Xperia ray – Első benyomások, külső, és tartozékok

by pappfer

Íme az új Xperia családtag, ami a 2011-es modellek között az Xperia mini és mini pro után a legbarátibb méretekkel rendelkező Androidos Sony Ericsson okostelefon. A Sony Ericsson készített egy olyan okostelefont, ami azoknak kedvez, akik nem óriási okostelefonra vágynak, de a mini méretnél viszont többre.
Örömteli, hogy a gigászi méretű Xperia arc teljes funkcionalitását egy sokkal kompaktabb méretbe ültették át a tervezők, így a jelenlegi csúcsmodell teljes tudása egy zseb-barátabb, és kézbeillőbb telefonban is kiélvezhető. A ray ugyanis tényleg mindent tud, amit az arc, csupán a kijelzője apróbb.
Az Xperia ray (ST18i) hosszúsága 111 mm, szélessége 53 mm, melyhez 9,4 mm-es karcsúság párosul, így zsebben csaknem észrevétlen tud maradni. Egy relatíve kicsi készülékről van szó, ami nem is túl széles, ezért nem kelt tepsi szerű hatást a kézbevételkor, kényelmesen elfér a kézben.

Külső

Külső tekintetében az Xperia ray letisztult, elegáns, és nagyon szép dizájnt kapott. Élőben egyébként szebb a készülék, mint a fotókon. Sokak szerint a Sony Ericsson készíti a legszebb (Androidos) készülékeket, amit csak megerősíteni tudok.

Ha a készülék tetejére pillantunk, akkor középen látható a képernyőzárként is funkcionáló bekapcsoló gomb, ami mellett jobbra kapott helyet a 3,5 mm-es jack csatlakozó.

Az előlapot egyetlen teljesen sík karcálló üvegfelület borítja, ami szép és elegánsabbá is teszi a telefont, viszont gyakran igényli a törölgetést.  Legfelül látható a félkörívbe rejtett telefonhangszóró, attól balra a VGA felbontású előlapi kamera, jobbra pedig egy közelség szenzor és egy fényérzékelő helyezkedik el. Lentebb haladva, a Sony Ericsson felirat alatt terpeszkedik a 3,3 hüvelyk átmérőjű, 480 x 854 (WVGA) pixelből álló kijelző, amely egy LED háttérvilágításű, Mobile Bravia Engine-el felturbózott, multi-touch TFT érintőpanel. Hasonló van többek között az Xperia arc-ban is, de ott jóval nagyobb (4,2 inch) méretben. Éppen ezért a szokásosnál nagyobb pixelsűrűség jellemzi a ray kijelzőjét, ezáltal az renkívül éles és pixelmentes képet ad, nagyon szép. Kár, hogy a fekete nem látszik elég feketének rajta. A megjelenítő betekintési szöge 180 fokos, és napfényben is jól olvasható.

A kijelző alatti részen fekszik a három szokásos Android gomb (vissza, home, menü), melyek kialakítása pont olyan, mint az új Xperia mini pároson. Ennek értelmében a vissza és a menü gomb kapacitív, azaz érintésérzékeny, rájuk bökve mindig rezzen egyet a készülék (ez kikapcsolható). A középső, félkörív dizájnú home gomb pedig egy egyszerű nyomógomb, melynek körvonala fehér színű világítást kapott, de töltés közben piros, narancs és zöld színekkel világítva jelzi az akkumlátor töltöttségi szintjét, és zölden villog elmulsztott hívás esetén. A telefon alján balra a nyakbaakasztó likacskái, középen a hátlap leszedéséhez szükséges nyílás, jobbra a mikrofon található.
Az Xperia ray oldalról egy paralelogrammát formáz. Az oldalakat fém felület borítja, ami dícséretes. A jobb oldalon a hangerőt szabályzó gombpáros kapott helyet, a bal oldalon pedig a fedetlen micro USB csatlakozót találjuk. Ami esetleg hiányozhat, hogy nincs exponáló gomb és HDMI csatlakozó, szerintem ezek nélkül lehet élni.

Az oldalra félig felnyúló hátlap puha, kellemes tapintású, matt felületű műanyagból készült, így nem gyűjti a koszt. A felső részén helyezkedik el a 8,1 megapixeles, Exmor R szenzorral felszerelt kamera, mellette egy LED vaku és a videós képességeket hirdető HD felirat. A közepén egy Xperia felirat, az alsó szekcióban pedig a Sony Ericsson bogyó és a félkörív alakú hangszóró üldögél.
Az összeszerelési minőség szinte tökéletes, ugyan az alsó fertájon nyomás hatására előcsalható egy kis halk recsegés (ami remélhetőleg csak a tesztkészülék sajátja), de egyébként nagyon masszív szerkezet, ropogás vagy nyikorgás erősebb nyomkodás hatására sem jelentkezik.

 

Tartozékok

A készülék dobozában átlagos mennyiségű tartozék található. A csomag tartalmaz egy 1500 mAH-os akkumlátort, egy GreenHeart töltőfejet (EP800), egy micro USB adatkábelt (EC700), egy nem agybadugós és sajnos nem kettészedhető Greenhart sztereó headsetet (MH410), és a használati útmutatót, illetve egy 4 GB-os micro SD kártya van alapból a készülékben.

A következő részben a szoftvert mutatjuk be!

Related Posts