txt pro – Nem az igazi!

by pappfer

Lehet, hogy sokan őrültnek néztek majd, de számomra az egyik legjobban várt Sony Ericsson tesztkészülék az utóbbi időben a txt pro volt! Azt megmagyarázni nehéz, hogy miért, de talán a legkézenfekvőbb válaszom az lehet, hogy végre valami “új”.

DSC09008

Ha pontosabb szeretnék lenni, akkor inkább azt mondanám, hogy végre valami újra számítottam, ami többé kevésbé össze is jött, ami a probléma, hogy csak többé kevésbé.

Ha valaki abszolút Sony Ericsson “mániás”, akkor szerintem megérti, ha azt mondom, hogy nagyon vártam azt a pillanatot, amikor a gyártó kidob valami zártrendszerű készüléket, hiszen anno nem egy jó dobása volt ebben a szegmensben a gyártónak. A txt pro valahol a tavalyi Yendo nagytestvérének tekinthető, valahol az Xperia X10 Mini Pro kistestvére, ha az előbbinek tekintjük, akkor rendben van a készülék, ha az utóbbi jut róla az eszünkben, akkor viszont már kicsit más a helyzet.

DSC09005

Ha a Yendo-hoz hasonlítom, akkor sokat gyorsult a készülék, rengeteget finomítottak a rendszeren, de a legtöbbeket zavaró problémára a mai napig nem talált megoldást a Sony Ericsson, ami történetesen az a tény, hogy eszeveszettül hiányzik egy fájlkezelő a szoftverből. Vigasz lehet mondjuk, hogy azért megpróbálták úgy másolni az UX kezelőfelületet a programozók, hogy ennek ellenére se legyen nagy gond a készülék kezelése.

A kezelhetőség is többé kevésbé rendben van, az egyetlen probléma talán az, hogy a kelleténél egy kicsit érzékenyebbre sikeredett a kijelző, ami nincs teljesen összhangban a hardver sebességével és így akaratlanul is előfordul a véletlen mellékoppintás.

DSC09014

Maga a doboz pici, ami méretéből adódóan nem is sok kiegészítőt kapunk a készülékhez: van egy erősen közepes füles (MH410), egy adatkábel (EC450) és egy töltőfej (EP800), amik mellé azért még egy pici memóriakártya igazán beférhetett volna.

DSC09015

Ami pozitív mind az elődhöz, mind a konkurens készülékekhez viszonyítva az a kijelző, ugyanis a 240*400 pixeles ablak minősége teljesen rendben van, a színek szépek, a betekintési szög is rendben van, természetesen szigorúan akkor, ha a kategóriáját nézzük. Na meg pozitívumnak tekinthetjük a billentyűzetet is, ami bizony hozza a nagytestvér(ek) minőségét.

Szoftveresen nem sok érdekesség említhető: van egy alap naptár, egy galéria, egy feljegyzések menü, egy alap rádió és egy szintén alap zenelejátszó, egy Picasa kliens, egy Google Talk kliens, valamint 1-2 játék (Quadrapop, BB Revolution és a Music Quiz). Ezen felül van 1-2 link a főmenüben, ami különböző kliensek kiváltására lenne hivatott (Gmail, Yahoo mail, Facebook, Twitter, Orkut). Ez összességében eszeveszettül sajnálatos, főleg annak a fényében, hogy mindegyikből létezik Java kliens, így érthetetlen ez a megoldás, ami eddig nem igazán volt jellemző a gyártóra. Valamennyire SNS pótlék az ismerősök funkció, ami amolyan Timescape pótlék. Az ismerősök menübe beállíthatjuk 5 ismerősünk, ahova beilleszthető azok Facebook és Twitter profilja. Összességében aranyosan nézhetne ki, de sajnos nem az igazi, ez is leginkább az Android, vagyis pontosabban az UX jelleg másolásának tudható be, ezen felül haszna sem sok van.

Ami várható volt, hogy a kamera sem lesz egy nagy eresztés, de kategóriáját tekintve még ráfogható, hogy belefér! 3,2 megapixel, fixfocus az rendben van, de nincs konkrétan beállítási lehetőségünk, fényképezünk és kész, ennek tekintetében nem szabad sokat várni tőle! Tesztképeket itt találhattok!

Videózás szempontjából sincs több lehetőségünk, felbontás nem állítható, bár ez a maximális QVGA tekintetében talán nem is olyan nagy probléma! Teszt videó alant:

A Sony Ericsson txt pro nem igazán mozgatta meg a fantáziámat ennek tekintetében remélem megbocsájtjátok, hogy egy cikkben kivesézem a készüléket. 🙂

Ami extra pozitívum, hogy üzemidőben nagyon ott van a készülék, jelen pillanatban több, mint 5 napja volt töltőn a készülék és még mindig 28%-on van az akkumlátor, bár az is tény, hogy nem Facebook-oztam rajta, a Twitter végkép felejtős volt a tesztkészüléken, ahogy a zenehallgatás is, kicsit konkrétabban csak telefonálni használtam és kész, bár még így is rendben van a dolog.

DSC09013

Nagyon nem is húznám az időt, összegezzük a dolgokat!

10 pontos értékelés:

  • Design: 7
  • Kijelző: 7
  • Anyaghasználat és az összeszerelés minősége: 8
  • Kezelhetőség, sebesség: 6
  • Telefon funkció: 8
  • Adatkommunikáció: 6
  • Kamera: 5
  • Zene és videó lejátszás: 5
  • Akkumlátor: 10
  • Ár / érték arány: 4
  • Összesen: 6,6

Jelenleg olyan 30000 Ft körül mozog a készülék ára függetlenül, ami nagyon sok érte, kicsivel többért kapható már X10 Mini Pro vagy X8, ami valljuk meg, hogy minden szempontból jobb választás. Ami sokat lendíthet a készülék eladásain, ha bekerül valamelyik szolgáltatóhoz és akkor még jó vétel lehet feltöltőkártyás konstrukcióban, jó ellenfele lehet például a Samsung Ch@t-nek és társainak, de ellenkező esetben sajnos a Yendo sorsára juthat! Maga a vonal jó, látszik a fény az alagút végén, de bizony kell még egy kis idő, amíg ez a rendszer használható lesz egy bárki számára értékelhető telefonban, mindenesetre én azt mondom, hogy kell ilyen telefon is, csak egy kicsit olcsóbban!