Cedar – Szoftverek, alkalmazások

by pappfer

Egy kis késéssel ugyan, de elérkeztünk a Sony Ericsson Cedar tesztjének a második írásához, amiben a szoftverekről és az alkalmazásokról lesz szó! Mint azt sokan tudhatjátok a Cedar egy zárt rendszerű, egyszerű és a már végletekig ismert Sony Ericsson. Természetesen ebben az esetben is az új kezdőképernyőt kaptuk már meg, azaz a főképernyő feldobható különböző widget jellegű mini alkalmazásokkal (Facebook, Twitter, Jegyzetek, Világóra). Érdekes és pofás még, hogy a Flash menük használata esetén ha töltőhöz csatlakoztatjuk a készüléket, akkor megjelenik egy hatalmas akkumlátor ami jelzi a készülék töltöttségét, értelme nem sok van, de látványos.

01 - Kezdőképernyő 01 01 - Kezdőképernyő 02 01 - Kezdőképernyő 03

A főmenü a szokásos 12 ikonos verzió, akinek volt már valaha a kezében Sony Ericsson annak semmi gondja nem akadhat vele, hiszen a végletekig logikus, mint azt már korábban megszokhattuk. Az ikonok sorrendje már megszokott módon nem módosítható, de az elrendezés lehet több féle is (rácsos, körhinta, egy ikonos).

02 - Főmenü 01 02 - Főmenü 02 02 - Főmenü 03

02 - Főmenü 04 02 - Főmenü 05 02 - Főmenü 06

A telefonkönyv is a szokásos, 1000 névjegyzék fér a memóriájába, természetesen ezek rengeteg extra adattal elláthatóak. Üzenetkezelés szempontjából hozza a kategória átlagát a Cedar, sőt talán még többet is! Van SMS, MMS és e-mail is. Az e-mail kliens elboldogul a POP3 és IMAP fiókokkal is.

10 - Üzenetkezelés 01 10 - Üzenetkezelés 02 10 - Üzenetkezelés 03

Természetesen akad böngésző is, ami kezeli a HTML tartalmakat és bizonyos szinten a Flash dolgokkal is elboldogul a FlashLite 3.0 támogatásnak köszönhetően. Ide köthető az is, hogy a rendkívül kedvező ár ellenére a Cedar elboldogul a HSPDA hálózattal is, tehát a sebesség nem akadálya a böngészésnek, maximum a kijelző mérete lehet a dologra kedvezőtlen, de ennyiért így is nagyon rendben van a kis GreenHeart.

03 - Böngésző 01 03 - Böngésző 02 03 - Böngésző 03

Természetesen nem csak HSDPA áll a rendelkezésünkre a böngészés tekintetében, hiszen van GPRS, EDGE és UMTS is. Ami felróható, de mégsem az a WiFi hiánya. Szerepel továbbá a repertoárban az FM Rádió is, ami RDS képes. Az is egyértelmű, hogy a Cedar is képes a rádióban hallgatott zenék felismerésére a TrackID segítségével.

04 - Rádió 01 04 - Rádió 02 05 - TrackID

Van lehetőségünk helymeghatározásra is a Google Maps segítségével, bár a GPS ugyan kimaradt a specifikációkból. Összességében működik, de navigálásra alkalmatlan, bár nem is ez a célja a Cedar-nak!

06 - Helymeghatározás 01 06 - Helymeghatározás 02 06 - Helymeghatározás 03

Játékokból adott a Tetris utánzat Sony Ericsson okosság, azaz a QuadraPop, ezen felül két demo játék található a készülék memóriájában: a Bubble Town és a Brick Breaker. Nem mondom, hogy órákig ellehet velük lenni, de unaloműzésre azért alkalmasak. Természetesen további Java játékokkal bővíthető a lista.

07 - Játékok 01 07 - Játékok 02

Természetesen van itt még hangrögzítő, alapfunkciós számológép, időzítő és stopper is, amik már ismerősek lehetnek a korábbi Sony Ericsson készülékekből.

08 - Hangrögzítő 01 14 - Számológép 14 - Időzítő 14 - Stopper

A Sony Ericsson a jó szokásához híven ad több social networking klienst is. A főképernyőre helyezhető widget Facebook és Twitter kliensen felül kapunk egy külön Facebook alkalmazást is, ami a már megszokott módon tökéletesen kezelhető, egyszerűen tökéletes. Mindezeken felül van YouTube kliens is, amit szintén több Sony Ericsson készülékben láthattunk már, működik, slussz.

11 - Facebook 01 11 - Facebook 02 14 - YouTube

Multimédia tekintetében mindig erősek voltak a Sony Ericsson készülékei, ami ebben az esetben sincs máskép. Adott nekünk a már megszokott média menü, amiből elérhető a legújabb Walkman lejátszó, ami anno a Yari-ban debütált, de azóta láthattuk jó pár japán-svéd készülékben.

12 - Média menü 01 12 - Média menü 02 12 - Média menü 03

12 - Média menü 04 12 - Média menü 05 12 - Média menü 06

A Walkman lejátszóhoz kapcsolódóan megemlítendő 3,5 mm-es Jack csatlakozó jelenléte. A zenelejátszó természetesen képes ID3 tag alapján szűrni a fájlokat, kezeli az albumborítókat, fut a háttérben és van hangszínszabályozó is. Természetes, hogy a lejátszót különböző skin-ekkel dobhatjuk fel, összesen hat közül választhatunk.

14 - AccuWeather 14 - Checkbook 14 - EcoMate

Van itt még egy AccuWeather nevű időjárás előrejelző alkalmazás, van egy Checkbook nevű app, amivel a számláinkat rendezhetjük, és van az EcoMate, aminek az értelmére valahogy nem sikerült rájönnöm!

14 - GreenCalculator 14 - Grocery List 14 - NeoReader

A repertoárban szerepel még a GreenCalculator, egy bevásárló lista alkalmazás és egy mobilkód olvasó okosság is.

A Cedar szoftveres oldalról hozza a középkategóriás Sony Ericsson készülékek tudását, nem mondok hülyeséget ha azt állítom, hogy semmivel nem butább ebből a szempontból, mint például a W995. Minden a helyén van, és minden jól működik és gyorsan, leszámítva a Flash menüket, amik használata esetén azért néha megtorpan a környezetbarát csöppség.

A következő cikkben a Cedar kamerájának a képességire térek ki!

Related Posts