Hazánkban is tesztelik az LTE-t

by jelcstamas

Ericsson_LTE_T-Mobile

Néhány éven belül várhatóan Magyarországon is elérhetővé válik a következő generációs mobilhálózat, az LTE, vagy ahogy sokan hívják 4G, aminek tesztelését a T-Mobile és az Ericsson megkezdte Budapesten. Az LTE technológiát tavaly december óta tesztelik hazánk fővárosában, ami most újabb állomásokkal bővült, lefedve a XI. kerület egy részét. Az LTE előnye az 50 Mbps letöltési sebességen felül, hogy jóval több ügyfél kiszolgálására alkalmas, mint a 3G/HSDPA hálózatok és hatékonyabb a hálózatépítés is.

“A T-Mobile és az Ericsson magyarországi vezetői közös sajtótájékoztatójukon ebből a jövőből adtak kis ízelítőt, bemutatva az LTE révén elérhető gyors le- és feltöltést, HD felbontású videofilm online megtekintését, a korábbit meghaladó minőségű videokapcsolatot, valamint azt, hogy a kisebb késleltetéssel az online felhasználók közötti interakciót feltételező játékok is problémamentesen élvezhetők lesznek. A T-Mobile és az Ericsson közös LTE-tesztjének második szakasza jelentős előrelépést jelent a következő generációs mobilhálózat tesztelése szempontjából, és a valós körlmények szimulálását segíti, hogy annak során a Svédországban már kereskedelmi forgalomban is kapható LTE USB-s modemet használják. Az első szakaszban a hálózat még csak épületen belül volt elérhető, a második szakaszban azonban az LTE teszthálózat 5 bázisállomással már a Hengermalom út-Fehérvári út-Irinyi József utca és Duna által határolt területet is lefedi, és 10 MHz-es sávszélességen 50 Mbps letöltési sebességet biztosít. A teszt további szakaszában a mostani lefedettség további bővítése és a sebesség fokozatos növelése is szerepel.”

t-mobile

– A T-Mobile Szerémi úti központja –

A két cég szakemberei LTE-tesztjüket 2009 októberében a T-Mobile Szerémi úti központjában kezdték meg az adat- és hangszolgáltatásra egyaránt alkalmas tesztrendszer kiépítésével. Elsőként a maghálózat (Core Network) elemei kerültek telepítésre, ezek beüzemelésére 2009 decemberében került sor. A T-Mobile és az Ericsson tapasztalatai már ebben az első szakaszban kedvezőek voltak, és az első teszteredmények is megerősítették, hogy az NGMN (Next Generation Mobile Network) bevezetése a szolgáltatók és a felhasználók számára is jelentős lépésnek tekinthető.

Ha bővebben foglalkoztat a téma, akkor katt IDE.

Related Posts