Xperia X2 – Hardver, Windows, Gyári alkalmazások

by pappfer

IMG_7283ps1jk

Sony Ericsson és Windows Mobile? Sokak szerint ez alapból rossz koncepció, számomra ez másodszorra is bebizonyosodott! Mindenesetre ne rohanjunk ennyire előre!

Adott a Sony Ericsson Xperia X2, hozzá egy MSM7200 CPU, ami 528 MHz-en ketyeg, mindehhez társul 256MB RAM és 512MB ROM, ezekre az adatokra mindenképpen úgy kell tekinteni, hogy az X2 egy több, mint 1 éves készülék, bár így sem sokkal jobb a helyzet. Sokszor érthetetlen módon belassul a készülék már a menünél is, aminek oka leginkább a rossz optimalizálás lehet!

menü

Maga a menü összességében jól kezelhető, áttekinthető, azonban a nagy ikonok ellenére ajánlott a stylus használata, ugyan újjakkal is vezérelhető ha a helyzet úgy hozza. Mindenesetre én türelmetlen embereknek csak a ceruzával való vezérlést ajánlom, vagy az optikai érintőegeret.

beállítások

A beállítási lehetőségek számában nem szűkölködik az X2 köszönhetően a redmondi óriásnak. Ennek megvan a jó oldala és természetesen a hátránya is, hiszen a rengeteg menüpont között eligazodni nem egyszerű egy átlagfelhasználónak. Lényegesen több a beállítási lehetőségünk, mint bármelyik rendszer esetén, azonban sokkal bonyolultabb is, mint például az Android. Sok menüpont elhelyezése azonban olyan szinten logikátlan, hogy az 1 hónapos Aspen teszt után is sokszor vakartam a fejem.

panel01

panel02

panel03

panel04

Ha Windows Mobile és Sony Ericsson, akkor egyértelműen a paneles UI-t kapjuk! Itt már sokkal jobban működik a dolog, mint az Aspen esetén, azonban közel sem tökéletes a dolog. Ugyan van több nagyon látványos panel, amiknek mindemellett nagyon hasznos beépített funkciói is vannak, azonban nagyon lassúak és nem csak a panelek közötti váltás, hanem maguk a kezelőfelületek is. Aranyos dolog, hogy beállíthatjuk azt is, hogy melyik időpontban melyik panel köszönjön ránk, de mikor automatikusan váltana a készülék, akkor rendszerint lefagy az X2 és csak egy újraindítás segít. Ami a legmeglepőbb, hogy az egyik leglátványosabb UI, a Tilewave (1.kép) a legstabilabban használható, ugyanis a gyári Windows Mobile kezelőfelület is rendszeresen megfagy. Számomra érthetetlen, hogy miért erőlteti ezt a Sony Ericsson, inkább dobtak volna össze 1 normálisan használható UI-t, mint 10 közel használhatatlant.

fájlkezelő

A fájlkezelő szokásos Windows Mobile adalék, gyors, áttekinthető, logikus, ez minden ponton teljesen rendben van. Annyit itt is leírnék, hogy újjal senki ne próbálja meg vezérelni, egyszerűen lehetetlen. Én voltam olyan bátor, hogy próbálkoztam vele, nem sok örömömet leltem benne. 🙂

keresés

A készüléken való keresés valami hihetetlenül jó. Próbaképpen telepakoltam minden jóval a 8GB-os memóriakártyát és másodpercek alatt megtaláltam a kereső segítségével mindent. Ez abszolút pozitív, úgy mint az is, hogy a keresővel nem sikerült lefagyasztanom a készüléket.

internet explorer

Az Xperia X2-n gyárilag csak egy böngésző található, az Internet Explorer. Az oldalakat eszméletlenül darabosan jeleníti meg, mindezek mellett nagyon lassú is. Szerencsére ez kiküszöbölhető a Marketplace segítségével. Ha már az internetnél tartunk, akkor itt jegyezném meg, hogy meglepő módon semmilyen SNS alkalmazás nincs a készülékre telepítve, tehát se Facebook, se Twitter, se Skype alkalmazás nincs az X2-n. Tény, hogy ez is pótolható a Marketplace segítségével, mindenesetre érdekes, hogy nincs.

marketplace

Természetesen a Marketplace is szerves része a rendszernek. Szerencsére itt nem fordultak elő olyan kompatibilitási hibák, mint az Aspen esetében. Az azonban fájó pont, hogy az alkalmazások többsége fizetős, nagyon kevés a valóban hasznos ingyenes app.

naptár

A naptár szokásos módon nagyon jó, van napi, heti, havi és éves nézet. Rengeteg a beállítási lehetőség és gyors is.

office

Ha Windows, akkor természetes az Office támogatás. Meglepő, hogy az elvileg erősebb hardverrel rendelkező Aspen-től sokkal jobban megbirkózik a dokumentumok kezelésével. Ez az a pont, ahol abszolút nem volt gondom a készülékkel, nem mellesleg elboldogul az Office 2007 dokumentumokkal is. Van még Adobe Reader LE alkalmazás is, ami a PDF dokumentumok kezelésére szakosodott, ez is meglepő módon sokkal gyorsabban működik, mint az Aspen esetében!

task manager

A Task Manager azaz alkalmazás, amit gyakran használni fogunk! Mindenképpen oda kell figyelni a háttérben futó alkalmazásokra, ugyanis ha 2-3 app fut a háttérben, rendkívüli módon belassul a készülék.

telefonkönyv

A telefonkönyv minden szempontból rendben van, nagyon jól és gyorsan kezelhető. Itt mindent az újjakkal való kezelésre optimalizáltak, meglepő módon sikeresen.

üzenetek

Az üzenetkezelés is teljesen rendben van. Ugyan néha megtorpan, de abszolút nem vészes! Természetesen van SMS, MMS és mail kliens is.

media player

Ha Windows Mobile, akkor természetesen van Media Player is. Sok szót nem érdemel, hosszútávon használhatatlan.

média menü

Szerencsére ezt a bakit a Sony Ericsson igyekezett kiküszöbölni a média menü Windows Mobile verziójával. Ebben az esetben nem csak zenéket, videókat és játékokat kezelhetjük innen, hanem az üzeneteket, a naptári bejegyzéseket, a paneleket és a szinkronizálást is. Összességében nagyon jól kezelhető. Amit lehet, azt én itt kezelem, mert ezzel sok időt nyerhet az ember, és ezt teljesen komolyan írom. Ebbe a menüpontba költözött a Sony Ericsson saját zenelejátszója, ami lényegesen jobban kezelhető, mint a Media Player, mindezek mellett még valamennyire látványos is, bár én az equalizer-t nagyon hiányoltam. Az X2 kihangosítva meglehetősen szépen muzsikál, a Yari-t keresztbe lenyeli ebből a szempontból. FM Rádió az most kimaradt a repertoárból, ami érthetetlen!

youtube01

Van YouTube kliens. Összességében jól működik, de indítás előtt mindenképpen ajánlott bezárni mindent a Task Manager segítségével, mert bizony ilyenkor is megfagy az X2.

játékok01

játékok02

Játékokból 4db áll a rendelkezésünkre. A Bubble Breaker egy logikai játék. A Solitaire a jól ismert pasziánsz. Az Experiment 13 egy 3D-s, labirintusjellegű logikai játék, ez megtalálható volt az Aspen-en is, de az X2-n valahogy sokkal szórakoztatóbb. Valamint van még az Xtrakt névre hallgató motoros, lövöldözős, 3D-s játék, gyönyörű grafikával, amivel órákig képes voltam szórakozni. Ami nagyon meglepő azaz Xtrakt, ugyanis röccenés nélkül ment, annak ellenére, hogy tényleg nem gyenge grafikájú alkalmazásról van szó! 

Szinkronizálásra két lehetőségünk van: az ActiveSync és a Sony Ericsson Sync. Az előretelepített alkalmazások között van még az öregmotoros Google Maps, a Boingo Mobile WiFi kezelő app, az MSN Weather időjárás app, a Windows Live és az MSN .

Mindezek fényében elmondható, hogy ugyan a szoftverek mennyiségének és minőségének szempontjából jól áll az X2, kár hogy mindezek nagy része használhatatlan, az indokolatlan lassulások miatt!

Related Posts