RoHS felülvizsgálat

by jelcstamas

Green-Heart

Még májusban volt szó a Sony Ericsson, az Acer, a Dell, a HP, a ChemSEC, a Clean Production Action és az Európai Környezetvédelmi Hivatal együttműködéséről, a mérgező anyagok felhasználása ellen a szórakoztatóipari termékekben.

Arról is volt szó még júniusban, hogy az Európai Parlament szavazott a RoHS irányelvek megváltoztatásáról, de ezt nem övezte siker, így nem lettek betiltva a veszélyes BFR és PVC anyagok.

Szerdán (2010.11.24.) az Európai Parlament által megválasztott Európai Bizottság és Miniszterek Tanácsa felülvizsgálta az RoHS irányelveket. A felülvizsgálat lényege új módszerek kidolgozása volt a veszélyes anyagok azonosítása érdekében, mindazonáltal az EU nem volt hajlandó megtenni a megfelelő lépéseket a brómozott égésgátlók (BFR) és a veszélyes PVC anyagok megszüntetése érdekében.

A BFR és a PVC anyagokkal a legnagyobb probléma, hogy sokan nem megfelelően semmisítik meg, például elégetik, és ilyenkor a folyamat során veszélyes mérgező kémiai anyagok, halogénezett dioxinok keletkeznek.

post-divider

Érdekességképpen a Sony Ericsson az elmúlt 2 évben legyártott készülékeiben már nincs semmilyen BFR vagy PVC anyag, hiszen a helyettesítő anyagok elérhetőek, és használatukat nagyobb fennakadások nélkül is be lehet vezetni. Érdekes, hogy van még egy nagyvállalat, aminek a termékeiben nincsenek sem PVC, sem BFR anyagok, ez a cég az Apple, ami egyébként a Greenpeace zöld elektronikai jelentésében a 9. helyen áll, a Sony Ericsson a 2.

Visszatérve a témához: a Sony Ericsson (a többi együttműködő partnerrel együtt) továbbra is elkötelezett, hogy ezeket a veszélyes anyagokat betiltassák a szórakoztatóipari termékekben.

Kapcsolódó bejegyzések:

Related Posts