Xperia T teszt – kamera és összegzés

by Chabee

Kamera

Az Xperia T 13 megapixeles, legfeljebb 4128 x 3096 pixel felbontású képek készítésére alkalmas, Exmor R szenzorral ellátott, autófókuszos, és LED segédfénnyel felvértezett kamerával büszkélkedhet. 

Xperia T camera

Kamera alapképernyő

Eléggé rendben van a kameraszoftver kezelőfelülete, melynek alapképernyőjére a beállításokból szabadon tehetünk ki gyorsgombokat. Jobb oldalon azonnal indíthatjuk az exponálást és a videófelvételt is azok gyorsgombjaira bökve, bár a virtuális exponáló gomb helyett a hardveres, kétállású exponáló billentyűt érdemesebb használni. Az Android kezelőgombok rejtve maradnak, a három pont valamelyikére bökve jelennek csak meg.

Kamera módok

Kamera módok

A kamera ikonra bökve többféle fotózási mód közül választhatunk.

Az automatikus módban a kamera maga próbálja felismeni, hogy melyik a legideálisabb beállítás az adott fényviszonyokhoz, de ekkor csak maximum 12 megapixeles lehet a kép.

Xperia T automatic mode options

Az automata mód beállításai

A felbontást 5 lépcsőben állíthatjuk (12MP – 4:3, 9MP – 16:9, 5MP – 4:3, 2MP – 16:9, VGA – 4:3), van többféle vaku; önkioldó, mosolyfelismerés, gyorsindítás, elláthatjuk helycímkékkel képeinket, és kikapcsolhatjuk a zárhangot is.

A gyorsindítás nagyon jó szolgálatot tesz akkor, ha éppen nincs sok időnk feloldani a képernyőzárat és kibogarászni a kamera ikonját, ugyanis mindezek nélkül, csupán az exponáló gomb hosszan nyomásával már el is süthetjük a képet, de be lehet állítani, hogy például csak elinduljon a kamera.

Xperia T camera normal options

A normál mód beállításai

A normál mód már több beállítással rendelkezik. Van mosolyfelismerésre exponálás, fókusz üzemmód, valamint a piszkálhatjuk a fényértéket, a fehéregyensúlyt, az ISO-t, a fénymérést, és bekapcsolhatjuk a képstabilizálót, vagy az érintésre történő felvételt is. Újdonság a HDR funkció, melynek segítségével elvileg erős ellenfényben is tiszta felvétel készíthető.

Újdonság a képeffektus, vagyis megelőzhetjük a photoshopolást azzal, hogy mondjuk rajz effekttel kérjük a fényképezést.

Az SCN jelenetválasztás segítségével motívumprogramokat tudunk beállítani (pl. éjszakai felvétel).

Készíthetünk panorámaképet a panorámapásztázás funkcióval, és persze átválthatunk az elülső kamerára is, ami egyébként HD felbontású videót tud rögzíteni, és 1 megapixelben tud képet lőni.

A készülékkel lőtt tesztképeinket ide kattintva tudjátok szemügyre venni. A fotók minősége szerintem viszonylag jó, bár lenyűgözve azért nem voltam. Sajnos sötétebb fényviszonyok között ezúttal is számolni kell képzajjal.

A videórögzítő alapképernyője

A videórögzítő alapképernyője

Videófelvételt 1080p felbontásban, vagyis Full HD méretben képes rögzíteni a masina kamerája, 30 fps-sel és 48 kHz-es sztereó hanggal. Ugyan nem rossz a minőségben teszi ezt, de itt is van olyan érzésem, hogy lehetne még jobb. Tesztvideóink itt tekinthetők meg.

Összegzés

Bond elég jól választott. És szerintem az is kétségtelenül jól fog választani, aki erre a készülékre teszi le a voksát. Abszolút egy minőségi, szépséges dizájnú, nagy tudású, és kellemes használati élményt kínáló felsőkategóriás okostelefont rakott le az asztalra ismét a Sony. Egyedül a kamerától vártam volna picit többet, de egyébként méltó utódja született meg az összes elődjének.

Xperia T

Az Xperia S is nagyon hiányzik tavaly május óta, mióta vissza kellett adni, gondolom a T esetében sem érzek majd másképp.

Egy kicsivel több, mint 100 ezer Ft-ba kerül a készülék jelenleg kártyafüggetlenül, ami szerintem még elfogadható, két tízessel olcsóbban pedig kiváló vétel lehetne, de drágának különösebben nem nevezném így se.

Pozitívumok:

  • Gyönyörű kijelző
  • Jó összeszerelési minőség és anyaghasználat
  • Jó ergonómia
  • Gyors rendszer
  • Szép dizájn

Hátrányok:

  • Oldalsó gombok helye
  • Hátlapi recsegés (legalábbis a tesztkészüléken)

10 pontos értékelés:

  • Design: 9
  • Kijelző: 9
  • Anyaghasználat és az összeszerelés minősége: 9
  • Kezelhetőség, sebesség: 9
  • Telefon funkció: 10
  • Adatkommunikáció: 10
  • Kamera: 8
  • Zene és videó lejátszás: 10
  • Akkumlátor üzemidő: 6
  • Ár / érték arány: 8

Összesen: 8,8

A tesztkészülékért köszönet jár a Sony Magyarországi képviseletének!

Related Posts