Az Apple és a Samsung szándékosan lassítja a telefonjaikat

by pappfer

Még januárban indított vizsgálatot az olasz hatóság az Apple és a Samsung háza táján, hogy kiderítsék, hogy a gyártók valóban szándékosan lassítják-e a készülékeiket a tervezett elavulás jegyében.

A tervezett elavulás mára széles körben ismert, a lényege annyi, hogy a gyártók (nem csak IT, hanem más iparágaknál egyaránt) szándékosan kevésbé tartósra tervezik a termékeiket, hogy a felhasználóik rövid időn belül újra cseréljék azokat.

Az olasz Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato (AGCM) mindkét gyártót hibásnak találta, és az Apple-t 5 millió euróra (~1,6 milliárt Ft) büntette azért, mert az iPhone 6 készülékeknél rengeteg problémát okozott az iOS 10 rendszer, amit a gyártó az iPhone 7-hez tervezett. Az új iOS rendszer jobb hardvert igényelt, így az iPhone 6 tulajdonosok váratlan leállásokat, és egyéb problémákat tapasztaltak. A gyártó javítása (10.2.1) pedig nem hívta fel a felhasználók figyelmét arra, hogy a régebbi készülékeken túlpörgeti a CPU-t, ezzel idő előtt kinyírja a telefon akkuját.

További 5 millió euróra büntették az Apple-t azért, mert arról sem tájékoztatta a felhasználóit, hogy mennyi a várható élettartama a készülékeiben lévő akkumulátornak, és hogy hogyan lehet azokat karbantartani, vagy cserélni.

A Samsung összesen 5 millió eurós büntetést kapott az AGCM-től. Az indoklásban az szerepel, hogy amikor közzétette az Android Marshmallow 6.0.1-es frissítést – amit az újabb Galaxy Note 7-re szántak – a Note 4 tulajdonosoknál sok problémát okozott, mert a készülék hardvere nem volt elég erős hozzá. Mivel a Note 4-re akkoriban már nem volt garancia, így a felhasználóknak saját zsebből kellet megjavíttatniuk a készülékeiket.

A jelentés szerint mindkét gyártó újabb firmware kiadása

„komoly működési zavart és jelentős teljesítmény-visszaesést okozott, hogy mielőbb cserélni kelljen a készülékeket”

Tavaly az Apple elnézést kért a felhasználóitól a „félreértésért” azzal kapcsolatban, hogy a régebbi iPhone-ok lassulását okozta.

Forrás: The Verge

Related Posts