Xperia active – Végszó!

by pappfer

DSC09148

Külső problémák miatt sajnos csak most tudok jelentkezni a Sony Ericsson Xperia active teszt második részével, ami egyben az utolsó is, ugyanis időközben már elvitték tőlem a kicsikét, így ezt a cikket már úgy írom, hogy nincs nálam a strapa apróság. Szerencsére vagy inkább pont szerencsétlenségemre a szoftveres oldalról meglehetősen nehéz írni úgy, hogy már volt nálam az Xperia mini, mini pro, Live with Walkman.

Screen 01

Miért nehéz ez a rész? Azért, mert már szinte mindent kiveséztem háromszor, így nem sok újdonságról számolhatok be, persze ezt nem rossz értelemben írom, hiszen semmi probléma a szoftveres oldallal, csupán ugyanolyan, mint a testvérek esetében, leszámítva 1-2 plusz alkalmazást, amik kifejezetten az active profiljába vágnak!

Screen 02

Természetesen megkapunk minden már jól ismert Sony Ericsson alkalmazást, valamint a szokásos Google áradatot is. Alapjába véve szinte minden fontosabb alkalmazás előre van telepítve a készüléken, amire egy átlagos felhasználónak szüksége lenne, persze itt nem a geek kategóriára gondolok, hiszen az ő igenyik kielégítéséhez kevés lenne 8GB is. 🙂 Maga a készülék pörög, méghozzá nagyon, akárcsak a tesók, simán kenterbe veri az Xperia arc-om sebességét, ami esetében elő-elő fordul néha kisebb-nagyobb akadás, ennek itt nyoma sincs.

Screen 04

Szerencsére a mérnökök készültek 1-2 új alkalmazással is, ami teljesen elvárható, hiszen az active esetében más a célcsoport, nem kifejezetten egy kategória a minikkel. Ennek köszönhetően a következő újdonságokkal gazdagodott az alkalmazások tárháza:

  • WalkMate: Sokaknak ismerős lehet korábbi Sony Ericsson modellekből a WalkMate, ami egy lépésszámláló. Kifejezett kérésem, hogy senki ne röhögjön a képernyőképen, amit fent találtok, nem tehetek róla, hogy ülőmunkát végzek! 😀 Az alkalmazás egyszerű, mint a szög, számolja a lépéseinket, többé-kevésbé helyesen. Egy nagy probléma van vele, nem lehet lelőni, nem lehet kikapcsolni, az ikon folyamatosan ott virít az állapotsoron, ami engem eszeveszettül zavart is, főleg az eredményeket szemlélve.
  • Zseblámpa: Az alkalmazás segítségével villogtathatjuk a kamera melletti LED-et vagy a kijelzőt, adhatunk le SOS jeleket, de sokaknak jó társa lehet akár szórakozóhelyen is. Jópofa cucc!
  • Compass: A Compass egy digitális iránytű app, amibe beleintegrálták a Google Places szolgáltatást is, valamint aktuális pozíciónkhoz jegyzeteket is készíthetünk a segítségével.
  • iMaoMyFIT NESS+: Az alkalmazásban létrehozható külön profil, vagy beléphetünk Facebook, illetve Twitter fiókunkkal és edzési eredményeinket megoszthatjuk a közösségi oldalakon, valamint az app kommunikál az ANT+ eszközökkel is, így a sokat mocorgóknak jó társa lehet!

A készülék szoftveres oldaláról szerintem ennyi bőven elegendő, hiszen ebből mindenki számára egyértelmű lehet, hogy egy panasz nem érheti emiatt a Sony Ericsson-t. Mindenből kapunk egy kicsit, ha pedig ez nem lenne elég, akkor a Market gyógyír lehet mindenkinek.

Screen 03

Az Xperia active nem csak a vasat és a szoftvert örökölte meg a testvérektől, hanem a kamerát is, ugyanis ez a modell is egy 5 megapixeles egységet kapott, amit megspékeltek egy LED villanóval. A képek, illetve a videók minősége némileg gyengébbek, mint a minik, illetve a Live with Walkman esetében, valahogy zajosabbnak tűnnek az elkészült képek valamint videók.

Tesztképeket itt találtok!

Üzemidő szempontjából vegyesek az érzelmeim, volt időszak, mikor az egy napot is alig bírta, de volt, hogy két napot is kihúzott, ez azért érdekes, mert nagyságrendileg mindig ugyanannyit használom, nyúzom a készülékeimet. Sajnos az active strapaságát nem volt alkalmam és időm kipróbálni, de ha lesz lehetőségem rá, akkor pótolom ezt a hiányosságom. Összességében pofás cucc lett, ha valaki egy kicsit nyúzhatóbb érintős okostelefonra vágyik, akkor csak ajánlani tudom. Nézzük a pontozást!

10 pontos értékelés:

  • Design: 10
  • Kijelző: 9
  • Anyaghasználat és az összeszerelés minősége: 10
  • Kezelhetőség, sebesség: 9
  • Telefon funkció: 10
  • Adatkommunikáció: 10
  • Kamera: 6
  • Zene és videó lejátszás: 7
  • Akkumlátor: 7
  • Ár / érték arány: 7
  • Összesen: 8,5

A készülékért hatalmas köszönet a Sony Mobile hazai képviseletének!

Related Posts