Xperia Z teszt – Hardver, szoftver, kamera, összegzés

by Chabee

A burkolat alatt

Nézzük, milyen hardver is működteti eme nagyszerű masinát. A Z az első négymagos processzorú Xperia okostelefon, a chipset típusa Qualcomm APQ8064 / MDM9215M, ami magonként 1,5 GHz-es órajelű. A grafikai feladatokat az Andreno 320-as gyorsító látja el, és már 2 GB mennyiségű RAM került beépítésre. Ez pont egy 2013-mas csúcsmobilhoz méltó, nagyon erős hardver, ami kell is ahhoz, hogy szépen fusson minden a szoftverben ilyen kaliberű kijelzőn megjelenítve.

A tárolt fájlok számára 16 GB belső memória áll rendelkezésre, és ha nem lenne elég, ez még tovább bővíthető 64 GB-ig Micro SD kártyával. A hátlap mögött egy 2330 mAh teljesítményű akkumlátor lakozik, ami sajnos merül elég intenzíven, hamarosan szót ejtek arról, hogyan lassítható ez le.

Szoftver

A készülék a 4.1.2-es verziójú Android Jelly Bean-nel került piacra, a 4.2.2-es frissítésnek pedig mostanában kellene kijönnie.

Rendkívül gyorsan és gördülékenyen fut a készüléken a zseléscukorka, a T-nél tapasztalt – kezdőképernyő és menü lapozása közben elő-elő forduló – aprócska akadásokkal itt szinte nem is találkoztam, ha esetleg mégis lenne akadás, azt szinte észre se lehet venni, szóval kifejezetten elégedett vagyok. Ilyen kaliberű készüléktől mondjuk el is vártuk.

Xperia T-Z screen

Xperia T – Xperia Z

A szoftver jellemzésétől ezúttal eltekintenék, mert az Xperia T tesztjében már ezt megtettem.  Ugyebár szinte teljesen ugyanaz minden a Z-n is, pontosabban fordítva, mert a T csak később kapta meg a Jelly Bean-t frissítést.

Az előre telepített alkalmazások is megegyeznek, annyi eltéréssel, hogy böngészőből a T-től eltérően a gyári helyett már csak a Google Chrome-ot kapjuk meg, a Timescape helyett pedig a Socialife alkalmazást (ez ugyanazt tudja, mint elődje, egybegyűjti nekünk a közösségi oldalakról ismerőseink tevékenységét egy hírfolyamban); valamint megkapjuk még a Sony car nevű alkalmazást, melynek segítségével vezetés közben (a kocsi középkonzoljára rögzítve a készüléket) könnyebben használhatjuk a masinát a jó nagy ikonoknak köszönhetően, melyek közt van navigáció is (a meglévőek mellé újabb alkalmazások ikonját is hozzáadhatjuk).

Sony Car

Új energiagazdálkodás

Energiagazdálkodás

A T frissítéséből sajnos kimaradt, de a Z esetében megújult az energiagazdálkodás a beállításokban, amire mostmár nagyobb hangsúlyt fektettek a fejlesztők. Már tájékoztat minket a telefon arról is, hogy mennyi a becsült üzemidő, pontosabban mennyi lenne akkor, ha hozzá sem nyúlnánk a telefonhoz.

energiagazd

A STAMINA mód bekapcsolásával letiltódik a Wi-fi-től kezdve a bejövő hívásokig minden adatkommunikáció, ha a kijelző kikapcsol. De be lehet állítani, hogy melyik alkalmazás futhasson a háttérben ekkor is. A gyártó szerint az eredeti akár négyszeresére is megnövelhetjük ezzel az üzemidőt, átlagos használat mellett nálam STAMINA módban, minden adatforgalmat letiltva kb. 2 napot sikerült kicsikarni.

A merülő akku mód segítségével megadhatjuk, hogy hány százalék alá merülve, és milyen funkciók kapcsoljanak ki.

A helyalapú wi-fi-t bekapcsolva automatikusan bekapcsol a wi-fi, ha mentett hálózat közelében járunk.

Kamera

Xperia Z kamera

A készülék egyik nagy dobásának ígérkezik az új Exmor RS szenzort felvonultató 13 Megapixeles, legfeljebb 4128 x 3096 pixel felbontású képek készítésére alkalmas autófókuszos kamera is.

Kicsit csalódást keltett, hogy a kamera némely esetben több másodpercig képes várni az elindulással, legalábbis a tesztkészüléken (pedig nem volt leterhelve a rendszer semmivel).

Sajnos a hardveres exponálógombról le kell mondanunk, így marad a képernyő virtuális gombjának vagy az érintőfókusznak a használata.

Xperia T camera

A kameraszoftver jellemzésébe szintén nem mennék bele, mivel az általam már tesztelt Xperia T-hez képest ez is ugyanaz, a lényeg, hogy eléggé rendben van mind a kezelőfelület, mind a beállítások szempontjából.

A készülékkel készített tesztképeimet itt vehetitek szemügyre. Az látszódik, hogy sötétben sajnos az Exmor RS sem remekel túlságosan, a színhűség pedig lehetne egy picit jobb is, egyébként elfogadható a képminőség.

Volt szerencsém összevetni az Xperia T-vel, és nála sajnos nem készít jobb képeket, ami leginkább 100%-os nagyítás esetén vehető észre. Az alábbi összehasonlítás segítségével jól látható, hogy a Z kamerája picit mosottabb, olajfestmény szerűbb képeket produkál:

 balra Xperia T, jobbra Xperia Z

Xperia T-Z kép1

Xperia T-Z kép3

Xperia T-Z kép3

A videófelvétel a T-hez hasonlóan 1080p-s (Full HD) méretben, 29 fps-sel és 48 kHz-es sztereó hanggal történhet, melynek eredménye egész jó, bár a lenyűgözőtől még azért elmarad. Két tesztvideót itt találtok.

Összegzés

Gondolom nem okozok nagy meglepetést azzal, ha azt mondom, hogy a konklúzióm a készülékkel kapcsolatban kifejezetten pozitív. Egy ízig-vérig minőségi, szépséges dizájnba csomagolt, bivalyerős hardverrel megáldott, jókora méretű, ám nem kisebb használati élményt is adó csúcsmobil született meg a Z személyében, ami a legtöbb felhasználót biztosan lenyűgözi. Mindezt még tovább szépíti az IP55 és -57-es szabvány, reméljük, hogy ezzel a jövőben minél több készüléket felruház majd a Sony.

A tökéletes telefonhoz bár nagyon közel áll, neki is van egy-két kisebb-nagyobb negatívuma. A kijelzőtől az elképesztő pixelsűrűségen kívül egy picit többet vártam volna (persze a képe szép így is); az akkumlátor pedig nagyon merül, ez a STAMINA mód miatt nem is lenne olyan vészes, de órákig is simán el tud lenni az ember egy ilyen kaliberű készülékkel a kezében, és sajnos ilyenkor kellemetlen, ha azt látjuk, hogy milyen hamar lemerült. És sajnos az árcédula se tartozik az erősségei közé, kártyafüggetlenül kicsivel kevesebb, mint 170 ezret kérnek érte, ami már egy nem rossz laptop ára. Hiába, a tudást bizony meg kell fizetni.

Xperia Z 1v

Akinek nem fontos a víz- és porálló védelem illetve az extra ppi és képernyőméret, annak jelenleg szerintem jobb választás az előző csúcskészülék, az Xperia T, esetleg a hamarosan kapható SP. Aki viszont megteheti és elfogadja azt a kevés hiányosságot, annak ajánlott vétel ez a szépséges szörnyeteg.

Pozitívumok:

  • Hatalmas kijelző és pixelsűrűség
  • Rendkívül jó összeszerelési minőség és jó anyaghasználat
  • Gyors rendszer
  • Szép dizájn
  • Víz- és porálló

Hátrányok:

  • Nagy méret (egyes felhasználóknak)
  • Ár
  • Akkumlátor üzemidő

10 pontos értékelés:

  • Design: 10
  • Kijelző: 9
  • Anyaghasználat és az összeszerelés minősége: 10
  • Kezelhetőség, sebesség: 10
  • Telefon funkció: 10
  • Adatkommunikáció: 10
  • Kamera: 8
  • Zene és videó lejátszás: 10
  • Akkumlátor üzemidő: 6
  • Ár / érték arány: 7

Összesen: 9

A tesztkészülékért köszönet jár a Sony Magyarországi képviseletének!

Related Posts