Xperia X2 – Kamera

by pappfer

IMG_7294ps1jk

Elérkeztünk a Sony Ericsson Xperia X2 kamerájához! A készülék egy 8,1 megapixeles képek és WVGA, azaz 800*480 pixeles videók rögzítésére képes modullal rendelkezik! Természetesen van LED villanó és autofocus is. Az Xperia X2 kamerájának a szoftvere megér egy misét, végre egy olyan Sony Ericsson tesztkészülék van nálam, aminek a kamera beállítási lehetőségeivel lehet és megéri játszadozni! Nézzük sorban!

Fényképezőgép:

A fényképezőgép beállítási lehetőségei minden igényt kielégítenek! A fókusz lehet auto, érintő, makró, végtelen és manuális. Motívumprogramok között is válogathatunk: portré, tájkép, alkonyati portré, alkonyati tájkép, tenger/hó, sport, dokumentum. Természetesen vannak effektek is: negatív, szolár, szépia és fekete-fehér. Állítható a fehéregyensúly is, bár csak előre beállított programok szerint, sajnos manuálisan nem.

Az elkészült képek mérete lehet: 8 megapixele, 5 megapixel, 3 megapixel, 2 megapixel (16:9), 1 megapixel (16:9), WVGA, VGA és QVGA. Természetesen van időzítő is, amit állíthatunk 2 és 10 másodpercre is. Van lehetőség geotagging funkcióra is.

Maga a kezelőfelület az újjakkal való navigálásra lett tervezve meglehetősen jó hatásfokkal. A kamera működése ugyan lassú, de még a használható kategóriába sorolnám, arra azonban érdemes figyelni, hogy stabilan tartsuk a készüléket, amíg nem menti a képet, ugyanis ellenkező esetben csak egy elmosódott pacát kapunk.

Ha már szóba került a mentés, akkor itt leírnám az X2-vel szerzett legnagyobb csalódásomat is, ugyanis a műveket a készülék nem hajlandó a memóriakártyára menteni. Ha a szoftvert úgy állítjuk be, hogy a kártyára mentse alkotásunkat, akkor azt pár perc elteltével elfelejti. Sajnos ez többször is előfordult, leformáztam a kártyát számítógéppel, telefonnal, mindez hiába, azonban ha úgy állítjuk be, hogy a készülék memóriájára mentse a képeket és videókat, akkor nincs ilyen gond. Ez lehet, hogy egyedi probléma, mindenesetre nagyon zavaró.

A LED villanó meglehetősen erősre sikeredett, nagyjából az X10 szintjén mozog. Nem egy XENON vaku, de ha muszáj használható, az azonban pozitív, hogy videózásnál is használható. Van digitális kép stabilizátor is, ami bekapcsolása esetén nekem csak egy kicsit mosódottabb képminőséget sikerült elérnem.

Maguk az elkészült fényképek meglepően szépek! Őszintén megmondom, hogy nagyon féltem tőle, 8 megapixel ide vagy oda, ugyanis a Windows Mobile rendszerű készülékek soha nem a kamerájukról voltak híresek. A színek meglehetősen szépek, az élesség is rendben van, ha megtudjuk tartani a készüléket, amíg az elment a műveinket, ráadásul a zajszűrés sem túlzottan zavaró. Merem azt mondani, hogy használható művek kreálhatóak az X2 segítségével, de erről meggyőződhettek az alábbi, nagyítható tesztképeken is.

DSC_0014DSC_0012DSC_0009

További tesztképek a szokásos Picasa galériában!

Videózás:

Az Xperia X2 WVGA videók rögzítésére alkalmas, elvileg 30fps sebességgel. Miért elvileg? Azért, mert ennek a sebességnek nyomai sincsenek. Legalább hússzor próbáltam értékelhető minőségű tesztvideót készíteni, minden alkalommal hiába. Az eredmény minden esetben egy szaggatós diavetítés lett! Ezt a részt egy szóval tudom jellemezni: borzalmas!

Ennek fényében szerintem lényegtelen, hogy videózásnál is van autofocus és makró mód, vagy hogy vannak effektek (negatív, szolár, szépia, felete-fehér). 3 felbontásban készíthetünk “videót” az X2 segítségével: WVGA, VGA, QVGA.

A legjobban sikerült tesztvideót alant szemlélhetitek! 🙂

Konklúzió:

Az Xperia X2 kamerája alapvetően jó. Tényleg szép fényképek készíthetőek vele, valamint nem mellékesen a szoftver is kezelhető, főleg ha figyelembe vesszük a szoftveres előzményeit a készüléknek. Ehhez társul az érthetetlen mentési probléma, valamint a nagyon rossz videós képesség. Érthetetlen és sajnálatos ez a probléma! 🙁

Related Posts