Sony Ericsson Zylo – Szoftver, alkalmazások

by jelcstamas

IMG_4626ps2kj A Sony Ericsson Zylo teszt második részében úgy gondoltam, hogy bemutatom részletesen a kis Walkman csúszkát szoftveres oldalról.

A Sony Ericsson Zylo mint köztudott egy zárt rendszeres készülék, jó, értelemszerű, logikus és gyors kezelhetőséggel. Akinek a kezében volt Sony Ericsson készülék az elmúlt 5 évben annak különösebb problémája nem akadhat a Zylo kezelésével.

Ami egyértelműen az átlag felé emeli a készüléket az az adatkommunikációs specifikációk tömkelege, ugyanis van itt majdnem minden, de nézzük őket részletesen:

  • GSM: 850/900/1800/1900 MHz
  • GPRS/EDGE
  • UMTS: 900/2100 MHz
  • HSDPA: 7,2 Mbps
  • HSUPA: 2Mbps
  • Bluetooth 2.1
  • A-GPS

Ami nagy kár, hogy WiFi nincs, szerintem a GPS helyett jobb választás lett volna. Ami még sajnálatos, hogy a szabványos csatlakozók sincsenek, ugyanis a Zylo-n még a jó öreg Fast-Port található. Egyébként elviekben ő az utolsó nem microUSB-vel szerelt Sony Ericsson készülék.

Menü

A menü szokásos Sony Ericsson design. Választhatunk 3 ikonelrendezésből: rácsos, körhinta és egy ikonos. Természetesen jó szokáshoz híven feldobhatjuk készülékünket különböző témákkal.

Widget

A főképernyőt feldobhatjuk különböző hasznos és kevésbé hasznos widget-ekkel, de nézzük őket sorban:

  • Facebook: A főképernyőre varázsolja az ismerőseink legfrissebb bejegyzéseit. Jó dolog, hogy beállíthatjuk a klienst aszerint, hogy mennyi időközönként frissítsen, ezzel spórolva az adatforgalmunkat.
  • Music Genie: Egy Sony Ericsson játék widget verziója. Annyi a lényege, hogy a memóriakártyán tárolt zenéinkre táncoltathatunk egy Sim jellegű figurát. Értelme nem sok, de pár percig elszórakozik vele az ember.
  • MySpace: (3. képen) Szerintem sokat nem kell magyarázni. A MySpace egy alapfunkciós klienst kapott. Semmi extra, de használható.
  • Twitter: Szintén alapfunkciós klienst kapott, nekem valahogy nem jött be a dolog. Ami viszont a legbosszantóbb, hogy 10 alkalomból, jó ha 3-szor működött. Nem nyert meg, ezen még javítani kell.
  • Walk Mate: Egy egyszerű lépésszámláló widget, amiből egy grafikon (2. kép) is előcsalható. Érdekes, hogy a szoftver érzékeli ha valóban lépünk és ha csak rázzuk a telefont, utóbbi esetben ugyanis nem számol az alkalmazás.

Média

A média menüt régóta ismerjük és szeretjük. Szerintem az egyik legjobb Sony Ericsson okosság, amin szerencsére nem is változtattak. Ami jó az jó! Összesítve megnézhetjük a készüléken és a memóriakártyán tárolt képeket, zenéket, videókat, játékokat, RSS hírcsatornákat.

walkman

Egy Walkman készülék természetesen a zenelejátszótól válik naggyá vagy éppen kevésbé naggyá. A Zylo valahol a kettő között van, ugyani szoftveresen teljesen rendben van a cucc, azonban “hardveresen” nem annyira. Először nézzük szoftver szempontjából a dolgot! A készüléken a Walkman Player 4 teljesít szolgálatot:

  • Szűrés ID3-tag alapján.
  • Rengeteg választható sablon.
  • Hangszínszabályozó: Treble, Heavy, Pop, Jazz, Normal, Unique, Soul, Easy, Bass – Sajnos kézzel nem piszkálható a dolog.
  • Fut a háttérben.
  • Kezeli a lejátszási listákat.

A Zylo nagy dobása egyébként a HD FLAC formátum támogatása, ami eddig nem volt elérhető a Sony Ericsson készülékeiben. A kihangosított készüléknél nem fedezhető fel nagy különbség a dologban, azonban egy jó minőségű fülessel már szembetűnő az mp3 és a FLAC közötti különbség, valami álom volt fülessel hallgatni a zenéket.

“Hardveres” szempontból azonban már egy kicsit rosszabb a helyzet, ugyanis a készülék kihangosítva hagy némi kívánnivalót maga után. A Zylo hátoldalán található egyetlen csipogó nem méltó a Walkman névhez, persze nem a nagyon rossz kategória, de egy Yari szintű stereo sugárzó elfért volna a készülékben. A gyári csomagban található stereo headset is egy erős közepes kategória, sajnos a FLAC és az mp3 közötti különbség ezzel a fülessel nem szembetűnő.

Van még FM rádió is, ami RDS képes, sajnos képet nem sikerült róla lőni, de nem rossz.

Games

Játékok frontján eléggé jól állunk, ugyanis a készüléken előretelepítve található rögtön 8 darab:

  • Bejeweled Twister: (2.kép) A játék lényege annyi, hogy 3 ugyanolyan szimbólumot kell egymás mellé helyezni és utána szétdurranva helyet adnak az újjaknak. Szórakoztató pár perc erejéig.
  • Brick Breaker: (3.kép) A jól ismert “tennis” jellegű játék.
  • Bubble Town: (4.kép) Szintén egy logikai játék, akik szeretik az idegesítő játékokat azoknak biztos szórakoztató, én kb. 3 perc után majdnem földhöz vágtam a telefont. 🙂
  • Dance! Music Genie: (5. és 6. kép) A Widget résznél már említés esett erről a játékról. A lényege annyi, hogy a készüléken tárolt zenékre táncoltathatunk meg különböző figurákat. Grafikai szempontból meglepően jó kis game és még meglepő módon jót is szórakoztam rajta.
  • Loco Roco: (7.kép) Egyértelműen BestBuy játék. A Loco Roco anno a PSP-n debütált kicsit idétlen grafikájával, de eszméletlen siker lett. Ezt a sikeres játékot próbálták meg átültetni telefonra a fejlesztők, amit sikeresen véghez is vittek. Nagyon jó kis játék, talán az egyetlen amivel órákat is el tudok szórakozni.
  • Luxor Quest: (8.kép) Még egy logikai, ügyességi, szín összepárosító játék, egész jó grafikával.
  • Powerboat Challenge: (9.kép) Ez egy motorcsónakos játék, ahol különböző akadályok között kell szlalomozni. A grafika rendben van, de sajnos nagyon szaggat. Ezt a játékot én gyárilag nem tettem volna a Zylo-ra, bár lehet, hogy a friss szoftver tehet az akadásokról.
  • Quadrapop: (10.kép) Rég ismerjük ezt a tetris jellegű játékot, szinte minden Sony Ericsson készüléken megtalálható.

facebook

A Facebook kliens egyértelműen 10 pontos (10-ből természetesen), közel mindent csinálhatunk amit a webes verzión is! Működik a like lehetőség, kommentezhetünk, kereshetünk embereket … Két dolgot nem tehetünk: nem tölthetünk ki kvízeket és nem működnek a linkek. Nekem egy problémám akadt a programmal: sokszor nagyon beakadt, ami szerintem betudható a friss szoftvernek.

accu

Az AccuWeather egy időjárás előrejelző szoftver viszonylag sok lehetőséggel. Összesen 9 települést vehetünk fel vele a “tartalomjegyzékünkbe”. Az adatokat természetesen az internetről húzza a szoftver. Megnézhetjük az adott település havi előrejelzését napszakokra bontva, a szélirányt és annak a sebességét.

Nagyon jó és összetett alkalmazás.

naptár

A naptár természetesen szokásos Sony Ericsson hozomány. Beállíthatunk emlékeztetőket, eseményeket, évfordulókat. Ami sajnálatos, hogy csak havi nézet van, bár mindezektől függetlenül áttekinthető.

neo

A NeoReader egy mobilkód olvasó szoftver, vagy ahogy sokaknak ismerős lehet QR kód olvasó.

you

A YouTube egyértelmű, használható, működik.

Nézzük a szinkronizálás szempontjából a Zylo-t. Régóta szokás a Sony Ericsson-nál, hogy nem mellékel a telefonjai mellé CD-t, ugyanis a telepítőket a készüléken helyezik el, amit ha csatlakoztatunk számítógépünkhöz azonnal telepíthetünk. Nézzük ezt egy kicsit részletesebben.

Sony Ericsson PC Companion 1

A Sony Ericsson PC Companion egy rendkívül összetett programcsomag telefonunkhoz, amivel szinte minden fontos dolgot gyorsan és egyszerűen megtudunk tenni:

  • Support Zone: Itt frissíthetjük telefonunk szoftverét.
  • Internetkapcsolat: A telefont modemként használhatjuk és azzal csatlakozhatunk a mobilinternetre.
  • Szöveges üzenetek: Kényelmesen írhatunk új SMS-eket, MMS-eket és menthetjük a készüléken tároltakat.
  • Névjegyek: A telefonkönyv szinkronizálása.
  • Naptár: A naptár szinkronizálása, új bejegyzések beállítása.
  • A telefon szinkronizálása
  • Biztonsági mentés és visszaállítás
  • Fájlkezelő: Adatok törlése és új adatok másolása a készülékre.

Media Go

Régi ismerős már a Sony szoftvere a Media Go, amivel zenéinket, képeinket küldhetjük a telefonunkat vagy akár videókat is konvertálhatunk, aminek a részleteit a szoftver a csatlakoztatott készülék képességeinek megfelelően beállít. Én régóta használom és szeretem.

Windows

Nem igazán a Zylo érdeme, de mindenképpen említést érdemel, hogy az újabb Sony Ericsson készülékek beépülnek a Windows 7 operációsrendszerbe az Eszközök és nyomtatók menüpont alá, így a redmondi rendszerhez gyökeresen szokott emberek is kényelmesen tudják kezelni készüléküket.

Related Posts