Mi újság Windows Phone?

by jelcstamas

Windows-Phone-splash-screenRégen volt már hír a Microsoft legújabb mobiltelefonokra szánt rendszeréről a Windows Phone-ról. Ennek egyik oka az, hogy a Sony Ericsson kínálatában nincs ilyen rendszerrel felvértezett készülék, legalábbis egyelőre! Ugyan voltak korábban erre utaló jelek korábban, elég a Sony Ericsson Jolie-ra (vagy Julie) gondolni, de sokan emlékezhettek még a Sony Ericsson Xperia X7 és X7 Mini hírére (vagy pletykájára).

Annak, hogy nincs tervben (elvileg) ilyen rendszerű készülék bizonyosan megvannak az okai. A legfőbb szempont egyértelműen az XBox Live integráció, ami egyben talán a rendszer legnagyobb húzóereje is, ezt a Microsoft-nak és a Sony-nak még le kell játszania, hiszen eléggé érdekesen venné ki magát egy Sony Ericsson készülékben az XBox Live menüpont. Nem mondom, hogy gond lenne az XBox menü egy japán-svéd készülékben, de ezt a Sony valószínűleg nem így gondolja, ami érthető is, legalábbis bizonyos szempontból nézve. Mindenesetre nem is ez a lényeg, nézzük mi újság mostanság az októberben kiadott rendszerrel.

Az új rendszer még mindig kezdeti stádiumban áll, legalábbis ha a konkurenciát is figyelembe vesszük. A jelenlegi információk szerint az első komolyabb frissítésről a jövő év elején tudhatunk meg fontosabb információkat, ugyanis elvileg a CES 2011 alkalmával leplezi le azokat a Microsoft. Annyit már tudni, hogy az előbb említett frissítéssel kerül be a rendszerbe a copy-paste funkció és az update-et követően a fejlesztők is nagyobb szabadságot kapnak, azaz elvileg az alkalmazások száma is lényegesen nagyobb léptékben nőnek (a Microsoft ígéretei szerint). További hírek illetve pletykák szerint már 2011 augusztusa és szeptembere folyamán jön egy újabb nagy frissítés, a 7.5-ös Windows Phone, ezzel már bekerül a rendszerbe a HTML5 támogatás is.

Azt már többször bizonygatta a redmondi óriás, hogy az asztali Windows rendszerhez hasonlóan a mobilos fronton is gyorsabban jönnek majd az újabbnál újabb verziók, így már lábra keltek a Windows Phone 8 körüli hírek is. A jól értesültek szerint a 8-as már 2012 második felében debütálhat!

Mindenestre a fenti információk még szigorúan csak találgatások, pletykák! Nézzük azt is, hogy hol tart jelenleg a rendszer!

Az, hogy eddig mennyi Windows Phone 7 rendszerrel polcra került készülék talált gazdára még nem tudni, a Microsoft csak annyit nyilatkozott az ügyben, hogy az elvárásoknak megfelelőek az eladások. A legújabb hírek szerint viszont a Windows Phone 7 Marketplace kínálatában már több, mint 4000 alkalmazás elérhető. A Boy Genius Report számításai szerint, ha ilyen ütemben halad az alkalmazásbolt növekedése, akkor a Microsoft 2011 elején már utolérheti az 5800 alkalmazást  kínáló Palm App Catalog megoldását.

microsoft-windows-phone-7-0-1

Korábban már többször volt szó a Microsoft rendkívül erős reklámhadjáratáról, amire Dollár milliókat költöttek! Voltak akciók, amikor a WP7 rendszerű készülék mellé ajándék XBox 360 konzolokat osztogattak. Amerikában most egy kicsit olcsósítottak, bár még mindig nem rossz kategória, ugyanis, ha az amerikaiak vásárolnak a T-Mobile vagy az AT&T kínálatából egy WP7 modellt, akkor választhatnak egy ajándék XBox 360 játékot (Halo: Reach; Fable III; Kinect Joy Ride; Kinectimals). Az akció részleteiről itt olvashattok.

Összességében nem rossz a Microsoft új rendszere, legalábbis a hírek szerint, az azonban bizton állítható, hogy fel kell még nőnie a jelenlegi nagyokhoz. Reméljük, hogy egyszer láthatunk Windows Phone 7 rendszerű Sony Ericsson-t is, legalábbis én reménykedem, ugyanis az OS maga tetszik, azonban a készülékek márkajelzései kevésbé ( fontos, hogy ez egyéni vélemény Kacsintó arc ).

A Windows Phone legnagyobb újításairól a továbbiakban is megpróbálok kellő rendszerességgel beszámolni!

Related Posts