénk állítani, akkor három helyről választhatunk: az eredeti Sony Ericsson háttérképek közül; a galériából; vagy az élő háttérképek, azaz animált hátterek közül.

A böngésző teljesen megfelelő, logikus és egyszerűen kezelhető. Megjeleníti a flash tartalmakat is. A multitouch segítségével könnyedén nagyíthatjuk az oldalakat.

A szoftverben természetes módon helyet kapott a Timescape, a funkciót szerintem nem igazán kell bemutatni senkinek. Hasznos kis alkalmazás, ami egybegyűjti nekünk a Facebook és Twitter bejegyzéseket, valamint az üzeneteinket és a hívásainkat, melyeket a kezdőképernyőn is folyamatosan figyelemmel kísérhetünk a hozzá tartozó widget-nek köszönhetően.

A Zenelejátszó egész korrekt, mint ahogy azt megszokhattuk. Az album borító egész nagyban jelenik meg középen, ráadásul a háttér a borítóval harmonizáló színű lesz. A jobb felső sarokban található „like” gombra bökve a Facebook profilunkban ki fog íródni, hogy az éppen hallgatott szám tetszik nekünk. Van hangszínszabályzó, ahol különböző zenei műfajoknak megfelelő beállítást választhatunk, de sajnos kézzel nincs lehetőségünk állítgatni. A lejátszó egyébként a háttérben is fut, a kezdőképernyőn külön kis widget tartozik hozzá. Kihangosítva meglepően szépen szól az Xperia ray, ami egy ilyen kicsi mono hangszóróból kihozhazó, azt kihozta belőle a gyártó. Van XLOUD funkció a készülékben, ami állítólag növeli a hangszóró hangerejét, azonban nem vehető észre különbség a funkció kikapcsolt és bekapcsolt állapota között.

A galéria nagyon kellemes felületet kapott, itt található a készüléken tárolt összes kép és videó, sőt, a Facebookos képeink is, ha be van állítva. Gyorsan navigálhatunk benne, szép animációkkal van feldobva. Az egyetlen apró probléma csak a képek betöltési sebességével van, az első kép betöltése kicsit lassan történik, és ha gyorsan lapozok, akkor szintén várni kell, hogy betöltse. Mivel van multitouch, ezért egyszerűen lehet nagyítani a képeken. A videókat nagyon szép minőségben játssza le a készülék, a kép tűéles és szaggatásmentes, filmnézésre maximálisan alkalmas.

Bár nem volt előre telepített játék a készüléken, de az Android Marketről számos ingyenes és fizetős játék és alkalmazás letölthető pillanatok alatt, melyek a viszonylag erős hardver miatt gond nélkül futtathatóak.

Még szót kell ejteni a szokásos előre telepített alkalmazásokról, melyek a többi Android alapú Xperiában is megtalálhatók. Ezek többnyire a Google féle kliensek, mint a Maps, Gmail, Talk, Navigáció, Helyek, YouTube, Search, Voice Search. Van ezeken kívül még természetesen Facebook, Track ID (zenefelismerő), Xperia Hot Shots, FM rádió RDS funkcióval, Wisepilot, NeoReader, Touchnote képeslapküldő alkalmazás, és LiveWare kezelő, ami egy tartozék (pl. USB-kábel, fülhallgató) csatlakoztatása esetén elindít egy kiválasztott alkalmazást.

Említést érdemel még a Power Save Mode (energiatakarékos mód) nevű kis alkalmazás, amivel teljesen levetjük a fényerőt, illetve kikapcsolhatjuk azokat a funkciókat, amikre nincs szükségünk és fogyasztják az akkumlátort (pl. Wi-fi, Bluetooth, GPS).

A szintén szokásos szervezőfunkciók között ott van a nagyon egyszerűen beállítható ébresztőóra (riasztások), naptár többféle nézettel, a tudományos funkciókkal is ellátott számológép, illetve az Office Suite, amivel különböző szöveges dokumentumokat tekinthetünk meg.

Összegezve az Xperia ray nagyon jól áll szoftveres szempontból. A kezelőfelület viszonylag gyors, a testreszabhatósággal nincs probléma, a szolgáltatáskínálat bő, úgyhogy szerintem egy remek multimédiás készülék.

A következő részben a kamerás képességekről lesz szó, és egyúttal összegezem is a ray-t.

 

Related Posts